Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Tavasz, víz, kész - Nézzük meg a vízmérőt!

Itt az ideje, hogy levegyük a téli szigetelést a vízmérő aknáról és jól kiszellőztessük azt.

Nézzük meg a vízmérőt. Ha az üveg alatt buborékot látunk, nincs ok aggodalomra, ha pedig bepárásodik, az akna szellőzetése után elmúlik.

Ha télen nem használtuk az ingatlant és most szilánkos, repedt üvegű vízmérőt találunk az akna alján, akkor ez a vízmérő elfagyásának biztos jele. A fagyveszélynek leginkább a fűtetlen, télen nem használt ingatlanok voltak kitéve. Mivel a vízmérő fagyvédelme a tulajdonos feladata, így az elfagyott vízmérő pótlásának költsége is a tulajdonost terheli. A leggyakoribb vízmérő típusnál ez bruttó 20 000 Ft-os költséget jelent. Az idei nagyon enyhe télen alig néhány vízmérő fagyott el. Ha mégis megtörtént a baj, akkor a vízmű diszpécserszolgálatán a 96/311 753 telefonszámon jelenthető be a vízmérő elfagyása és a további teendőkről is itt kaphatunk felvilágosítást.

Ha a vízaknában minden rendben van, érdemes az ingatlan belső csőrendszerét is ellenőrizni. Odabent a házban zárjuk el a vízvételi helyeket, (vízcsapokat, wc tartályt,) majd ellenőrizzük vízmérőt. Ha a vízmérő kis kereke így is pörög, akkor az csőtörésre utal, vagyis valahol szökik a víz a hálózatból. Ha így van, hívjunk mielőbb vízvezeték szerelőt, hogy ingatlanunkat megvédjük a súlyosabb felázástól, és az elfolyó víz ne okozzon további többletköltséget. A csőtörés megjavításáig pedig mindenképpen tartsuk zárva az aknában lévő főcsapot.


És még ez fontos dolog: mielőtt a hétvégi házban ivásra vagy főzésre használnánk a vizet jó alaposan folyassuk ki a csapokat, távolítsuk el a házi bekötő vezetékben lévő állott, pangó vizet, így élvezhetjük a vezetékes víz friss és üdítő ízét.

Mélyebb fekvésű ingatlanokon előfordulhat, hogy a pincében megjelenik a talajvíz. Kockázatos dolog kiszivattyúzni a pincében feljött talajvizet, mert a visszapótlódó víz kimoshatja az alapzatban található homokot és megcsúszhat az egész ház vagy egyik fala repedhet meg utána. Szakemberek szerint a talajvízzel elöntött pincékben amíg van utánpótlása a víznek szinte lehetetlen azt eltávolítani. Amikor majd a talajvíz szintje csökken, magától visszahúzódik majd a víz a pincékből. Ami esetleg magától nem tud visszaszivárogni, azt a környező árkokba ki lehet szivattyúzni, de csak akkor, ha azokból már levonult a talajvíz és üresek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy csepp víz a Földért - flashmob a győri Széchenyi téren

A Föld Napjáról - Magyarországon az elsők között - huszonöt évvel ezelőtt, 1990. április 22-én… Tovább olvasom