Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Tapasztalati szakértők a szegénységről

Nyugat-Európában már ismerik őket, nálunk még csak tanulják a tapasztalati szakértőséget, azaz a szegények és a hivatalok, valamint a civilek közötti párbeszéd módszertanát és lehetőségét.
Major Éva rendkívül hasznosnak érzi a képzést, s reményei szerint a tanultakat az élet számos területén hasznosítja majd.

Major Éva, a győri ˝Figyelj ránk!˝ Egyesület elnöke azt mondja, a saját, szegénységével kapcsolatos tapasztalatait dolgozza fel a forradalminak tűnő kezdeményezés, illetve képzés során. Belgiumban és Brüsszelben az élet szinte minden területén alkalmazzák őket a rendőrségtől a bíróságig, a családsegítőktől a civilekig.

Major Éva a Magyar Szegénységellenes Hálózat által kiadott naptárral.
Major Éva a Magyar Szegénységellenes Hálózat által kiadott naptárral.

A tapasztalati szakértő egyfajta mentori munkát is végez, ugyanis a szegény ember és a hivatal Major Éva szerint sokszor akaratlanul is két különböző ˝nyelven˝ beszél, másrészt sokan el sem jutnak a hivatalokig.

Hogy hol tudnak majdan elhelyezkedni a frissen végzett szakértők, ez még a jövő zenéje, ami bizonyos: várhatóan minden olyan szociális és civil munkát végző szervezetnél, ahol megjelenik a szegénység és a diszkrimináció. A szociális munkás segítőjeként ugyanis szükség lehet a gyakorlati tapasztalatra, az ügyintézésben való jártasságra.

Major Éva évek óta a hazai szegénységellenes hálózat tagja, és a tapasztalataival eddig is segítette a magához hasonló, sanyarú sorsúak helyzetét. A rendszer, mármint a tapasztalati szakértők hálózatának munkája már ismert Nyugat-Európa számos országában, s remények szerint a szociális szakma képviselői itt is bólintanak a támaszt jelentő, s egyben munkájukat segítő elképzelésekre.

Olvasóink írták

 • 3. igazszó 2011. április 28. 14:57
  „http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/gazdalkodjunk_okosan_-_tanacsadas_gyorben/2186721/

  Ez a segítség csak annyit jelent, mint annak a bizony sz@rnak egy pofon! Vagy úgy is mondhatnánk, semmit nem ér, csak a bajbajutottak száját akarják befogni vele!
  "A Családsegítő Szolgálat Adósságkezelési Tanácsadója minden kedden 10-12 óra között ,,Gazdálkodjunk okosan" címmel tanácsadást, foglalkozást tart a megelőzés jegyében."
  VALÓBAN SEGÍTENI AKARNAK, VAGY EZ CSAK EGY SZÍNJÁTÉK?
  "Adni úgy kell tudni, hogy el is lehessen fogadni. Elfogadni, pedig csak azt lehet, amit úgy adnak!"
  Kérdéseim:
  1.
  milyen végzettséggel, gyakorlati tapasztalattal rendelkezek a "tanácsadók"? Itt életekről, sorsokról van szó, és bizalomról is! /általában huszonévesek, valakik valakijei ülnek ezekben a pozíciókban, és össze-vissza küldözgetnek Győr városában!/
  2.
  heti két órában mit lehet tenni, hogy lehet felmérni a problémát, átnézni az iratokat, döntést hozni, elmagyarázni...és hány család, esetleg személyek problémáját?
  3.
  ha csak két óra van erre a valóban nagyon fontos problémára, akkor a személyes problémákat hány problémás család előtt kell egyszerre megtárgyalni egymás előtt, és a személyiségi jogokat, adatokat, információkat mi védi meg?
  Ahhoz, hogy valakinek lehessen segíteni, felelősen nyilatkozni, tanácsot adni, ha kell irányítani, kezét fogva támogatni, ahhoz bizony a szaktudás, gyakorlat, tapasztalati gyakorlat mellett hely, idő, és megbízható szakember kell. Ez a segítség, és ebben a kivitelezési formában, amiről írnak, egy bajbajutott számára csak további megalázást jelent, és ha vak vezet világtalant, abból az sül ki, amit itt ajánlanak segítségnek!
  Talán érdemes lenne megkeresni azokat a személyeket erre a feladatra, akik felsőfokú, akár diplomával, gyakorlati tapasztalattal rendelkezők, és munkanélkülivé váltak! Miért nem onnan történik a kiválasztás ehhez a munkához, és egyszerre két probléma is megoldódna!

  Nem mindegy az, hogy egy okos ember hülyéskedik, vagy egy hülye ember okoskodik. Főleg, ha mindez még szorgalommal is párosul, az borzalom! Jelenleg itt tartanak ezekkel a segítségekkel, ami senkinek nem jó, és nem elfogadható!”
 • 2. nagyfulesbagoly 2010. október 18. 18:33
  „na megint a szakértők!!!!!!!!!!
  és dolgozni nem akar senki??
  csak szakérteni???,
  aztán ha eztjól megfizetik akkor amikor szóba kerül a szegénység a pártbizottságon mit mond majd a szakértő?
  hát izé hogyishivják szoszo,
  MIT ISZUNK?”
 • 1. szocdem 2010. október 18. 10:00
  „A szakértő "képzés" egy nagy átverés...
  Már megint kiválogat magának a hatalom egy csomó oylan embert, aki morálisan - az agymosása szintjének megfelelően - támogatni fogja a hatalmi szociorasszista zablatyokat!

  A szegénység ui. "gazdasági következmény", amiben az egyelen morális elem az, hogy miféle ócska társadalom az ami hagyja hogy ilyen mélyre jussanak egyes tagjai..
  A többi matek, és közgazdaságtan- meg némi politika.

  Eszembe jut eről a sport, mégpedig a kuytás sport. Ti. vannak zoomorf és antropomorf kiképzők a társaságban. Az antropomorfok azt hiszik hogy a kutya gondolkodik mint egy ember, emberiek a reakciói, és az érzelmi megnyílvánulásai. A zoomorfok épp ellenkezőleg teszik ugyan ezt - és ott vannak minden fontos helyen sőt ebben a sportágban a "nagyhatalmi" gerincünket képvislik (keresett szakemberek az egész világon, minden rendvédelmi szervnél) Ezzel szemben a sportban a felkent "szakértők" az állami érdekek miatt az antropomorfok lettek, aki kössze vissza beszélnek minden baromságot- de a tudatlan emberek isszák a szavaikat - mert jól hangzik. Csak épp tudományosan nem igaz belőlle egy szó se.. (Ők hirdetik pl. a kutyák sporttevékenységének szükségességét, és azok emberi jogait)

  A szegénységszakértők tehát antropomorf moralista hülyeségeket fognak terjeszteni és képviselni, aminek következtében megint távolabb kerülünk majd a szegénység problémájának megoldásától. De lesz kire hivatkozni a hatalom bírtokosainak! A "Szakértőkre"!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asszony a Rábca-gáton

Nagyné Tarró Zsanett mindennap elmondhatja: helytállt a gáton. A fiatalasszony közel tíz éve hagyományosan férfias foglalkozást választott. Tovább olvasom