Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Tartásdíj nélkül elúszhat a lakás

A kilakoltatásról és az árverezésről manapság a bedőlt devizahitel jut az emberek eszébe, pedig nem szükséges banki kölcsön ahhoz, hogy az utcára kerüljünk.

Sok, gyermekét egyedül nevelő szülő kerül nehéz helyzetbe azért, mert a másik szülő nem fizet tartásdíjat. A bíróság előtt ez az ok nem véd, a megállapított összeg állami megelőlegezése azonban segíthet.

„A volt férjem gyermektartási hátraléka 180 ezer forint, ennek behajtásáért márciusban a bírósághoz fordultam. A levelek azóta jönnek-mennek, de még egy fillért sem kaptam az elmaradt tartásdíjból. Bár lefoglalták a volt férjem motorját, ebből nem tudok boltba menni. Azzal senki nem foglalkozik, hogy egy keresetből hogyan tartom el a három gyermekemet? Telnek a hónapok, és egyre nehezebben tudom megoldani, hogy mindent kifizessek, és enni is adjak a gyerekeknek" – panaszolta Tímea. Kérdés, hogy ez a körülmény számít-e a bíróság kilakoltatásról vagy árverezésről szóló döntésében...

Tóth László bírósági végrehajtó elmondta: a bíróság nem veszi figyelembe a tartozás és az elmaradás okát. Hozzátette: a kilakoltatás és az ingatlan árverezése csak a legvégső esetben történik meg, elsősorban munkabérből, másodsorban ingóságból próbálják behajtani a hátralékokat. De mihez kezd a gyermekét egyedül – tartásdíj híján egy fizetésből – nevelő szülő, ha keresetéből levonják a tartozásokat? Miből tartja el akkor magát és gyermekét?

A megyei statisztikai évkönyv adatai szerint Győr-Moson-Sopronban 1022 házaspár vált el 2009-ben. Közülük 638-nak volt legalább egy közös gyermeke, a 2009-es válóperek mintegy 1020 gyermeket érintettek. Azt nem lehet megbecsülni, hogy hány gyermek után nem fizeti a szülő a megállapított tartásdíjat, de a két évvel ezelőtti adat beszédes: akkor tizenötezer gyermektartási per folyt Magyarországon. A pereskedéssel pedig csak az időt húzhatják a szülők, a tartásdíj elől nem térhetnek ki, sőt, végrehajtói díjjal együtt akár a dupláját is kifizethetik. Dr. Szücs Mária, a Rákosfalvy Ügyvédi Iroda ügyvédje az egyedülálló szülőknek azt tanácsolja: már az első tartásdíj-elmaradás után forduljanak bírósághoz, fél évnél tovább pedig semmiképp se várjanak, a hátralék ugyanis csak 6 hónapra visszamenőleg hajtható be. Arra is van megoldás, ha a szülőtől valamilyen okból (például munkanélkülivé vált) nem lehet beszedni az elmaradást, ekkor a gyámhivatalnál a következő hónapokra (legfeljebb 3 évre) kérvényezhető a gyermektartásdíj megelőlegezése, s az elmaradt összeget is megkaphatjuk az államtól – tájékoztatott dr. Szücs Mária.

Hozzátette: nem élhetünk ezzel az állami segítséggel, ha a fizetésre kötelezett szülő a megállapított tartásdíj legalább 50 százalékát fizeti, és akkor sem, ha a családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem eléri az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét (ez 2011-ben 57 ezer forintot jelent).

