Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Tarr Béla filmrendező a Rómer Házban

Kultúra - A győri Rómer Házban március 6-án vetítik Tarr Béla A londoni férfi című legújabb, számos európai fesztiválon díjat nyert filmjét. A 18 órakor kezdődő vetítés után az érdeklődők közönségtalálkozón tehetnek fel kérdéseket a rendezőnek.

Tarr Béla filmjeit nagy sikerrel mutatták be többek között Franciaországban, Olaszországban, Izraelben, Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban és Cannes-ban. Utolsó filmje egy Georges Simenon-mű alapján készült alkotás, A londoni férfi, 2007 májusában a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon benne volt a hivatalos versenyprogramban - Szabó István Hanussen című filmje óta nem volt magyar játékfilm a fesztivál legfontosabb mezőnyében.

A 130 perces alkotást március 6-án, 18 órakor vetítik a Hrabal moziban, ezt követően Aponyi Noémi filmesztéta beszélget a rendezővel, illetve közönségtalálkozó keretén belül a nézők is feltehetik kérdéseiket - mondta el a Kisalfold.hu-nak Hajnal Zoltán a Hrabal mozi vezetője.

Jelenet a Londoni férfi című filmből

A Londoni férfi

Ebben a történetben egy kikötői pályaudvar váltóőrtornyában minden éjszaka ül egy ember, és figyeli az utasokat, akik leszállnak az Anglia felől érkező hajókról, vonatra szállnak, és elindulnak a kontinens belsejébe. Ez minden nap így történik…

A hétköznapok szálai azonban felfeslenek attól a rejtelmes pillanattól kezdődően, mikor a váltóőrtorony őre tanúja lesz egy gyilkosságnak, majd az őrizetlenül hagyott, alvilági pénzt tartalmazó csomag segítségével próbálja kihúzni családját a keserves anyagi körülmények közül.

A vágyak egy csalóka napra beteljesülni látszanak, ám az elkeseredett családfő végül kudarcot vall. A fantasztikus képi világú filmben végigkövethetjük a nyomozást és az egyszerű emberek lelki tusáját, családok küzdelmét a hétköznapok fogságában.

Érdekességek, vélemények a filmről

- Tilda Swintont, a különös szépségű színésznőt nemrég Tarr Béla fimjében, A londoni férfiben láthattuk. Akkor főszerepet játszott a magyar rendező alkotásában. Legutóbbi munkájában George Clooney   partnere volt, s alakításával sikerült elnyernie a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar díjat.

Tilda Swinton: "Nagyon érdekes erőtér lengi körül Tarr Bélát. Egyfajta mágiára képes, de azt nem tudom, hogy ez fehér-e vagy fekete… Azon kevesek közé tartozik, akik úgy állnak hozzá a filmhez, mint a költő a verséhez. Az egzisztencializmus problémakörét kutatja. Egyfajta organikus masszát, saját világot teremt, amelyben előszeretettel mélyed el. Ebben hasonlít Dario Argentóra, pontosan tudja az ember, hogy kinek a filmjéről van szó. Összetéveszthetetlen. Nagyon szerettem volna megismerni, akár még teát is főztem volna a forgatáson, mivel sosem hittem volna, hogy beleillek a tarri világba. Béla ugyanazt gondolja a színészi játékról, mint én, azaz nem érdekli a színészet. Nem érdekli a dialógus, a manír, csak az energia.“

Ulrich Gregor - filmtörténész: "A londoni férfi következetes folytatása a rendező korábbi műveinek, magávalragadó filmtanulmány néhány korzikairól, háttérben kikötővel, rakpartfalakkal és egy vasútállomással. A történet kifinomult képkompozíciókon és hosszú kameramozgásokon bontakozik ki, ehhez pedig olyan kép-hang montázs párosul, amely valóságfeletti légkört teremt. A londoni férfi tanulmány az idő folyásáról, különös kapcsolatot teremtve a film és a néző között".hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénk is bemutatkozott az Utazás Kiállításon

Élénk érdeklődés kísérte megyénk bemutatkozását az elmúlt hétvégén a 31. alkalommal Budapesten… Tovább olvasom