Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Tégy a folyókért! - Duna Nap Győrben

A Nemzetközi Duna Nap a Duna vízgyűjtő országainak dunai szolidaritását kifejező ünnepe, immár hagyománnyá vált rendezvény szerte a Duna mentén minden év június 29-én.
A Duna Nap ünnepe 2004 óta eseményszámba megy Győr városában. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság partnereivel 2011-ben immár nyolcadik alkalommal rendezi meg az idei Győri Nyár programjában is jelzett rendezvényt. Az évente változó szlogen most a „Tégy a folyókért ! „ felhívás üzenetét hordozza, amely aktív környezet- és vízvédelmi magatartásra bíztat.

A Duna (Danubio, Dunaj, Dunav, Dunărea, Donau) Európa második legnagyobb folyója igazi nemzetközi folyó, amelynek vízgyűjtő területe 18 országot érint, összekötve ezzel politikai, gazdasági és kulturális régiókat. A közép-európai népek számára egyszerre fájdalmasan és felemelően fontos földrajzi, és kultúrtörténeti kategória.

A Duna védelmére és fenntartható használatára irányuló egyezményt 1994. június 29-én Szófiában írta alá 13 Duna menti ország. Az egyezmény előszavában az aláírók aggodalmukat fejezték ki „ a dunai államok környezetét, gazdaságát és jólétét hosszabb vagy rövidebb távon érő kedvezőtlen hatások előfordulása és fenyegetései miatt, amelyek a Duna-medence vízfolyásai állapotának változásaiból származnak". Ennek megfelelően a Szófiai Konvenció szerződő felei megállapodtak abban, hogy együttműködnek a vízgazdálkodás alapvető kérdéseiben és intézkedéseket tesznek a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentésére és megelőzésére.

Ebből a jelentős eseményből kívánt hagyományt teremteni a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) életre hívva a Nemzetközi Duna Napot. Az első ilyen rendezvény 2004-ben került megrendezésre, mely azóta is eseményszámba megy Győr városában. 2011-ben immár nyolcadik alkalommal rendezi meg az Igazgatóság partnereivel az idei Győri Nyár programjában is jelzett rendezvényt, mely ráirányítja az emberek figyelmét a mintegy 81 millió embernek otthont adó Duna vízgyűjtőre, annak megóvására és fenntartható fejlesztésére.

Az évente változó szlogen most a „Tégy a folyókért!" felhívás üzenetét hordozza, amely aktív környezet- és vízvédelmi magatartásra bíztat.

Az élővizek érdekében, védelmükben tett cselekvés nemcsak a hivatalos és civil környezetvédelmi és vízvédelmi szervek feladata, de valamennyiünk közös ügye és felelőssége is.

Ennek az ügynek a fontosságára kíván rámutatni a győri Duna Nap-i program, ahol a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakmai partnereivel egy kellemes nyári délutáni vízparti találkozóra várja a győrieket. A programok között szerepel régi dunai mesterségek bemutatója, fotókiállítás, ismeretterjesztő előadások - szó lesz a Duna stratégiáról, az ökolábnyom és vízlábnyom jelentőségéről -, lesz horgász- halász bemutató, biológiai és bakteriológiai vízvizsgálatok. Kiállításra kerül és a helyszínen megvásárolható lesz Claudio Magris Duna c. könyve. A partnerek részéről további sokszínű, sokoldalú információt talál a látogató a Dunával a vizekkel kapcsolatosan.

A Duna Nap Győrben a szervezetek számára nem csak a lakossággal való találkozást jelenti, de a vízgazdálkodás, vízvédelem szakmai közösségi feladatának egy találkozási fóruma is.

A „Tégy a folyókért!" szlogent nemcsak a Duna Nap szervezésénél tartja szem előtt az Igazgatóság. Számos Európai Uniós projekttel kívánja felhívni a figyelmet a folyók valamint környezetük megóvására, árvízvédelemére, rehabilitációjára, mint például a Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációját, valamint a Lajta folyó árvízi kockázatcsökkentését továbbá a Szigetköz vízpótlását célzó beruházás. A Duna védvonalának megerősítésére irányul Komárom és Almásfüzitő térségében induló projekt. Árvízvédelmi beruházásként indul el a Marcal folyó védvonalának kiépítése. Árvízi kockázat és vízminőségi probléma megelőzéseként folyik a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér revitalizációja. Egy újabb projekt a Répce menti és a Répcén át Rábca menti hansági vizes élőhelyek megfelelő vízellátását célozza meg. Az Igazgatóság néhány hónapon belül elindítja Táton a Kenyérmezei- és Únyi-patak visszatöltésezését. Mindkét vízfolyás a Dunába torkollik, a beruházás eredményeként árvízi helyzetben a Duna visszaduzzasztása miatti veszély elhárul.

Igazgatóságunk részt vesz egy nemzetközi Európai Uniós beruházásban (ProRaab projekt), melynek célja egy közös előrejelző rendszer kiépítése a Rába folyó teljes ausztriai és magyarországi vízgyűjtőjén. E beruházásról a Duna Napon többet is megtudhatnak az érdeklődők.

Az Igazgatóság valamennyi fent megnevezett projektje tehát közvetve vagy közvetlenül érinti a Dunát, mivel az ÉDUKÖVIZIG működési területe a Duna vízgyűjtőjének részét képezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülést tart pénteken a megyei képviselőtestület

Június 24-én, pénteken délelőtt (9.00 óra) tartja következő ülését a megyei képviselőtestület.… Tovább olvasom