Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Társasházi károsultak panaszai

A győri Kossuth utca 30. előtt gyűltek össze hétfőn azok, akik az ott épülő társasház miatt több millió forintot vesztettek.
Először 2003. december 9-én Leállt az építkezés, futnak a pénzük után címmel írtunk a győri Kossuth utca 30. szám alatti társasházról. Akkor az ott lakást vásárlók és a kivitelezéshez építőanyagot adó vállalkozók szomorú gyűléséről számoltunk be, ahol megtudták: a beruházó cég fizetésképtelen.

Hétfőn többen ugyancsak összegyűltek az épület előtt, ami azóta se készült el teljesen, és az arcokon ugyanaz az elkeseredettség, becsapottság tükröződött, mikor a kamera előtt is elsorolták panaszaikat. Egy mosonmagyaróvári vállalkozó, Winkler Károly ugyanis a közszolgálati tévé panaszműsorához fordult.

A Kossuth utca 30. szám alatti társasház építése 2003 tavaszán kezdődött és eredetileg 2004 január végére kellett volna elkészülnie.
Ám már 2003 decemberében kiderült: ugyan a leendő lakosok a kivitelezés költségeinek mintegy felét befizették, de a társasház lakásai ilyen arányban nem készültek el, és még az elkészült részek sem voltak teljesen kifizetve az alvállalkozóknak.
A győri ÁM Általános Magasépítő Kft. ügyvezetője bejelentette: a cég fizetésképtelenné vált, az építkezést nem tudja befejezni.

Bűncselekmény hiányában megszűnt az eljárás

A bíróság 2004. december 16-án elrendelte az ÁM kft. felszámolását. A kijelölt felszámolóbiztostól akkor lapunk megtudta, hogy a cég pénzügyi hiánya mintegy négyszázmillió forint.
Még abban az évben a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság hivatala az egyik beszállító feljelentése alapján a cég ügyvezetője ellen a számvitel rendjének megsértése megalapozott gyanújával és más bűncselekmények gyanúja miatt folytatott eljárást.
A pénzügyi bűncselekményekkel összefüggő vizsgálódással párhuzamosan nyomozás kezdődött a megyei rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályán is csalás és sikkasztás gyanúja miatt. Ám az azóta összevont eljárás bűncselekmény hiányában megszűnt.

Nem tudnak költözni

Akik lakást vásároltak a Kossuth utcai társasházban, lakóközösséget alakítottak és ügyvédet fogadtak.
Ahogy korábban cikkeinkben írtunk róla, többen albérletbe kényszerültek, kölcsöntörlesztések terhelték őket, pedig amire a hitelt felvették, az új lakást, nem tudták birtokukba venni. S a házon még tető sem volt. Akkor a húsz család együttes kára elérte az 53 millió forintot, és azóta csak nőtt a veszteségük. Közösen, ügyvéddel, nem kevés utánajárással sikerült elérniük, hogy a felszámoló értékesítette a társasház ingatlanrészét és befejezésének jogát, ám csak lassan halad a kivitelezés. Máig nem tudtak beköltözni.

Szomorú tanulság

Károsultak azok is, akik a félbemaradt kivitelezésben részt vettek: építőipar cégek, alvállalkozók, építőanyagot forgalmazók. Winkler Károly, a Winkler Tüzép tulajdonosa elmondta: az ÁM kft. mosonmagyaróvári építkezéséhez biztosított építőanyagot több mint 6 millió forint értékben, de azóta se kapta meg ellenértékét. P is azok közé tartozik, akik feljelentették a céget, ám nemrégiben megkapta a határozatot az eljárás megszüntetéséről. Bosszantja, hogy ennyi embernek veszteséget okozó csőd előfordulhat és nem találják meg a felelősöket. Szeretné elérni, hogy a jogszabá-

lyok – többek közt a felszámolóbiztosok tevékenységére vonatkozóak – úgy változzanak meg, hogy többet ekkora kára ilyen esetből adódóan senkinek se legyen. Ezért a nyilvánosság erejében bízva A tévé ügyvédje című műsorhoz fordult, amelynek stábja tegnap a Kossuth utcában forgatott. A Juszt László nevével fémjelzett adás várhatóan március elején kerül adásba az m1-en.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felére esett vissza a falopás

Körülbelül öt falopási ügy van folyamatban a Kisalföldi Erdőgazdaság területén. Tovább olvasom