Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Tárlatot vezet az ifjú gróf

Széchényi Pál érsek életét és munkásságát mutatja be az a rendhagyó kiállítás, ami a Magyar Ispitában látható. A Múzeumok Éjszakáján a főúri család egyik legifjabb tagja kalauzolja majd a látogatókat.
A Rákóczi-szabadságharc idején a kurucok és a bécsi udvar között betöltött közvetítői, békéltetői szerepéről is ismert Széchényi Pál érsek életéről, újratemetéséről és a nagycenki mauzóleumban fekvő múmiájának kutatásáról nyílt kiállítás áprilisban Győrött, a Magyar Ispitában. A tárlat Kristóf Lilla Alida antropológus közel tízéves kutatásának összegzése.

– Nagyon sok energia rejtezik ebben a munkában. A kiállított anyag összetettsége, időbeli ide-oda cikázása miatt és amiatt, hogy eltávolodik a hagyományos muzeológiától, mindenképpen megérte a szellemi befektetés. Koronája eddigi pályafutásomnak. A Szerzetes, főpap, hazafi című kiállítás időtálló üzenet a múltból a jelennek és a jövőnek. Azt szeretnénk, ha áthatná a világunkat is.

Tevékeny résztvevője volt a sajátos tárlat létrejöttének Széchényi Krisztián táncművész, akinek szépapja a „legnagyobb magyar" idősebb testvére volt.

A Kristóf Lilla Alida antropológus által rendezett kiállításon Széchényi Krisztián is szerepet vállalt. Fotó: Bertleff András
A Kristóf Lilla Alida antropológus által rendezett kiállításon Széchényi Krisztián is szerepet vállalt. Fotó: Bertleff András

– Nagyon örülök, hogy a dokumentumfilm szereplőjeként részese lehettem ennek a nagyszabású üzenetnek. Sokat segített abban, hogy az eddigieknél mélyebben betekinthessek családom történetébe – említette az ifjú gróf. – Nagyon hálás vagyok Lillának azért, hogy ezt a missziót a vállán viszi. Remélem, hogy lesz folytatása is. Fontos, hogy megtudják az emberek, hogy a Széchényi család ma is él és tenni akar Magyarországért.
Széchényi Krisztián elmondta, hogy június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján tárlatvezetőként is bemutatkozik.

– Boldogan fogadtam el a felkérést. Mindenképpen kuriózumnak számít, hogy egy kiállítás részleteiben egy családtag, egy késői leszármazott kalauzolja a látogatókat. Remélem, hogy erre máskor is lesz még lehetőség – fogalmazott érdeklődésünkre a táncművész.

A Széchényi Pálról komponált tárlat, amit a győri önkormányzat jelentős összeggel támogatott, jövőre Veszprémbe kerül, utána Kalocsán, Pécsett és Sopronban láthatják az érdeklődők és Kristóf Lilla Alida reménye szerint Budapest is befogadja a kiállítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalapáccsal rontott a parkoló autókra Győrben - fotók

A fiatalember lopni akart, egy győri bevásárlóközpont parkolójában három járművet tört fel. A… Tovább olvasom