Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Tavasszal folytatódik a Nyugdíjasegyetem

"A nép nélküli ember gyümölcstelen fa" – idézte az orosz mondást dr. Bakonyi István egyetemi tanár, aki hétfőn a Nyugdíjasegyetemen az orosz mentalitás változásáról tartott előadást.

Elmondta, hogy az orosz lélek titokzatos, befelé forduló és sajátságos jellemvonása a közösség elsődlegessége.

A klasszikus kollektív szellem miatt hosszú ideig az egyén érdekeit előtérbe helyező hozzáállást nagyképűségnek tartották.

Mára változott a helyzet, erős a vágy az individualizmus iránt, főként a karrier érdekében, de az emberek többsége segítőkész, főleg az idősek.

A győri Nyugdíjasegyetem ötödik szemeszterén több mint ezren szereztek oklevelet. Fotó: B. A.
A győri Nyugdíjasegyetem ötödik szemeszterén több mint ezren szereztek oklevelet. Fotó: B. A.


Ihász Árpádnénak és Juhász Lajosnénak – akik barátnőkként együtt járnak a Nyugdíjasegyetemre – azért tetszett az előadás, mert felelevenítette élményeiket. Jártak ugyanis Oroszországban és szívesen fogadták őket az ott élők.

"Össze kell barátkozni velük, ismerni kell a szokásaikat, akkor akár nyelvtudás nélkül is boldogulhatunk" – mondták az asszonyok, akik az összes eddigi szemesztert elvégezték.

"Annyi érdekességet hallottunk, ami megbeszélnivalót adott. Higgyék el, mi is kíváncsiak vagyunk az újdonságokra!"

Mivel a tegnapi tanóra volt a félévzáró, a szervezők nevében dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora a legszorgalmasabb, a legkitartóbb hallgatóknak nevezte a nyugdíjasokat.

Hangsúlyozta, hogy az egyetem nemcsak az oda járó diákokért, hanem a városért is van.

Dr. Szabó Péter, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánhelyettese arról beszélt, hogy az idősektől érdemes tanulni és idősen is érdemes új ismereteket szerezni, ezzel is jobbá válhat, gyarapodhat a világ.

A szeniorhallgatók nevében Pozsgai Balázs, a Pannon Nyugdíjas Szövetség elnöke mondott köszönetet a szervezőknek. Mint említette, már alig várják a következő félévet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Munkás utca születésnapot ünnepelt - videó

Száztíz éve, 1902. augusztus elsején költöztek be az első lakók a ma már helyi városképi védelem alatt álló Munkás utca házaiba. Tovább olvasom