Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

TEÁOR-számok: nem jó halogatni

Győr-Moson-Sopron - Tevékenységszámaik módosítására féléves haladékot kaptak ugyan a vállalkozók, ez azonban nem jelenti azt, hogy megfeledkezhetnek erről. Ha ezúttal is az utolsó napokra hagyják, az okmányirodákban megint zsúfoltság lesz.
A szaktárcák vezetői a július elsejei határidő lejárta előtt pár nappal bejelentették: a gazdasági társaságoknak és az egyéni vállalkozóknak év végéig lesz lehetőségük arra, hogy a TEÁOR-számok (tevékenységek ágazati osztályozási rendszere) és a szakmakódok módosítására vonatkozó kötelezettségeiket jogszerűen teljesítsék. Azaz féléves haladékot kaptak erre. Azt is tudni kell azonban, hogy egyéni vállalkozóknál törvény szabályozza a kérdést és a határidő módosításáról szóló törvényjavaslatot legkorábban szeptemberben lehet benyújtani a parlamentnek, akkor hagyhatják jóvá visszamenőleges hatállyal. Arra is érdemes figyelni, nehogy megint az utolsó napokra hagyják a számok átkódolását.

– A múlt hónap végéig, azaz az eredeti határidőig háromezer egyéni vállalkozó kereste fel a győri okmányirodát vállalkozói igazolványának cseréje miatt.

Aki időpontot kér a győri okmányirodába, mostanában nyugodtan, gyorsan intézheti az átkódolást, az igazolványcserét. Képünkön Káldy Veronika.Fotó: Bertleff András
Aki időpontot kér a győri okmányirodába, mostanában nyugodtan, gyorsan intézheti az átkódolást, az igazolványcserét. Képünkön Káldy Veronika.Fotó: Bertleff András


A TEÁOR-szám-változás illetékességi területünkön hatezer embert érint, még háromezret várunk év végéig.

Elsősorban azokat, akik felszólító levelet kaptak erre az APEH-től – tájékoztatta lapunkat Nagyné dr. László Edit, a győri polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője. Azt pedig saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy míg az eredeti határidő lejárta előtti hetekben tumultus volt emiatt az okmányirodán, mostanában időpontot előre kérve, nyugodtan, gyorsan, rövid idő alatt intézhető az átkódolás, az igazolványcsere. Nagyné azt is elmondta, hogy akik az érintettek közül szeptemberig nem jelennek meg a győri okmányirodában, azokat ütemezetten felszólítják erre. Hetente mintegy száz egyéni vállalkozónak írnak levelet, hogy elkerüljék a korábban tapasztalható torlódásokat az ügyintézésben és lehetőleg decemberig eleget tudjanak tenni a vállalkozókkal közös feladatuknak.

A mosonmagyaróvári okmányirodába ugyan folyamatosan érkeznek az említettek miatt az ügyfelek, de mostanában nem sokan. Ezzel foglalkozó szakemberük szerint azonban annak ellenére, hogy türelmi időt kaptak a vállalkozók, nem jó az utolsó pillanatra hagyniuk ezt, ahogy sokan szokták. Erre szerinte lapunkon keresztül is érdemes felhívni a figyelmet. Azt is javasolta az okmányirodai munkatárs, hogy aki mostanában hozzájuk akar fordulni, előtte érdeklődjön az ügyfélfogadás rendjéről. A TEÁOR-számaikat módosítani akarók pedig mindenképp vigyék magukkal vállalkozói és személyi igazolványukat és szükség lehet a végzettséget igazoló dokumentumokra, a hatósági engedélyekre is, tevékenységtől függően.

A soproni okmányirodához az érintettek kétharmada, mintegy háromezren már benyújtották az említettekre vonatkozó igényüket. Azok jó részét fel is dolgozták és a többivel is hamarosan végeznek, azonban mióta a hosszabbítás híre elterjedt, alig érkezik újabb beadvány. Pedig érdemes mielőbb az átkódolást kérniük azoknak is, akik eddig nem tették meg. Nem lehet tudni, hogy az eredeti határidő kitolását várhatóan szeptemberben hivatalossá tevő döntés nem fogalmaz-e meg szankciókat is azokra vonatkozóan, akik továbbra is késlekednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújító lakossági fórumok

A falvak lakóinak is van lehetőségük az állam által meghirdetett NEP 2008 felújítási programban rész… Tovább olvasom