Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Tanév közben újították fel az iskolát

Börcs - Visszaköltözhettek a börcsi kisdiákok a tantermeikbe, befejeződtek az iskolaépület felújítási munkálatai, amelyet a pályázati támogatás felhasználásának határideje miatt kellett tanév közben elvégezni. A tanulószobák már szépek, a vizesblokk átalakításához újabb pályázatot keresnek.
Átépítéssel kezdődött a tanév a börcsi iskolában szeptemberben. Azért kellett a munkálatokat az évnyitóval egy időben elkezdeni, mert a pályázati támogatás feltételéül olyan határidőket szabtak, amelyek lehetetlenné tették a kivitelezés nyárra halasztását. Először azt tervezték, hogy egy-egy osztályt költöztetnek máshova, amíg termüket felújítják, de aztán másképp döntöttek: a munkálatok teljes idején minden kisdiák a Bóbita Erdei Iskola termeiben tanult. Azóta pedig már visszaállt az oktatás megszokott rendje, visszaköltözhettek megszépült iskolájukba az alsósok.

– Mindent úgy igyekeztünk megszervezni, hogy a felújítás ne hátráltassa az oktatást, ne okozzon hátrányt a gyerekeknek. Sikerült is olyan megoldásokat találni, melyek révén zavartalanul folyt a tanítás. Persze ehhez kellett a szülők megértése és sokat segített a pedagógusok ügyessége. Alkalmazkodtak a helyzethez, olyan oktatási módszereket választottak, amelyek révén a gyerekek nem maradtak le a tananyagban és a hurcolkodás pluszfeladatait is megoldották. A diákok pedig még élvezték is átmeneti helyüket, amikor pedig visszaköltözhettek tantermeikbe, annak örültek, hogy azok megszépültek – mondta el Rácz Róbert polgármester és hozzátette: az iskolaépület több szempontból praktikusabb és energiatakarékosabb lett.

Boldogok a gyerekek, élvezték az átmeneti helyzetet is, de most már túl vannak a költözködésen és az új körülményeknek örülnek. Fotó: H. Baranyai Edina
Boldogok a gyerekek, élvezték az átmeneti helyzetet is, de most már túl vannak a költözködésen és az új körülményeknek örülnek. Fotó: H. Baranyai Edina

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 17,8 millió forintos pályázati támogatásával valósították meg a 25 millió forintos összköltségű beruházást. A teljes villamos hálózatot átszerelték, szigetelték a födémet, villámhárító-rendszert alakítottak ki, átépítették a kéményeket, kicserélték azokat a nyílászárókat, amelyeket korábban nem.

Több helyiségbe álmennyezet került, a tornaszoba hajópadlót kapott. Burkolatokat cseréltek a tantermekben, a folyosón is, és már szintén kész az új lambéria, az új táblák, a külső-belső festés. Viszont nem jutott minden tervezett munkára pénz, a bútorok cseréjénél ezért engedni kellett az eredeti elképzelésekből. A fűtés korszerűsítése sem valósulhatott meg, de a radiátorok szelepeit, csapjait energiatakarékosabbra cserélték.

Nagy szükség lenne még a mosdók átépítésére, de azt ezúttal nem is tervezték. A vizesblokk kicsi, rossz állapotban van az épülethez toldott részben. A polgármester szerint nagyobb léptékű változtatás részeként érdemes átalakítani, ugyanis a jelenlegi tornaszobánál tágasabb tornatermet szeretnének és akkor már csak amiatt is nagyobb mosdókra, zuhanyzóra is szükség lenne. A mintegy nyolcvan-száz millió forintos beruházáshoz, amely közösségi célokat is szolgálna, pályázati forrást keresnek.Rendelő, buszmegállók

A börcsi iskola – amely az abdai tagiskolájaként működik – másfél millió forint pályázati támogatást nyert eszközfejlesztésre, ezért a felújított épületbe új oktatást segítő bútorok, berendezések is kerülnek. Az önkormányzat pedig korábban az orvosi rendelő épületének rendbetételéhez is nyert pályázati pénzt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács céljellegű decentralizált alapjából. A munkálatok még folynak, de azok eredményei már látványosak és még idén buszmegállókat is átépíttethet a falu pályázat révén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stuttgartból Dublinba vezet az út

Győr - Verebics Ibolya Liszt- és Bartók-díjas operaénekes is meghívást kapott az áprilisi ír-győri… Tovább olvasom