Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tanítók: állás nincs, végzős annál több

Győr - Jelenleg annyi munka nélküli tanítót tartanak nyilván a megyeszékhelyen, amely tíz-tizenöt évre biztosan elegendő lenne Győr pedagógus-utánpótlásának biztosítására.

Ez a helyzet ráadásul tovább fog romlani, az induló általános iskolai első osztályok száma ugyanis tovább csökken; tanítóból viszont csak idén 180 végez. Például: az egyik győri iskolában idén hat nyolcadikos osztály ballag el, ezzel szemben kettő elsős osztály indul. Nem kell magas matematikatudás ahhoz, hogy megállapítsuk, legalább hatosztálynyi tanítónak – osztályonként egy vagy kettő pedagógusnak – kell munkát találni, ami egyre kevésbé lehetséges. A győri oktatási iroda vezetőjének az asztalán jelenleg 42 életrajz hever...

Jelenleg tehát negyvenkét tanító szeretne elhelyezkedni Győrben, ami azt jelenti: ha évente legalább egy párhuzamos első osztály indulna pluszban valahol a városban, akkor kettő-három tanítót tudnának elhelyezni, vagyis tíz-tizenöt évig a mostani álláskeresőkből meg tudnák tölteni a megyeszékhely iskoláit.

Csakhogy – az első mondatunkból is kiderült – nemhogy nőne, inkább csökken az első osztályok száma, s hogy pontot tegyünk az i-re, még egy jelenség, ami végképp betetőzi a problémát: néhány éve, amikor nyilvánvaló vált, hogy Győrben komolyan gondolják a „létszámstopot", több tanító inkább a községekben keresett és talált is munkát magának. Ám időközben ezek a kisiskolák bezártak vagy bezárnak, így ugyanezek a pedagógusok kényszerből visszajöttek a megyeszékhelyre, s szándékuk ellenére a győri munkanélküli-statisztikát rontják. 

Papp András oktatási irodavezető pontosan tudja, hogy az asztalán heverő negyvenkettő név csak a jéghegy csúcsát jelenti – ennyien azok vannak, akik nem adták fel álmaikat s a pályán szeretnének maradni. Lényegesen több azonban a tényleges munka nélküli tanító, akinek a szakember szerint egy lehetősége lenne: a pályamódosítás. Több olyan bankról is hallani, amely kimondottan tanítókat keresne (főállásban) helyi pénzintézeteibe, mondván, bizonyos munkaköröknél előny az a kommunikációs (értelmező, magyarázó, meggyőző... stb.) készség, amelyeknek a pedagógusok a birtokában vannak. Az elmúlt évek tapasztalata viszont azt mutatja, hogy ezzel nem igazán élnek a pedagógusok. Papp András elmondta: a győri Apáczai-főiskolával, illetve a Széchenyi-egyetemmel is felvette már a kapcsolatot ebben a kérdésben: szerinte kiegészítő vagy másoddiplomás képzésekkel e két felsőoktatási intézmény (nyilván elsősorban az Apáczai, amely a tanítókat is képezi) jelentősen tudná javítani a végzős pedagógusok elhelyezkedési esélyeit. De ehhez magukra a tanítókra is szükség van.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán idén 180-an diplomáznak tanító (és ahhoz kapcsolódó szociálpedagógus, művelődésszervező, gyógypedagógus) szakon. Idén azonban már csak 75 hallgatót vettek fel az első évfolyamra – ez beszédes tény, de az még inkább, hogy a főiskolai kar nevéből néhány éve kivették a „tanítóképző" szót, amely máig ismertté tette Győrben és az országban. A slágerszak Győrben már nem a tanító, hanem a turizmus–szálloda szak: ez nyilvánvaló tény.

A hallgatók most a turizmus–szálloda szakban bíznak leginkább Győrben, abban semmiképpen sem tévednek, hogy nem a tanítóképzésé a jelen. Fotó: Krizsán Csaba

Dr. Cseh Sándor dékán azt mondja, hiába a 180-as évfolyambeli  létszám, a tanító-utánpótlás mégsem biztosított. Kérdésünkre, hogy miért nem, a felvételi pontszámokkal válaszolt: „Sajnos mivel a pedagóguspályán most azt látni, hogy nincs tényleges kitörési és/vagy karrierlehetőség, a jelentkezők felkészültségi szintje is csökken. Országos jelenség ez, nálunk is 87 ponttal be lehetett már kerülni a főiskolára, ami korábban elképzelhetetlen volt. Ez pedig rányomja a bélyegét a végeredményre is." De a dékán is egyetért abban, lenne ráció a kiegészítő képzésekben, a baj az, hogy a mostani bolognai rendszerben ez nem lehetséges.

