Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Te mi leszel, ha nagy leszel? - Pályaválasztási Kiállítás Győrben

A Pályaválasztási Kiállítás minden eddiginél több kiállítóval és több helyszínen várja az érdeklődőket Győrben. Interaktív élmény, gyakorlati szemléltetés...Ha már tudod, mi leszel, akkor is ott a helyed!


Hétfő délelőtt nyitotta meg kapuit az idei Pályaválasztási Kiállítás Győrben, mely ezúttal, a korábbi évektől eltérően, egész héten várja az érdeklődőket.

Az első napon csaknem ötezer diákot vártak a győri Egyetemi Csarnokba, ahol ez alkalommal negyvenöt kiállító, köztük iskolák, cégek, különböző társadalmi szervezetek munkájával ismerkedhettek a fiatalok.

A rendezvény célja, hogy segítse az ifjakat a pályaorientációban, s hogy felkeltse érdeklődésüket az egyes foglalkozások, főleg a hiányszakmák iránt -mondta az ünnepélyes megnyitón Rimányiné Somogyi Szilvia.

- A tizenöt és tizenkilenc éves korosztály létszáma Győrben az utóbbi években negyedével csökkent. Az új helyi beruházásokat tekintve pedig szükség van a minőségi munkaerőre, nagyjából negyvenezer főre. Május 1-jétől Ausztria és Németország megnyitja munkaerő piacát, ezért is nehézség lesz a szükséges létszámot itthon biztosítani. A megfelelő munkaerő megteremtése csak az iskolák, szervezetek és a város összefogásával lehetséges -mondta a regionális munkaügyi központ főigazgatója.

Pályaválasztási kiállítás Győrben


Papp András, az Oktatási és Kulturális Osztrály vezetője örömmel nyugtázta, hogy jelenleg kétszázhatvan szakmát oktatnak Győrben.

- A Pályaválasztási Kiállítás remek lehetőség a fiatalok számára, hogy megtalálják a hozzájuk leginkább illő hivatást. Életük egyik legfontosabb döntése ez, hiszen a boldog, elégedett jövő múlik rajta. A szülők felelőssége hatalmas, így ez a rendezvény legalább annyira nekik szól, mint gyermekeiknek.

Papp András felhívta a figyelmet arra, hogy aki nem ér el huszonöt pontot a központi írásbelin, nem kap felvételi ajánlót gimnáziumba, akik pedig tizenöt pont alatt végeznek, nem mehetnek szakközépbe. Arra biztatta a jelen lévő ifjakat, hogy olyan iskolát válasszanak, melyet jó eredményekkel tudnak elvégezni, s kérjék ki szüleik, tanáraik, barátaik véleményét a pályaválasztással kapcsolatban. Az Oktatási és Kulturális Központ vezetője elmondta: a győri ösztöndíjrendszerben a jó tanulók akár 70-80 ezer forintot is hazavihetnek havonta.

Papp András a helyi demográfiai adatok alakulását is ismertette. Győrben a harminchárom évesek száma ma 2680 fő, míg a tízévesek 980-an vannak. Mindez aggodalomra ad okot a megfelelő munkaerő-utánpótlással kapcsolatban.

Az új Pályaválasztási Központ által biztosított lehetőségeket is ismertették.

A központban december 1-jétől a fiatalok minden pályaválasztással kapcsolatos kérdésére válaszolnak a Nádor tér 4. szám alatt. A diákok különböző szakmákról készült kisfilmeket is megnézhetnek a könnyebb választás érdekében.

A Pályaválasztási Kiállítás kedden a Krúdyban, szerdán a Gábor László- iskolában, csütörtökön a Rábában várja a fiatalokat.

Olvasóink írták

 • 13. Mankapunka 2010. november 16. 15:15
  „Én menekült és megtűrt lettem a saját országomban!!!!!”
 • 12. fióka 2010. november 16. 09:34
  „"Tüzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!"”
 • 11. meir 2010. november 16. 09:15
  „-"Te mi leszel ha nagy leszel?!"-
  "MUNKANELKULI"”
 • 10. janika 2010. november 16. 07:10
  „Szerintem "nüs" eltévesztette, véletlenül.Hisz ebben az országban az üldözetlen jól menő állás!”
 • 9. zsukov 2010. november 16. 04:29
  „Rád férne-----”
 • 8. gondolat1234 2010. november 15. 23:12
  „elemér: Nem kell olyan messze menni, elég lesz csak Ausztria, hamarosan kezdek németül tanulni :).”
 • 7. WTF 2010. november 15. 22:00
  „#6
  Valamikor el kell kezdeni fiatalítani, ha minden évben vesznek fel pár pályakezdőt, akkor hamar megváltozik az arány.”
 • 6. Raptor 2010. november 15. 21:56
  „Rábába minek viszik őket? Elrettentő példának?:D Szerintem két kezemen meg tudom számolni hány fiatal dolgozik ott:)”
 • 5. arrabonem 2010. november 15. 20:50
  „1. nüs
  véletlenül írtál "vagy"-ot az és helyett?”
 • 4. elemér 2010. november 15. 19:39
  „Reális vagyok, ha legjobbak akartok lenni valamiben, akkor ne maradjatok otthol.”
 • 3. tradermike 2010. november 15. 18:43
  „Ha realisa akarok lenni, azt javasolnám a mai fiataloknak, hogy mindegy mit tanulnak és mindegy hány évig, amennyiben befolyásos barátaik vannak/lesznek.
  Ha idealista akarok lenni, akkor is mindegy mit tanultok, viszont abban Ti legyetek a legjobbak!”
 • 2. elemér 2010. november 15. 18:40
  „Te mi leszel, ha nagy leszel ? Nagyon jó kérdés és érdemes ezzel foglalkozni. Bármi leszel, tengerentul többre viszed és dupláját keresed. Irány Kanada, mert az USA-ban telt ház van. Én itt tájékoztatást adok a Györieknek.

  http://www.nytimes.com/2010/11/13/world/americas/13immig.html?src=me”
 • 1. nüs 2010. november 15. 17:03
  „tolvaj vagy korrupt politikus :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisfaludy Kávéház: hegedű és toll

Tovább olvasom