Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tavaszi teraszok a belvárosban

Az átlagembernél talán csak a vendéglátásban érdekelt cégek várják jobban a tavaszt Győr belvárosában.

A napokban sorra üzembe lépnek a hangulatos, étkezésre, kávézásra, beszélgetésre is alkalmas nyitott egységek.

Néhány éve még problémát jelentett Győrben a belvárosi teraszok működtetése. A 2010-es szezon előtt viszont már zökkenőmentesen helyezik üzembe az utcai egységeket a vendéglátók.

Révi Zsolt város főépítész kifejtette: érkeztek új kérelmek, de ahol évek óta télen-nyáron nyitva a terasz, már szerzett jog alapján működhetnek. Tavaly több szakmai szervezettel egyeztettek a városképi egység ügyében, de kiderült, az érdekek és elképzelések nagyon sokfélék. A város álláspontja egyértelmű: a vendéglátás és az idegenforgalom szükséges és szerves részei a teraszok. Szakmai ellenőrzésük folyamatos, erre a főépítészi csoport és az útkezelő szervezet ügyel. A teraszok működésére tett lakossági panaszok száma jelentősen csökkent, a lakók valószínűleg megértették: a szórakozás a belvárosi élet része.

Szabó László étterem-tulajdonos már vasárnap megnyitotta a 60 fős teraszt. Az országos hírű La Maréda számára is fontos a külső jelenlét, 14 asztal egészíti ki a négy belső helyiség 130 fős fogadókapacitását.

Üzleti értelemben kettős szerepet tölt be, mivel tapasztalatuk szerint a napos évszakokban sincs sokkal több vendég, ők viszont a teraszt részesítik előnyben. Szabó László elmondta, minőségi konyhájuk barátai mellett vasárnap már olyan ismerősöket köszönthetett, akik kimondottan a késő estig nyitva tartó, hangulatos étteremrész törzsvendégei, s a téli hónapok után tértek vissza újra.

A teraszok működésére tett lakossági panaszok száma csökkent.
Hasonló tapasztalatokról számolt be Kínál János, a Baross úti Patio tulajdonosa, aki már 1995-ben bővítette éttermét az utca felé. A ˝régi˝ helyével átellenben javában üzemel az ideiglenes, de már így is igényes, száz négyzetméteres, nyitott egység. ˝A jó terasz tiszta és dekoratív, arculatot ad a háznak˝ – fejtette ki a szakember. Napos időben folyamatos telt ház volt, így szinte megduplázta a forgalmat. Mint elmondta, még ennél is több terasznak örülne a Baross úton, hogy a magyar és a külföldi vendégek is természetesnek tartsák a barokk sétálóutca étterem-korzó jellegét, új lendületet adva az igényes győri vendéglátásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros gócpontok nyomában - vége a csoportos száguldozásnak?

A Győri Rendőrkapitányság szerint a városban megszűntek azok a pontok, ahol a motorosok nagy… Tovább olvasom