Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Tárlatvezetés az Emlékszobákban a Bezerédj-kastélyban

A Ménfőcsanaki Művelődési Ház - Bezerédj-kastély, február hónapban tartalmas kulturális programot kínál a győri és Győr környéki nyugdíjas klubok, baráti társaságok és a civil közösségek részére!

A Bezerédj-kastélyban található két állandó irodalmi kiállítás: az 1991-ben átadott Galgóczi Erzsébet Emlékszoba és a két éve megnyílt Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely díjmentes tárlatvezetéssel történő bemutatását ajánljuk szíves figyelmükbe.

Galgóczi Erzsébet Emlékszobájának bemutatása után a Kossuth-díjas írónő alakját azzal a rövid Tv-interjúval idézzük fel, melyet életében először és utoljára adott a televíziónak.

A ritka felvételen Galgóczi Erzsébet életének epizódjairól, küzdelmeiről, műveinek sikereiről és kudarcairól mesél, melyet élő történetekkel is kiegészít majd vendégünk: Galgóczi Károlyné, az írónő sógornője.

Sulyok Vince költő, író, műfordító sokak számára ismeretlen. Ennek oka, hogy ő főiskolásként részt vett az 1956-os forradalomban ezért 25 éves korában menekülnie kellett hazájából. Norvégiában telepedett le ahol az egyetem elvégzése után az Oslói Egyetemi Könyvtár főkönyvtárosa lett.

Még életében Ménfőcsanaknak adományozta a közel ötezer darabból álló könyv-és folyóirat gyűjteményét, melyből 2011-ben Irodalmi Emlékhely nyílt.

A gyűjtemény a magyar és norvég nyelven kiadott munkái mellett az 1956 utáni nyugati magyar emigráns irodalom sok fontos alkotását is magában foglalja.

Sulyok Vince verseiben a hazaszeretet, a forradalom emléke és a választott haza bensőséges képei jelennek meg. Verseiből műsoros Cd összeállítás készült, melyet a kilátogató csoport ajándékként is megkap tőlünk.

A program további részeként a Bezerédj család, a műemlék Bezerédj-kápolna és a kastély épületegyüttesének történetét és helytörténeti érdekességeit is megismerhetik az érdeklődők.

Javasolt érkezési időpont: hétköznap, keddtől-péntekig, délelőtt 10.00
óra.

A program teljes időtartama 2,5-3 óra, közben lehetőség lesz egy teát vagy kávét is elfogyasztani.

Egyszerre max. 20-25 főt tudunk fogadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulira fel! Colombre Band és Wakachuka koncert lesz Győrben

2013. február 2-án közös koncertet ad Győrben a Colombre Band és a Wakachuka zenekar -… Tovább olvasom