Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Tanösvényrongálók: a padot is elvitték

Győrszentiván - Még át sem adták, vasárnapra virradó éjszaka ismeretlenek megrongálták a Móricz-iskola tanösvényét.

A kár meghaladja a félmillió forintot, az intézmény jubileumi hetét beárnyékolja az ismeretlen tettes (vagy tettesek) garázdasága.

Három győri iskola: a Hild-szakközépiskola mellett a Váci- és a Móricz-iskola pályázott az Oktatásért Közalapítványhoz. A győrszentiváni Móricz-iskola tanösvény kialakítását tűzte ki célul, nemcsak az iskolába járó diákok, de a szentivániak és az idelátogatók szabadidejének hasznos eltöltésére is. Kotrics Andrea igazgató az ünneplés helyett mérhetetlen elkeseredésének adott hangot, hisz amit többhavi munkával és összefogással a nevelők a gyerekekkel, a civilekkel és a katonákkal együtt kialakítottak, azt idegenek egyetlen éjszaka tönkretették.

˝Megdöbbentünk a történteken, hisz a tanösvényünket szerdán, az iskola fennállásának 50. évfordulója apropóján avattuk volna. A helyet folyamatosan szépítettük: a gyerekek összeszedték a szemetet, a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai és a katonaság közül is sokan segítettek, hogy az átadásra minden a legnagyobb rendben legyen.˝

Keserű születésnap: A vandálok a tanösvény ismeretterjesztő tábláit felborogatták, a lebetonozott padnak hűlt helye... Fotó: Bertleff András
Keserű születésnap: A vandálok a tanösvény ismeretterjesztő tábláit felborogatták, a lebetonozott padnak hűlt helye... Fotó: Bertleff András

Kotrics Andrea igazgató elmondta még: sejtelmük sincs, kik járhattak a régi temető környékén lévő tanösvényen, kik vitték el a turistahelyen felállított asztalt, a padokat, illetve miért borogatták fel a természetvédelmi hely ismeretterjesztő tábláit. A rendőrségen mindenesetre feljelentést tettek, a gyerekekkel pedig közlik a tényt: a tanösvényavatóra eltűnt a piknikpad, ismeretlenek felborogatták a tanösvény tábláit, a helyreállításhoz pedig idő és pénz kell. 

Olvasóink írták

 • 3. anuvuk 2010. április 21. 11:21
  „Az április 9.-i gyirmóti gyűrűző bemutatóra vitt " önkéntesekből ", hisz már évek óta megy, mikor lesz érző természetvédő. Az is igaz, a természet szeretetére nagyon korán kell " ráhangolódni".
  A pénzéhes felgyorsult világunkban a jó érzést, a hétköznapok közönyébe menekülők tömege, egyszerűen kiöli. Az igényt, a természet szeretetére nekünk kell sokszor kemény harcok árán megerősíteni, azt másoknak átadni. " Madárvédelem - Természetvédelem "”
 • 2. szocdem 2010. április 21. 10:41
  „Ilyenkor mindíg az jut eszembe, hogy mi motiválja az iylen barbár tetteket. Demagógul mondhatnám, hogy bezzeg, amikor én fiatal voltam....
  Nos akkor is voltak ilyen esetek, de nem ekkora mennyiségben. Akkor is voltak fiatalok, akik nem tisztelték a mások mukájával létrehozott épített környezetet, egyszerüen azért mert a legtöbb esetben tanulatlanok, és munkanélküliek is voltak.. Valahogy ma egyre több ilyen fiatal van, talán ez a fő oka annak, hogy az erőszakos, garázda cselekedetek is megszaporodtak. Iszonyatos kérdésem van a - folyton pénzért meg elismerésért rívó - iskolák felé, de az állam felé is: mi lesz ezekkel az emberekkel? MAradnak dologtalan és céltalan emberek teljes kilátástalanságban, akik annak örülnek ha másoknak is tönkre tehetnek egy darabot az életéből, vagy talán a polgárőrségekre, börtönökre, túlzó és (magyarosan) ostoba büntetési rendszerekre fordított pénz egy részét ezután - legalább települési szinten meghatározottan- a fiatalok - legfőképp a dologtalanok - emberi élethez méltó elfoglalására, közösséghez való szoktatására, a mások általi tisztelet módozatainak elsajátítására fordítják?? TAlán kevesebb volna a felborult kuka, a falfírka, meg a lerombolt környezeti érték.. Egyszóval: megtérülne!!!!!!”
 • 1. anuvuk 2010. április 20. 10:09
  „Az időpont a megoldás,- minden kétséget kizáróan, bizonyára megint az alkoholos befolyásoltság az oka a barbár cselekedeteknek. - Ilyenkor jönnek olyan szöveggel, Ők nem emlékeznek semmire, Ők nem voltak.

  Egy kis utánjárással, nyomozással, a tettesek előkerülnek.
  Az okozott kárt a megtérítés mellett, közmunka fegyelmezéssel kötelezném a helyre álításba az elkövetőket.

  Nem szívesen írok más sportág lejáratásáról,- igen, elkell fogadni azok jelenlétét is egy bizonyos keret között. - De mikor alkoholos befolyásoltság mellett, a 150 éves nyárfa tövében, védett területen tüzet raknak, azt már nem lehet szó nélkül hagyni, - a többszöri felszólításra sem oltották el a tüzet, sőt agresszíven léptek fel, az eset, rendőri intézkedést is igényelt!!! ( A sportolók ílyászok voltak)
  Az ilyen esetekben bátran, a közömbösséget mellőzve, - ne rösteljük a 107-es számot hívni !!!
  "Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkénteseket várnak a lelkisegély-szolgálatba

A Magyar Ifjúsági Lelkisegély győri csoportja, az M-M Vonal ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálat… Tovább olvasom