Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Tankönyvellátás egy helyről

A mostani tanévre még minden iskola maga intézte tankönyvbeszerzését: onnan és olyan könyvet rendelt, ahonnan és amilyet akart. Ennek a szabadságnak októbertől vége: állami feladatként a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. (Kelló) végzi a tankönyvellátást.

– Eddig a terjesztő nemcsak kiszállította, hanem mind a közel ezer gyereknek külön-külön, kupacokba is rendezte a tankönyvcsomagját, hozta a pénztárgépet és a számlát, intézte az eladást. Arról, hogy hogy lesz ezután, nem kaptunk tájékoztatást. Valószínűleg ez ránk marad – mondta Csobodné Hegyesi Ágnes, a győri Bercsényi Miklós-középiskola tankönyvfelelőse, igazgatóhelyettese. Hozzátette: – Az is kérdéses, hogy a fizetést hogyan kivitelezzük.

Kérdésünkre, hogy olcsóbbak lesznek-e a könyvek, így válaszolt: – Nem valószínű, bár kívánatos volna. Eddig a pedagógus határozta meg, hogy melyik könyvből tanít, a választásnál figyelembe vettük az árat is. Most a használható tankönyvek listája is meghatározott lesz, és nem biztos, hogy az abban szereplő matematikakönyv olcsóbb, mint amit eddig használtunk.

A Kölcsey Ferenc Általános Iskolában eddig is Marosi Noémi végezte a tankönyvek kiosztását és csoportosítását, így ebben az intézményben ez nem lenne változás. Az árak alakulásáról így nyilatkozott: "Elképzelhető, hogy a választék szűkítésével az árat is vissza tudják fogni."

Megkerestük a Kellót is, szerintük reális esély van az árcsökkenésre. Mint írták: "A Kelló biztosítja, hogy a diákok legfeljebb a jegyzékben feltüntetett legmagasabb áron, azaz iskolai terjesztési áron jussanak a tankönyvekhez. Az idei évben – még a törvény életbelépése előtt – 6–8 százalékkal csökkentek az árak."

A Kelló a tankönyvrendelés és -beszerzés gyakorlatáról részletes információkat nem közölt, annyi áll nyilatkozatában: "Az oktatási államtitkárság sorozatban szembesült a tankönyvterjesztés problémáival, többek között azzal, hogy az iskoláknak két számlázási rendszert kellett működtetniük, mert a két legnagyobb kiadó nem volt hajlandó a másik terjesztőjével szerződést kötni. Egyszerűsödik a rendelés technikai folyamata."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektronikus távoktatás nyugdíjas hallgatóknak

Interneten keresztül lett egyetemista 52 megyénkbeli nyugdíjas. Otthon tanulhatnak a Széchenyi… Tovább olvasom