Olvasóink írták

 • 8. kisember1 2011. július 29. 08:31
  „Abban is van igazság, amit Goldmund mond. Az én első férjem a gyerekem fejéhez tartott töltött fegyvert, mikor 2 éves volt a kicsi. Előtte az enyémhez. Senki nem sietett a segítségünkre, a rendőrség is elutasított, úgyhogy elmenekültünk tőle magunk.
  A kislányom megszületése előtt 2 évig éltünk együtt és akkor semmit nem vettem észre. Utólag úgy gondolom, hogy voltak előjelek, amiket én nem akartam észre venni. Már máshogy látom a dolgot, de sajnos akkor is simán bele lehet csúszni ilyenbe. Ilyen előjelnek tartom ma már, hogy folyton azon lovagolt, hogy milyen drága a gyereknevelés. (Tehát sejthető volt, hogy tőle gyerektartásra kevéssé számíthatok, ha esetleg arra kerül a sor). Volt egy alkalom, amikor a falhoz vágott, nem ütött, vert, csak odavágott. Előtte soha, de e egy jel volt. Ekkor kellett volna azt mondani, köszönöm, ennyi. Vagy a lakás és pénz körül többet lovagolt, mint kellett volna.
  Minden embernek vannak nehézségei, nehéz napjai. De nem mindent szabad hagyni.”
 • 7. Zoya76 2011. július 27. 15:26
  „Kedves Elöttem szolo!Sosem tudhatod Te mikor kerülsz ilyen helyzetbe.Az emberek vältoznak....gyermekem apjära nem volt kiirva,hogy egyszer majd a gyermeket eldobja,es közli vele,soha többe nem akarja lätni!Ne itelkezz,hogy ne iteltess!”
 • 6. Goldmund 2011. július 27. 09:38
  „Szomorú történetek!
  Egy valamit azért hadd tegyek hozzá: ezt a sok szemét férfit, aki miatt ilyen helyzetben vagytok, senki sem kényszerítette hozzátok. Ti választottátok, nektek kellett (volna) az udvarlás során megismerni, megítélni, vállalható-e velük közös élet, gyerekek felnevelése stb.”
 • 5. Zoya76 2011. július 24. 14:49
  „Az ällam abban az esetben sem elölegezi meg az elmaradt tartäsdijat,ha a tartäsdij fizetesere kötelezett apänak ingatlana van.Fel evi nem fizetes utän tudok vegrehajtäst kerni,majd ismet fel ev telik el,mig odäig jut a dolog,hogy räterheljek az ingatlanra........es ismet fel ev,mire az ärverezes esetleg elkezdödik.......Tehät,ha minden jol megy 2 ev alatt behajtäsra kerülhet az összeg..............ami addigra mär esetleg millios tetel.Es addig oldjam meg,hogy egy fizetesböl,alberletben felneveljem a gyermekem.....Minden tiszteletem annak,aki mindezt vegigcsinälja....räadäsul több gyermekkel!”
 • 4. bibics 2011. július 23. 12:52
  „Ja!!! Hozzá szeretném még fűzni, hogy nekem soha nem volt tartozásom, még a rezsit is pontosan fizettem! A végrehajtás csak a volt férjem 1/2 részét érintette...DE mi benne laktunk, még a lakás használati jogát is megváltottam volt férjemtől. Ez a magyar jog! Ilyen esetekben azt tanácsolom, hogy keressetek egy BECSÜLETES ügyvédet...megéri! Én is inkább arra kértem volna kölcsönt!!!.......”
 • 3. bibics 2011. július 23. 12:40
  „Húúúú! Tudnék mesélni... Nagyon kell vigyázni ezzel az államáltali megelőlegezéssel! Nagyon sok éve már, hogy elváltam 3 gyerekkel. Én is kértem a megelőlegezést... már akkor nem büntették a "munkakerülést" így természetesen volt férjemnek nem is lett bejelentett munkája. A pereskedések alatt mindent ami addig a nevén volt átiratta, így csak a közös lakásunk 1/2 része maradt. Az állam is követelte tőle az addig kifizetett összeget. Évek alatt szaporodott a tartozása... és MOST FIGYELJETEK!... elárverezték a három gyerekkel lakott (1/2 saját tulajdonu) 55 m2-es lakást!!! Ügyvédre sem volt pénzem, tudatlan is voltam és nem hittem naivan, hogy valaki is megveheti! TÉVEDTEM! Olyan " társaság " vette meg, akik reményeim szerint azóta már lebuktak és tovább nem ügyködhetnek. Már másnap betöréssel és egyebekkel zaklattak engem és három gyermekem! Hivtam én mindenkit.... sajnos rendőr győzött meg arról, hogy ne tegyek feljelentést! (FÉLTEM) Így kénytelen voltam innen-onnan kölcsönt kérni és kifizetni az általuk megszabott összeget, ami természetesen a többszöröse volt az általuk fizetett összegnek! Még mesélhetnék......! Ezután már nem is próbálkoztam a megelőlegezéssel... feljelentettem....nem fizetett....1 évet ült...aztán utána sem fizetett... feljelentettem...körözték...nem találták...lezárták az ügyet! És sajnos azt hiszem az összegyült számomra tetemes összeget SOHA nem fogom megkapni!!!! Azért szerencsére tök egyedül is becsülettel és szeretettel felneveltem gyermekeimet és nem kerültünk utcára!! Szóval VIGYÁZAT!!!!”
 • 2. kisember1 2011. július 22. 13:00
  „1. NemeszteleN 2011.07.22. 10:21

  Kénytelen vagyok egyetérteni. Sajnos a külön élő szülők egy jelentős része, csak addig tudja, hogy mennyibe kerül a gyermeknevelés, amíg ott van és panaszkodhat....utána elfelejti. Tisztelet a kivételnek. Aztán meg, ha joguk van akkor perelnek és ők az ártatlanok. A törvény pedig a legritkább esetben védi a kisgyermekeket.”
 • 1. NemeszteleN 2011. július 22. 10:21
  „1 gyermekem van, sosem kaptam gyerektartást, hiába mentem bíróságra többször is,eredménytelen volt, a tárgyalást megtartották,hitegettek, a bíró , bírónő megkapta a fizetését érte én meg neveltem a gyermekemet tovább a saját erőmből.
  Aztán 13 évesen Németországba akart menni a gyermekem csereüdülésre, 1 hétre.
  Kiderült, hogy az apa hozzájárulása is kell hozzá-aki 10 éven át sosem látta a gyermeket és sosem segített az eltartásában.
  Bíróság, felügyeleti jog megállapítása céljából és mehet a gyerek Németbe.Apuka helyett bíróság által KIRENDELT ügyvéd védte az exemet-ettől aztán elborult az agyam,a bírónő nem győzött csitítani, hogy erre törvény van... Csak a csaló és lump érték ebben az országban, őket kijelölt ügyvéddel védik, a gyerekeket meg úgyis felneveljük, mi , nők, az életünk árán is, nem igaz, kedves törvényhozók?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vevőket kérdezik a vevővédelemről

Most lehet kérni, hogy legyen jogszabályban előírt határideje a garanciális javításnak, hogy a hatóság gyakrabban ellenőrizze a termékbemutatókat, az internetes áruházakat. Tovább olvasom