Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Tavaszra váró exintegrálosok

Győr - Csak kikeletre derülhetnek némiképp jókedvre az Integráltól mintegy fél éve elbocsátottak: tavaszra derülhet ki, jut-e pénz a felszámolás során dolgozói bérekre, végkielégítésekre.

A cégcsoport részeinek újraindítására is egyre kisebb a remény.

Mintegy kétszáz emberről van szó, akik még májusban értesítést kaptak a csoportos létszámleépítésről. Nem sokkal azelőtt, hogy a Győri Ítélőtábla megállapította az Integrál-H Zrt. fizetésképtelenségét, a térség iparában korábban meghatározó építőipari vállalatcsoport jogerős felszámolását.

Muzsai László, az Építő Munkavállalók Szakszervezetének ügyvivője a felszámolóbiztossal folyamatos kapcsolatot tart. Így lapunknak el tudta mondani, hogy a törvényi szabályozás szerinti 925 ezer forintos maximumot, ami az Állami bérgarancia-alapból egy-egy dolgozónak lehívható, a felszámolótól már megkapták a munkavállalók. Viszont ez az összeg csak néhányuknak fedezi a teljes járandóságát – béreit, végkielégítését –, a többségnek csak részben. S a lehívott, előlegként kapott összeget a felszámolónak vissza kell majd juttatnia az állami alapba.

– Az Integrál vagyona, értékesítése biztosíthat fedezetet a dolgozók elmaradt járandóságaira, és a felszámoló ígérete szerint tavaszra van esély arra, hogy pénzt kapnak az elbocsátott munkavállalók. Ők is spe-
ciális hitelezői az Integrálnak, nekik is adósuk a felszámolásra került cég – szögezte le Muzsai és hozzátette: többségük csak alkalmi munkát talált, van, aki azt se, mert most nincs kereslet jó szakemberre se.

Az Integrál által alapított kft.-knél (Beton, Acél) felszámolás nem indult, de a cégek likviditási problémáira hivatkozva a teljes létszámot leépítették. Szó volt arról, hogy ezeket a tulajdonokat úgy szeretnék értékesíteni, hogy elkerülhetővé váljon a felszámolás és az eladás bevételéből azonnal rendezhessék a dolgozói követeléseket. Bízni lehet abban is, az új tulajdonosok újra foglalkoztatják a régi dolgozókat, ami nekik a legjobb megoldás lett volna. Viszont az érdekvédő tudomása szerint az acélszerkezeti cégnél is felszámolás megkezdése várható, de akkor legalább az onnan elbocsátottak is a bérgarancia-alap révén juthatnak pénzhez.

A volt integrálosok friss információkért az érdekvédőket a 96/415-080-as számon hívhatják. A rendőrség pedig még tavasszal nyomozást rendelt el az Integrál tartozásai ügyében, hogy kiderítse, történt-e gazdasági bűncselekmény. Az eljárást a cég alvállalkozói kezdeményezték, akik munkájukat elvégezve nem jutottak pénzükhöz. Mivel a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság elfogultságot jelentett be, az ORFK a Veszprém megyei főkapitányságot jelölte ki a nyomozás lefolytatására. Váradi Piroska szóvivő a minap csak annyit mondott lapunknak az ügy állásáról: ˝Folyik az eljárás.˝

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2009. december 10. 15:26
    „Ejnye bejnye!

    Mi az hogy tavaszra??? Az állam (a baloldali!!) hol van iylenkor? A kapitalista szomszédaink (Austria) pénzügyminisztere azonnal fizeti a béreket az ilyen esetekben amikor egy cég becsődőlt! Aztán a felszámolásból majd megkapja (vagy sem).
    Hiába a szociáldemokrácia itt ismeretlen - bármit is hazudik itt Molnár Csaba, vagy Lendvai Ildikó..

    Azt hiszem normális, biztonságos életre nincs is ebben az országban vlóságos igény azért tehetik meg ezt..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri mentők Afganisztánba

A Rába Jármű Kft. szállítja a Magyar Honvédség számára azt a három páncélozott mentőautót, amelyeket… Tovább olvasom