Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Tavaszi start az útfelújításban

Győr - Különleges tételként szerepel a költségvetésben a lakóutca-felújítási program idei folytatása. A városatyák 1,9 milliárd forintot szavaztak meg a 70 útszakaszt érintő feladatokra. Az első 100 milliós nagyságrendű kiadást jelentő munkálatokra és az útlezárásokra már a következő napokban számítani kell.
Hosszú idő után az első nagy, lakóutcákat érintő program zajlott le tavaly hatvan helyszínnel. Rá is fért a megyeszékhely útjaira az karbantartás, kétharmaduk ugyanis kritikán aluli állapotban volt már. A győri útkezelő szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke, Máthé-Tóth Péter a Kisalföldnek elmondta: ötvenöt útszakasszal végeztek a hatvanból, csak öt feladat húzódott át idénre, műszaki, időjárási vagy egyéb tervezési-engedélyeztetési problémák miatt. A folytatás része Nádorvárosban a Somogyi Béla utca, amelynek felújítását tegnap már el is kezdték. A Liezen-Mayer utca a következő, ahol felmarják a régi burkolatot és újraszőnyegezik a felületet az egyébként jó állapotú útalapon. A munkaterületeken megállási tilalom van, illetve lesz érvényben. Szentivánon a Felüljáró utcában egy szakaszt leaszfaltoznak, Marcalváros II-n a Riesz Frigyes és a Winter Ernő utcákban betonoznak és térköveket raknak le. Itt az elmúlt 8–10 évben sok társasház épült, részben az önkormányzat, részben magánvállalkozók részvételével, de az utat a város építtette. A közművezetékek nyomán idővel annyira megsüllyedt az útburkolat, hogy sokszor már az autók alját érte egy-egy felgyűrődött aszfalthullám. Erre a feladatra 10 millió forintot különítettek el.

A Vörösmarty utcában a régi útpálya alatt talált bazalt és gránit kockaköveket felszedték, kettéfűrészelték. Ebből készül a járda burkolása. Fotó: Bertleff András
A Vörösmarty utcában a régi útpálya alatt talált bazalt és gránit kockaköveket felszedték, kettéfűrészelték. Ebből készül a járda burkolása. Fotó: Bertleff András

Elkezdődött a Vörösmarty utca felújítása, ez is tavalyról húzódott át. Korábban elbontották a régi útpályát, újraszegélyezték és leaszfaltozták. Érdekesség, hogy a régi út alatt bazalt és gránit kockakő volt, amelyet felszedtek és kettéfűrészeltek, hogy felhasználhassák a járda burkolására.

Ezzel esztétikus, belvárosi, kicsit barokkos stílusú felületet alakítanak ki.

A munkálatokkal három héten belül szeretnének végezni.

Jövő héten kezdődik Kismegyeren a Summás utca felújítása. Kiszélesítik a meglévő útpályát, új aszfaltréteg kerül rá, és ami a legfontosabb: a csapadékvíz-elvezetést is megoldják, hiszen a vége felé lejtő zsákutca alsóbb szintjein összegyűlik az esővíz, olyannyira, hogy néhány ingatlanba egy-egy zivatar után már csak bokáig érő vízben lehet betocsogni.


Gyirmóton a Laposi utcában is megkezdődik a munka, itt szó szerint kidobják a meglévő, rossz állapotú és magasságú útpályát, és újra cserélik.

A Bajcsy-Zsilinszky utat tavaly szándékosan félbehagyták, az útfelújítást megelőzően ugyanis szenny- és ivóvízvezeték-csere történt meglehetősen nagy mélységben. Hagyni kellett a talajt tömörödni, ezért akkor csak egy alsó aszfaltréteget húztak az utcában azonkívül, hogy a szegélyeket is elkészítették. Aminek most, ezekben a hetekben lehet nekiállni, az a járda felújítása, illetve a végső aszfaltburkolat kialakítása. Az útkezelők a közlekedők türelmét és megértését kérik, miután a
megállási tilalom fizetőparkolókat is érint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozás, elterelés

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett programok zavartalan lebonyolítása… Tovább olvasom