Cseh Sándor szíve szerint akár már most indítana olyan alapképzést (tanítóit), amely mellett a hallgató mondjuk egyetemi szintű nyelvtanári diplomát is szerezne, s nyelvtanítóként tudna elhelyezkedni. De a két buktatónak csak az egyike ez, hogy ehhez állami támogatást kapna-e a főiskola, a másik maguk az iskolák, amelyeknek – ha alkalmazzák a képzett pedagógust – többet kellene fizetni az egyetemi végzettségért, mint a főiskolaiért. Amíg pedig erre nincs válasz, semmi nem oldódik meg, csak Papp András asztalán nő az életrajzokkal teli papírhalom.

Olvasóink írták

 • 12. Állástalan 2008. március 14. 10:52
  „Kedves hozzászólók!

  A pedagógus pálya akkor kezdett felhigulni, amikor az úgymond 50 ezres béremelést megszavazták. Abban az időben sokan, azok közül, akik szoláriumvezetők, ékszerkészítők, és butikosok lettek, hirtelen aktív pedagógussá váltak. Ha jó háttérrel rendelkeztek, sikerült is visszatérniük a pályára, kiszorítva azt, aki végig szakmahű maradt.
  A ped. pálya már rég nem az elhivatottságról szól. Intő példa a Balázs béla Iskola bezárása, igaz a volt pedagógusokat ugyan átvette a szomszéd iskola, de kimenő rendszerben szinte kevés kivétellel mindenkit elküldtek közülük.
  A napközis láttamozás nem azt jelenti, hogy ki is van javítva a munka, csak azt, hogy készen van.A z 50 perces óra alatt képtelenség lenne 20 egynéhány matek,nyelvtan, környezet, idegennyelv írásbeli munkát eredményesen végignézni.
  Egy iparban dolgozó beosztottnak max 30 nap szabija van, amit bármikor kivehet.Van olyan tanuló, akinek a szölője egész nyárra beiratja különböző táborokba, megőrzőkbe csemetéjét, mert a szabadságát másra használja.
  Nem visz haza plussz munkát, nem tart délután szülői értekezletet, nem viszi kirándulni a gyerekeket estig, amiért nem kap semmmilyen juttatást. De ki lehet próbálni ezt a szakmát is. Mindenki előtt volt lehetőség tanulni főiskolán, aki nem élt vele, ne irigykedjen.”
 • 11. V.né Hunyadi Eszter 2008. március 10. 18:42
  „Mielőtt bárki azt hinné, hogy nem tudok helyesen írni, elnézésüket kérem az elgépelésért.
  javítás: "minősítésű"”
 • 10. V.né Hunyadi Eszter 2008. március 10. 18:17
  „Kedves Hozzászólók!
  Sajnálattal olvasom a sok negatív véleményt és kritikát. Talán nem kellene ennyire általánosítani és úgy gondolkodni, hogy aki tanítónak tanult az csak diplomát akart- ingyen az államtól-.Jómagam is állás nélkül vagyok kiváló minősítéssű diplomával, és ahhoz, hogy ezt az eredményt el tudjam érni, saját részemről kemény munka, a családom részéről sok lemondás, és nem utolsó sorban nem kevés pénz kellett! Jegyzetek, utazás, szállásköltség stb. és a legszomorúbb, hogy bármennyire szeretem ezt a hivatást és a gyerekeket esélyem sincs arra, hogy valaha állást találjak. Pedig én ezért tanultam!!!”
 • 9. Cseter János 2008. március 05. 07:47
  „Nyugi Gyurcsány már igérgeti az új iskola programjában a kezdő tanitóknak a pótlékot! Presze csak, akkor ha valóban lesz állásuk is! Vagy csak olyan mint a Rábaközi sorstársaiknak és sírhatnak, futhatnak a hónapokig visszatartott bérükért. Igéretek mindig is voltak, de képviseletük az egy nulla!”
 • 8. 621 2008. március 05. 06:31
  „Ami a méreg, ehhez, az én adóforintjaim meg mindenkié is hozzájárultak. Ők meg tisztelet a kivételnek aki tett valamit a tanulásért, vagy dolgozott is a főiskolai évek alatt - nagyjából semmivel sem. Azon kívül, hogy azt gondolták a következő néhány évet ott töltik...Biztos helyen. Egy időben (96-kb. 2000 körül) a Mosonmagyaróvári Agrártu-i is így volt tele hallgatókkal.”
 • 7. Kiss Miska 2008. március 04. 20:23
  „Az SZDSZ valóban egy kártékony lenyulós gittegylet. Az MSZP-t ez a szatelit párt irányítja. A pedagógusok egy része a Hijjejre vágyott, 100 szor gyengébb, mint a Magyar Bálint.
  A digitális tábla körüli EU-s pénzek lenyulásában azonban lehet, hogy nagykoalició lesz! Bizony, bizony!”
 • 6. pan.cser 2008. március 04. 20:10
  „A most végzők a mostani koalíciós "gyönyörű" oktatáspolitkájának áldozatai! Ha valami tervezhető lenne akkor a tanárok iránti igény az. No de ezektől mi várható? Kórházi széf, kakaóbiztos számítógép, digitális tábla stb. Az SZDSZ remélem elvérzik a következő választásokon!”
