Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Tartják a szavukat: megmaradtak az állások

Bevált a győri munkahelymegőrző támogatás, a kis- és mikrovállalkozások tartják magukat a szerződéshez.

Az önkormányzat egyedülálló intézkedést hozott a válság enyhítésére, ez idén folytatódik, de harmadannyi pénzből.

Egy éve született meg a válságenyhítő döntés a 150 milliós keretről és áprilistól pályázhattak a mikro- és kisvállalkozások a munkahelymegőrző támogatásra. Ennek lényege, hogy a vállalkozások garantálják: a szerződéskötéstől számított egy évben megtartják az átlagos statisztikai létszámot, vagyis annyi alkalmazottat foglalkoztatnak, amennyit a pályázat benyújtásakor. A győri székhelyű magyar cégek közül a kisvállalkozók 4, a mikrovállalkozások 2 státus finanszírozására kérhettek támogatást. Két ütemben bírálták el a pályázatokat, végül több mint 200 cég nyert kisebb-nagyobb összeget, összesen csaknem 440 státus megtartására. A pályáztatás megtervezésében és lebonyolításában a vállalkozók és a gyáriparosok országos szövetsége, valamint az iparkamara is részt vett.

A műszaki kereskedés tavaly óta még bővítette is a létszámot. Fotó: Bertleff
A műszaki kereskedés tavaly óta még bővítette is a létszámot. Fotó: Bertleff

Az általunk megkérdezett pályázók méltatták a kezdeményezést, kiemelve: az eljárás gyors, rugalmas és viszonylag egyszerű. Egyrészt, mert a kiírás és az elbírálás között csak egy hónap telt el, másrészt, mert negyedéves lebontásban előre – és nem utólag nyújtják a támogatást.

A Fias-Párkányi Kft. 1 munkaerő megőrzésére 343 ezer forintot kapott, a műszaki kereskedés egyik tulajdonosa elmondta: azóta bővítették is a létszámot.

– Egy ekkora vállalkozásnak ez sokat jelent, s valószínű, hogy a tavalyi első félévben leépítést kellett volna különben végrehajtani – mondja Párkányi Zsolt. A cég akkor 3 fővel dolgozott, most pedig 5 embert foglalkoztat és nem tervez elbocsátást. A belvárosi szaküzlet forgalmát egyébként mintegy negyven százalékkal vetette vissza a válság a korábbi évekhez képest. Párkányi Zsolt hozzátette: ha lesz idén új pályázat, ismét élni fog a lehetőséggel.

Elmondhatjuk: lesz folytatás, erről a közgyűlés csütörtökön döntött. Idén nem 150, csak 50 milliós keretre lehet jelentkezni, de eközben – tegyük hozzá – a tavalyi kifizetések sem állnak le, hiszen azokra a cégek többsége májusig-júniusig jogosult az egy évre szóló szerződés szerint.

Simon Róbert Balázs alpolgármester elmondta: az önkormányzat bízik azokban az elemzésekben, amelyek szerint az év második felére már erősödik a gazdaság. Az alpolgármester szerint a megyei jogú városok sorában egyedülálló ez a támogatási rendszer, s egyik fő vonzereje, hogy az elbírálás automatikus volt: nem egy hosszasan ülésező bizottság döntött a nyertesekről, hanem mindenki kapott támogatást, aki a feltételeknek megfelelő pályázatot nyújtott be. Mivel ezen elv idén sem változik, valószínű, hogy a kisebb keretből kevesebb állásra lehet majd pályázni. Mint megtudtuk: a cégekkel kapcsolatot tartó városházi apparátus nem tapasztalt jelentősebb szerződésszegést, ez ellen egyébként a kifizetések negyedéves lebontása is garanciát jelent – véli Simon Róbert Balázs.

Olvasóink írták

  • 2. mais 2010. február 15. 10:11
    „hmmmm ... nem egy munkahelyet tudok , akik az év elejét létszám csökkenéssel kezdték ... miért is?”
  • 1. Révfalusi-szúnyog 2010. február 14. 23:29
    „A Fias-Párkányi egy jó bolt. Kár, hogy elmentek a Szent Istvánra, a Sarló közben nekem közelebb voltak, gyakran járok a belvárosban, oda mindig benéztem. Az új hely periférikus, kiesik, és jó kocsma sincs a közelben, hogy magamfajta férfiember arra ólálkodjon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mind magyar, ami magyaros

Felkokárdázott szalámival tavaly arra biztatta az abdai cég a vevőket, hogy magyar terméket… Tovább olvasom