Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Tegnapelőtti látomások

Győrött Korcsmáros Györgynek, a Doktor Zsivágó rendezőjének kezére játszik a szerencse. Ha netán összecsuklana alatta a kanapé, akkor se esne pánikba.

Kocsmáros György
Ez megtörtént vele a szombati győri színházi premieren. Ő színpadon volt, a sebesült Komarovszkijként „hidalta át" a nem várt pillanatot. A Doktor Zsivágó dramaturgiája miatt nem sok derűre ad okot, derültségre is akkor, amikor a szovjet partizán a szeminárium fontosságát emlegeti.

Ennyiből is sejthető, hogy Borisz Paszternak világhírű műve azoknak élmény, akik felidézik, hogy családokon, embereken, hogyan ment át a XX. századi bolsevik úthenger. Sokkal derűsebb a színházlátogató akkor, ha arra gondol: a győri társulat a színpad kínálta lehetősé geivel viszonylag jól élt. A színpadra adaptált regény hasonlítható egy jól ismert opera partitúrájához. Nagyjából és egészében tudjuk, hogy mi vár azokra az emberekre és -típusokra, akik a múlt század első felének Oroszországában éltek orvosként, mint Zsivágó (Rancsó Dezső mv.), polgárként, mint Gromeko (Áts Gyula), szélhámosként, mint Komarovszkij (Korcsmáros György). És ott vannak a nők, akiknek két szélsőséges típusát a tiszta Tonya (Kis falvy Krisztina) és a „romlott" Lara (Szina Kinga) meggyőzően prezentálja.

És még szót sem ejtettünk az éhes tömegről, az utca népéről, amely ordas farkascsordaként kíséri az emlegetett alakokat. A népes szereplőgárdában nagy alázattal dolgoztak a művészek. A rendező biztos kézzel választotta ki szereplőit. Ő maga egy minden időben élhető, cinikus figurát jelenített meg Viktor Koma rovszkijként. (Hangja a néhai Várkonyi Zoltánéra emlékeztet.) Rancsó Dezső mv. Zsivágója szimpatikus, a színész arányosan építkezik.

A filmszerű epizódokban felvillanó tablókon a két legdrámaibb figura a győri előadásban a Larát alakító Szina Kinga, és Antyipovként Posonyi Takács László. Része van ebben annak, hogy a veszendő ember iránt empátiával viseltetünk. A két színész közül Szina Kinga lírai, Posonyi Takács László drámai erőteret vont maga köré. A darabnak a gyakran váltakozó képek különös hullámzást adtak.

A dokumentum és fikció érdekesen kevert elegyét adta a számos filmbetét és a zene (ereje néha zavaró volt). Menczel Róbert díszletei, Dévényi Rita jelmezei azt a célt szolgálták, hogy a történelmi tabló minél szuggesztívebb maradjon el ménk filmszalagján: egyre tisztábbak legyenek a tegnapelőtti látomásaink.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunába dobták a fegyvert

A rendőrség elfogta az elmúlt hétvégén Győrben elkövetett fegyveres rablás két elkövetőjét, akik… Tovább olvasom