 • 5. Kiss Miska 2008. március 04. 20:06
  „Ezért kell eltörölni a tandíjat, hogy minél több diplomás munkanélküli legyen és, ha lehet állami költségen képezzék őket! Nehogy már azért is fizetni kelljen, hogy ne legyen munkája valakinek!
  Egyébként, ha pedagógusok úgy mehetnének nyugdíjba, mint a börtönőrök, akkor lenne hely a pályakezdőknek. Egy rabra legalább 10-szer annyit fizet az állam, mint egy diákra. Őket ráadásul jobban fizetik és fiatalon nyugdíjba küldik! Mármint a smasszerokat! A rendőrökkel ugyanez a helyzet! A katonatisztekkel dettó! Ennyit a jövő fontosságáról!”
 • 4. Anyóca 2008. március 04. 18:06
  „Egyetértek ,mentor!
  Sajnos nem egy és nem kettő az olyan pedagógus,aki nagyobb rombolást végez a gyerekek lelkében,mint egy hurrikán a természetben.
  Nem tudom,a képzésben mennyi pszichológiát,gyermekfejlődéstant tanulnak,de néha azt sem tudják,hogy egy bizonyos korú gyermektől mit lehet
  elvárni és mit nem.
  A 87 pontról meg annyit:ahol a pedagógust a másodikas gyermekem javítja ki órán,mert többször is helytelenül ír le szavakat,vagy éppen helytelenül olvassa fel a szöveget,ott nagy baj van.Nem a gyerekkel,hanem a pedagógussal.
  Arról meg nem is beszélve,hogy sorozatosan nem veszik észre a napköziben átnézett feladat hibáit.Pedig le van "láttamozva".De négy hibából csak egyet találnak meg...
  És ők oktatják a jövő nemzedékét...
  Tisztelet a kivételnek,tudom,hogy nem mindenki ilyen.
  Van,aki azért lesz pedagógus,mert szereti a gyerekeket.
  De sajnos olyan is van,aki azért,mert "kellett egy diploma",vagy mert "jó az a fizetett nyári szünet"...
  Nekem ettől hányingerem van :(”
 • 3. mentor 2008. március 04. 17:53
  „Évek óta tapasztalom, hogy nagyon sok a tanítós hallgatók közül az, aki alkalmatlan arra hogy tanító legyen. Mármint JÓ tanító..van olyan hallgató, akihez nem szívesen járatnám majd a gyerekeimet.Megváltozott a hozzá állás, alacsony pontszám miatt "majd jó lesz valamire" jelszóval végigcsinálja a hallgató, majd elmegy máshova dolgozni, vagy a szorgalmasabb továbbképzi magát más szakokkal.Közben a tehetséges pedagógus eltünik, mert nem kap munkát kezdőként. Igaza van az elöttem szóloknak.
  Visszahoznám az alapos alkalmassági vizsgákat, betenném gyerekcsoportok, osztályok közé kb. 1 órára, hogy lássuk van -e habitusa, affinitása ehhez a pályához a fősulira jelentkező pedagógus jelölteket.Időigényes, de megéri hiszen mi is profitálunk ha egy valóban "született" pedagógus a gyermekünk tanítója.”
 • 2. kényszerből pályaelhagyó 2008. március 04. 17:48
  „Valóban nem lehet elhelyezkedni már évek óta...és nem csak Győrben....de
  1.Miért, és kinek, minek indul a képzés hát már nem piacképes ?
  2.Nem lehetne átmenetileg szüneteltetni? Nincs rá kereslet...jelenleg..
  3.Keresett a gyermek pszichológus, logopédus, gyógytestnevelő, gyógypedagógus.Egyre több a gyermek akiknek ilyen speciális szakember kell.(speciális továbbképzések pl. nemzetiségi szakok vagy nyelvre szakosodott óvónők)
  4.Nincs státusz, mert nincs pénz új közalkalmazotti állás kigazdálkodására így kihalásos alapon lehet egy-egy állást megszerezni, hiába tették kötelezővé a pályáztatást, tudjuk hogy a vezetők (ovi, suli) azt az embert veszi fel akinek van protekciója.(ez köztudott)
  Ontja a fősuli a végzetteket, aztán a diploma a fiókban hever és soha nem lesz használva ( az első diploma ingyen volt/van..
  5. nyugdíjas pedagógus miért nem valóban nyugdíjas?
  Foglalja a helyet a fiatal, erővel teli pedagógustól.Aki elérte a nyugdíjas életkort pihenjen meg a sok gyerekkel teli évek után.Tessék átadni a helyet!!!!”
 • 1. Marica 2008. március 04. 17:38
  „Ez a "87 ponttal be lehetett már kerülni a főiskolára, ami korábban elképzelhetetlen volt. Ez pedig rányomja a bélyegét a végeredményre is", eléggé negatívan hangzik, pedig biztos vagyok, hogy van a végzettek között szép számmal olyan is, aki kiválóan teljesít, őket is meg kellett volna említeni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer extasy az autóban

Győr - Az autójában közel kétezer, albérletében – ahol már többen vártak rá – háromszáz… Tovább olvasom