Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tarjánpuszta központ lett

Három bakonyaljai apró település kitesz egy gyenge közepest. Győrasszonyfa, Tarjánpuszta és Bakonypéterd közösen és együttesen már az ezres községek közé tartozik. Évi 8 és fél millió forintot jelent számukra ez a felismerés.
Kósa László
Győrasszonyfa a maga ötszázhúsz, a szomszédos Tarjánpuszta négyszázhúsz és Bakonypéterd kétszáznyolcvan lakosával élvezheti azokat az előnyöket, amelyet az ezerlelkes községek. Természetesen csak azért, mert már nem is egy dologban közösségre léptek. Miközben a „hármak" megtartották önkormányzati önállóságukat és függetlenségüket, közös körjegyzőséget hoztak létre.
A három apró település ennek eredményeként 8 és fél millió forinthoz jut tágabban, s közvetlenül 3 és fél millióhoz, melyet a dologi kiadások bővítésére fordíthatnak. A körjegyzőség központja az egyféle értelemben földrajzi középpontban lévő Tarjánpusztára került. A népességre nagyobb Győrasszonyfa számára semmilyen törést nem jelent ez – állítja Kósa László, aki októberben lett a község polgármestere.

Győrasszonyfa és Tarjánpuszta csupán két kilométerre van egymástól, s Asszonyfa Bakonypéterdtől légvonalban csak három, de mert körbe kell menni, kétszer is több ennél. Már évekkel ezelőtt tervezték, hogy a két szomszéd kiépíti és megnyitja az egymáshoz vezető rövidebb utat, de mindig száz más helye is volt a pénznek. Asszonyfán a helyi utakra is ráférne a felújítás. A közös körjegyzőségen kívül iskoláik is összekötik az asszonyfaiakat és a tarjánpusztaiakat. Az utóbbi településről a 19 felső tagozatos a győrasszonyfai iskolába jár át tanulni, s úgy tervezik, hogy szeptembertől már a negyedikesek is Asszonyfára ingáznak.

– Az iskolára megkülönböztetett módon figyeltek és figyelünk – így Kósa László. – Ma már csak hatvannégy gyerek ül kisiskolánk padjaiba és közülük tizenöt a nyolcadikos. Pk kora nyáron elbúcsúznak tőlünk, és már tudjuk, hogy az új tanévet nem kezdi tizenöt kis elsős. De az iskolának működnie kell, lennie és maradnia. Ezt így fogadja el a község is. Nincs mindenben szolidaritás, az iskolaügyben viszont megmaradt és van. Az emberek tudomásul veszik, hogy az iskola miatt máshonnan is elveszünk pénzt. A szülők, nagyszülők vagy akik más módon érdekeltek, ezt elfogadják.

A bakonyaljai települések – egyebek között Nyúllal, Éccsel és Ravazddal összefogva – közoktatási társulást hoztak létre, ennek gesztora Nyúl. Minden iskolának van valamilyen erőssége, a nagy iskoláknak persze nem is egy előnyük van a kicsikkel szemben. A közoktatási társulásnak köszönhetően amennyiben a tarjánpusztai vagy a győrasszonyfai iskolában logopédusra lenne szükség, esetleg pszichológusra, óraadóként Nyúlról vagy máshonnan kapnak segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adókedvezmény munkahelyteremtőknek

Helyiadó-kedvezmény biztosításával próbálja ösztönözni a győri önkormányzat a vállalkozásokat arra,… Tovább olvasom