Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Tehetséggondozó tábor a győri egyetemen

A Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karának Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszéke egyhetes tehetséggondozó tábort, képzést szervezett "Talajok és szerkezetek dinamikai vizsgálata szeizmikus tervezéshez tudományos diákkör keretében" témakörben.
A szakmai vezető a földrengések méretezésének oktatására, és az új mesterszak indításában való közreműködésre felkért, egy éve a Tanszék főállású oktatójaként dolgozó dr. Richard Ray professzor.

A projektmenedzseri feladatokat Kegyes-Brassai Orsolya egyetemi tanársegéd látja el.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről érkező vendéghallgatók bevonásával a tanszék eddigi, már hagyományosnak mondható intézmények közötti kapcsolatait kívánják tovább erősíteni, a tábor és az Egyetemen folytatott kutatások hírét terjeszteni.

 


A szakmai tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-FTNYT-12 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

- A tábor elsősorban a Szakkollégiumban és a tudományos diákkörben részt vevő hallgatók munkáját segíti, anyagi támogatást nyújt munkájukhoz, vizsgálataik elkészítésében, a szükséges eszközök beszerzésében.

Célunk, hogy megalapozzák a Tudományos és Művészeti Diákkör Konferencián aló részvételüket - tájékoztatott Kegyes-Brassai Orsolya egyetemi tanársegéd, a szakmai továbbképző tábor egyik szervezője.

A tanszék által kezdeményezett kutatások a hazai tervezői mérnöktársadalom munkáját szolgálják a kritikus elemként megjelenő földrengésre, valamint a közlekedésből származó dinamikus hatásokra való méretezés területén.

A mérnöki létesítmények mindennapi tervezési gyakorlatában a feladatok keretei legtöbbször nem tesznek lehetővé dinamikus hatásokra való méretezéshez szükséges pontosabb, költségesebb, időigényesebb vizsgálatokat.

Ezekre a kihívásokra kíván reagálni a Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék új kutatási iránya, és ebben szeretnének rálátást biztosítania a hallgatóknak a mérések elvégzésével.

A program három eleme: a témavezető oktatók bevezető előadásai, szakértőkkel a terepen végzett mérések, a hallgatók önálló kutatásai 2 geotechnikai, 2 szerkezeti méréseket tartalmazó, egy földrengéskockázattal foglalkozó témában.

Fontos részei a programnak az esténkénti kötetlen beszélgetések az addig elvégzett munkáról és elért eredményekről.

- A táborba érkező hallgatók már egy előszűrésen átmentek, hiszen csak olyan hallgatók vehetnek részt, akik már megmérettették magukat Tudományos és Művészeti Diákkör Konferencián, vagy folyamatban van a dolgozatuk megírása.

Az a hallgató, aki tagja a Baross Gábor Építő- és Építészmérnöki Szakkollégiumnak, előnyt élvez - mondta Cserpes Imre egyetemi tanársegéd, a programok egyik vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz a fagyos éjszakában: melléképületben csaptak fel a lángok Tényőn

A tényői Munkás utcában 20 négyzetméteres melléképület gyulladt ki vasárnap éjszaka. Tovább olvasom