Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Tangóharmonika, imádsággal

Bakonyszentlászló - Jelenleg 16 idős embert látnak el a bakonyszentlászlói idősotthonban, ám az igényeket figyelembe véve a jövőben 25-re bővülhet a létszám. A kilenc helyre már most kétszer ennyien várnak. A kétezer lélekszámú község vezetése alapfeladatnak érzi az időseiről való gondoskodást.

Bólogató virágok fogadják az idegent, s az udvari padon üldögélők láthatóan kellemesen érzik magukat. A délelőtti újságolvasáson már túl vannak, az ebédet várják. Fodor Antalné és Farkas Ervinné is úgy van vele, biztonságot, szeretetet találtak itt, s aligha tudnának megválni a közösségtől. Ennek ellenére Fodor néni például naponta kijár a faluba, ránéz a családi házra, Farkas néni pedig arról mesél, mára ez neki a Jóban-rosszban, szóval ez a nagycsalád.

Az ebédet helyben melegítik és tálalják.
Az ebédet helyben melegítik és tálalják.

Az otthont 14 évig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtette az indiai nővérekkel együtt, ám a Támogató Szolgálat helyi csoportjának felszámolásával gondoskodni kellett az idősekről. A bakonyszentlászlóiak ugyan nem verték nagy dobra, de nemcsak átvették, de egy nyertes pályázatnak köszönhetően bővítették az intézményt. Akik maradni akartak, megtehették.

Mary és Ruby nővér látogatóba érkezett, reményeik szerint ketten a rendből újra a településen szolgálhatnak. Fotó: Bertleff András
Mary és Ruby nővér látogatóba érkezett, reményeik szerint ketten a rendből újra a településen szolgálhatnak. Fotó: Bertleff András

- A kényelem mellett a családias hangulatra helyezzük a hangsúlyt - tudtam meg van den Hövel Éva otthonvezetőtől, aki ugyan Németországba ment férjhez, de a szíve, meg a munkája mégiscsak hazahúzta. - Az indiai nővérek rengeteget segítettek az elmúlt években, reméljük, többen is visszatalálnak hozzánk, hiszen tenger a munkánk,, szükség lesz rájuk az óvodában, az iskolában és az idősotthon területén.
Sebestyén Vince polgármester leszögezte, a csökkenő normativákkal nehéz egyensúlyozni, ám az idősekről való gondoskodás terén az előremenekülés, így a bővítés mellett tették le a voksot. Ezzel együtt munkahelyeket is teremtettek, a gondozási központ munkatársai pedig ebédet visznek ki, s ha szükséges, háznál is segítkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyirmótra került a Kitaibel-emlékérem

Győr - A Gyirmóti Általános Művelődési Központ kollektívájának ítélték oda idén Győr… Tovább olvasom