Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Társasházak a tejgyár helyén

Megkezdődött a Sziget és Újváros rehabilitációjához kapcsolódó első nagyberuházás: az évek óta üresen álló tejgyár helyén 118 lakás épül.

A több mint hatezer négyzetméteres területen álló tejüzemet, amely 2001 óta elhagyatottan állt, tavaly vette meg egy ingatlanfejlesztő konzorcium, s miután megszületett a városi koncepció a városrész teljes felújítására, a mérnökök azonnal munkához láttak.

A gyár helyén – Bercsényi Passage és Apartmanház néven – négy tömbben összesen 118 lakás épül, a földszinten ezer négyzetméternyi üzlethelyiséggel, az épület alatt pedig Győr legnagyobb, közel ötezer négyzetméteres mélygarázsa húzódik majd.

Pontosabban utóbbiról már beszélhetünk jelen időben, hiszen a munkák gőzerővel folynak: a garázs már bejárható, a külső falszerkezet áll, s az emeletről már látni, milyen panoráma tárul majd az új lakók elé. Mi több, eltűntek a rég nem használt iparvágányok is a ligetből. Az elsősorban kis- és közepes méretű lakásokat rejtő Bercsényi Passage és Apartmanház átadását jövő év tavaszára tervezik.

Gasztonyi László, a Komplex Tervezőiroda igazgatója szerint a beruházás azért különleges, mert nem egy önálló fejlesztés, hanem egy koncepció része: szervesen illeszkedik a város fejlesztési terveibe, amely többek között az egész Bercsényi liget újragondolását, átépítését tűzte ki célul.

– Sokan nem gondolták volna, de valami tényleg elindult Újvárosban és környékén. Nemsokára élhető, pezsgő részévé válik a városnak, s egyben „kitolódik" az egyébként is zsúfolt Belváros – mondta a konzorcium képviselője.

A beruházók – akárcsak a város – arra számítanak, hogy ez az első komoly fejlesztés „húzza majd maga után" a többit. Így történt ez annak idején a fővárosi Ferencvárosban is – annak megújítása a minta az újvárosi rehabilitációra –, ahol az első ingatlanokra még úgy kellett vevőket toborozni, ma pedig már 8–10 jelentkező is versenybe száll egy-egy hasznosítható épületért.

A Bercsényi Invest Kft. nem először fog elhagyott gyárterületek hasznosításába: tagjai nevéhez fűződik a Kálvária utcai volt „dobozgyár" átalakítása is, amely üzleti és lakóparkként születik újjá; az első felújított épület, egy irodaház, július végén készül el. Sőt, ugyanez a társulás vásárolta meg a volt tejgyár szomszédságában álló – a város egyik szégyenfoltjának számító – olajgyárat is. Annak adásvételi szerződésén éppen csak megszáradt a pecsét, s úgy tudjuk, napokon belül megkezdik a gyárépület(ek) bontását.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri ''Győri'': itt a vége

„Győri kekszgyár: szombat, 11 óra, lejött a szalagról az utolsó karton keksz. Van, aki sír. Hétfőn bontják a gyártósort." Mint kiderült, az SMS írója emelte le az utolsó doboz kekszet a gyártósorról. Az 52 éves, az üzemben 32 éve dolgozó győri férfi az elbocsátott csaknem száz ember egyike. Tovább olvasom