Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Tapírlány a vadasparkban

A zoo-táboros iskolásokat a héten rengeteg élmény érte a győri állatkertben. Tanúi voltak egy tapír, és tegnap 58 görögteknős és két kis palotapincsi érkezésének. Utóbbiakat előző éjszaka próbálták a határon átcsempészni.

Mandula most barátkozik új otthonával
Dr. Andréka Györgynek nagy álma volt, hogy az állatsereg egy tapírral is gazdagodjon. A vadaspark igazgatója maga sem gondolta, hogy vágya ilyen gyorsan teljesül, hiszen eddig hazánkban csupán egyetlen helyen láthattak ilyet a látogatók.
Szegeden és Győrött van csak
Az egyéves Mandula édesanyja, Jenny és édesapja, Sámson az egyetlen bemutatott pár volt hazánkban. Szegeden a több mint egyéves vemhességi időt követően, tavaly lepték meg gondozójukat egy lány utóddal. Amint a győri igazgató értesült e hírről, eldöntötte: ha törik, ha szakad, megszerzi a kis tapírt. Az üzlet megköttetett, Mandula ára öt kenguru és négy nanducsibe (futómadár) lett.

Ezeket a görög teknősöket akarták kicsempészni az országból
A Dél-Amerikában honos tapír folyam menti nyirkos területeken, őserdőkben él és kiválóan úszik. Érdekessége, hogy hátsó lábán három, míg mellső lábán négy ujj van. Felső ajkai és orra egyesülve hosszú ormányt alkot, ami hajlékony, fogásra is képes, érzékeny szőrökkel fedett. A kifejlett nőstény hossza két és fél méter, súlya 250 kilogramm. Húsáért és sportból is vadásszák.
Az új győri kedvenc nevét mandulaszerű alakjáról kapta. A tapírlány ötórás utazás végén érkezett meg Győrbe, s tegnap már a látogatók is megcsodálhatták. Mandula ugyan még csak egyesztendős, az igazgató azonban Chilében már az ideális „vőlegényt" is megtalálta számára.
Teknősöket, kiskutyákat koboztak el

A zoo-táborban vendégeskedő, segédkező általános iskolások 58 görögteknőst és két kis – körülbelül két hónapos – palotapincsit is istápoltak. Az állatok tegnap érkeztek a vadasparkba, miután előző éjszaka Hegyeshalomnál két német és egy macedón állampolgár egy kisteherautóban, paprikák között akarta ezeket külföldre csempészni. A kiutazók nem tudták felmutatni a görögteknősök kiviteléhez szükséges cites-papírokat. A vám- és pénzügyőrség az élő szállítmányt elkobozta, és ideiglenesen a győri vadasparkban helyezte el. A védett görögteknősök többsége tojó. Értesüléseink szerint külföldön egy fiatal példány ára 100 euró. A népes sereg sorsa kétféleképpen alakulhat. Egyrészt megpróbálják kideríteni, hogy honnan hozták ezeket (valószínűleg Görögországból), ha ez sikerül, akkor visszakerülnek az eredeti élőhelyükre. Amennyiben nem így lesz, akkor hazai állatkertekbe kerülnek.

A két palotapincsi nem védett állat, így nekik szerető gazdikat szeretnének találni. Azoknak, akik magukhoz veszik a kiskutyákat, számolniuk kell azonban azzal, hogy időközben jelentkezik értük eredeti tulajdonosuk.

Kapcsolódó cikkek:

Győri majommenedék (2003-05-01) >>
Ismét megújult az állatkert (2002-03-24) >>
Kígyósimogatás, ragadozóetetés (2003-05-23) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faltól falig dugók Győrben

A közlekedési szakember és az autósok szerint szervezetlen, rossz a közlekedés Győrben. Ennek csak… Tovább olvasom