Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Tavaszi nagytakarítás a vízhálózatban

Győr - Idén sem kell vízkorlátozástól tartani, felkészülten várja a vízmű a nyári szezont – tudtuk meg Biczó Lászlótól, a Pannon-Víz zrt. üzemelésvezetőjétől. Nemrég fejeződött be a szivattyúk tavaszi próbajáratása, április végén átfogó hálózatöblítési program kezdődött.

Szigorúan védett terület

Biczó László a révfalui vízműtelepen fogad minket. Mérnökemberhez illő alapossággal mutatja be a víztisztító művet: – A Mosoni-Duna partján, szigorúan védett területen sorakoznak parti szűrésű kútjaink, amik az európai szinten is kimagasló értékű szigetközi kavicsterasz vízbázisára települtek. A kutakból nyert vizet vegyszermentes technológiákkal tisztítjuk, vastalanítjuk. Nemrég zajlott le szivattyúink tavaszi próbajáratása, mindegyik gépünk kitűnően vizsgázott. A Ganz és Vogel gyártmányú szivattyúkkal könnyedén elnyomjuk a tisztított vizet akár Mecsérig vagy Töltéstaváig is. Győrbe három nagy átmérőjű főnyomóvezetéken juttatjuk be a vizet, kettő a Hédervári út alatt, egy pedig a Püspökerdő töltése mellett húzódik.


Vízáramlással tisztítanak

A nyári felkészüléshez hozzátartozik a vízelosztó hálózatok öblítése is. A nagy átmérőjű vezetékeket ilyenkor átöblítik, a vezetékekben felgyorsítják az áramlási sebességet, a felgyorsult vízáramlás magával ragadja a belső lerakódásokat.

A felkavart vizet tűzcsapokon át a csatornába engedik. Ez a művelet rövid ideig az ivóvíz átmeneti elszíneződéséhez vezethet, ezért az öblítéseket az éjszakai órákban végzik. Már dolgoznak a pontos öblítési menetrend összeállításán, melyet jövő héten közzétesznek.


Ideiglenes nyomóvezeték épült

Csütörtök este tíz óra után a Szigethy és Tihanyi utcák sarkán látványos szakaszához érkezett a tavaszi nagytakarítás. Ideiglenes nyomóvezeték épült, aminek a segítségével a főgyűjtőbe öblítették a vízvezetéket.


Üzemlátogatás diákoknak

A vízmű a tavaszi készülődés közben gyakran fogad látogatócsoportokat. Előzetes egyeztetéssel megoldható, hogy egy környezetismeret-óra vagy egy szakmai nap keretében az érdeklődők szakemberek vezetésével megismerjék a munkát. A látogatók egy rövid séta keretében megismerkedhetnek a több mint száz éve működő révfalui vízműteleppel, láthatják, hogyan kerül a városi vízvezeték-hálózatba a győri vezetékes víz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven felett is aktívan

Győr - Nyolc éve jött létre a Győri Nők Független Szervezete, s amikor vezetőségi tagjainak többsége… Tovább olvasom