Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tápon lesz második otthonuk

Csak Pázmándfaluról mintegy hetvenen vettek részt a szomszédos tápi iskola nyílt napján. Az érdeklődők számát nem passzióból próbálták felbecsülni a tanárok, mivel az iskola jövője nagyban múlik a másik falu lakóinak elhatározásán, még ha az önkormányzat lándzsát is tört már a tápi intézmény mellett.
Közismert, hogy az életbe lépett jogszabály szerint szeptember elsejétől a hetedikes-nyolcadikos osztálylétszámnak el kell érnie a 15 főt. Ennek a követelménynek a legtöbb település mellett egyelőre Táp sem felel meg 10 hetedikesével és 9 nyolcadikosával, jóllehet, a kistérség legnagyobb iskolája 220 diákot is be tudna fogadni. A 82 fős intézmény jövője a június 20–21-i beíratáskor dől el, de az is lehet, hogy a szülők fejében már a napokban tartott nyílt nap során megszületett a döntés.

Hiszen nyilvánvaló, hogy a kulcs az ő kezükben van, bár a pázmándfalui képviselő-testület már eldöntötte, hogy a felső tagozatot átviszi Tápra. A korábbi elképzelés az volt egyébként, hogy a falu a másik „szomszédjával", Győrsággal fog össze, s így az lett volna a pázmándi intézmény tagiskolája. A kompromisszumok árán született döntés értelmében a 46 felsős diák második otthona Táp lesz, ha a szülők is belemennek. Nyilván lehetnek, akik úgy gondolják, hogy ha már gyerekük nem tanulhat saját falujában, akkor inkább a győri buszra teszik fel reggelente, s számítani kell arra is, hogy egyszerűen a kényszerű váltás okozta, rossz közhangulat miatt ütközik az elképzelés ellenállásba.

Perger Sándor, Táp polgármestere elmondta: az átcsoportosítások kidolgozására a két önkormányzat külső szakértőt kért fel, aki érdek nélkül vizsgálta meg az iskolák együttműködésének lehetőségeit. Ezután született például az a döntés is, hogy összesen három pedagógustól búcsút vegyen a két testület.

Az egyeztetéssel összefüggésben másról is határoztak a képviselők, így például a nyolcosztályosként tovább működő tápi iskola igazgatója helyét a pázmándi intézményvezető veszi át, s elődje helyettesi posztra kerül ugyanitt. A község egészét érintő másik döntés szintén összefüggésbe hozható a kényes egyeztetéssel: Táp csatlakozik a pázmándfalui körjegyzőséghez, vagyis értelemszerűen megválik saját jegyzőjétől. Ez Pázmándfalunak előnyös elsősorban, mivel a Nyalkával teljes trió központjaként jóval magasabb támogatásra számíthat. Táp pedig így megfelel a törvényi előírásnak: amikor önhikis pénzekről döntenek, elmondhatja, hogy a jegyzői hely felszabadításával mindent megtett a működési kiadások enyhítéséért.

Talán ezen alkuk nélkül is megszületett volna – talán nem – a tápi iskolának előnyös döntés, mert azt le kell szögezni, hogy ami az épületet illeti, akár bázisiskolája is lehetne a térségnek. A huszonhárom éves objektum tornaterme például egy kézilabdapályának is megfelelne, ezenkívül egy központi pályázat segítségével 18 millió forintos, hosszú lejáratú hitelt nyert a település, amelyből beüvegezhették a háromszintes iskola körfolyosóját. Az így átadott, csaknem kétszáz négyzetméretes aula a civil élet központja lett Tápon. Már csak gyerekekkel lenne jó megtölteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori temető maradványaira épül a társasház

Izgalmas leletre bukkantak a régészek a győri Batthyány téren, ahol egy új társasház építéséhez készülnek elő. Római kori temetõt rejt a föld, s a bizonyítékot arra, hol húzódott a város török kori várárokrendszere. A múlt héten feltárt, két és fél méteres mélységben megtalált sírok azért is különlegesek, mert a Belvárost körülvevő árokrendszer építésekor a korábbi rétegek sok helyen elpusztultak. Tovább olvasom