Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Tandíj helyett lesz ösztönzőrendszer?

Magyarország - Kikerül a felsőoktatási törvényből a képzési hozzájárulásról szóló rész, így az egyetemeken és a főiskolákon szeptembertől nem kell tandíjat fizetni – jelentette be kedden Hiller István az Országházban. A rektorok szintén Budapesten tanácskoztak: a tandíjról már lemondtak, de egy igazságosabb ösztönző rendszerről nem. A két megyei egyetem is képviseltette magát.
Az oktatási és kulturális miniszter kedden tehát a parlamentben bejelentette, szeptembertől nem kell tandíjat fizetni a felsőoktatási intézményekben; azok a mesterképzésben részt vevő hallgatók pedig, akik eddig fizették a képzési hozzájárulást, a törvény hatályba lépését követő harminc napon belül vissza fogják kapni az összeget, és a jövőben a mesterképzésben sem kell a hozzájárulást fizetni.

Eközben az állami egyetemek rektorai Budapesten vitatták meg a helyzetet, ezen a tanácskozáson részt vett dr. Szekeres Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem, és dr. Faragó Sándor, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem rektora is. Nagyjából sejteni lehetett, hogy milyen véleményt fogalmaznak meg, ugyanis Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke két napja már világossá tette állásfoglalását:

„A népszavazást követően nem változik a hallgatók fizetési kötelezettsége, a felsőoktatásban részt vevők fele nem fizet majd semmilyen részhozzájárulást tanulmányai során, míg a másik fele ugyanúgy, mint eddig, meglehetősen magas összeget ad ki tanulmányainak fedezésére. Nem hiszem, hogy az egy igazságos rendszer lenne, hogy valaki fizet ötszázezer vagy egymillió forintot félévente a képzésre, míg mások egyáltalán nem vállalnak a terhekből semmit."

A rektorok szeretnék elérni, hogy évente ítéljék meg a hallgatók tanulmányi teljesítményét – így lehetséges lenne az átjárás a költségtérítéses és az államilag finanszírozott kategória között. Fotóillusztráció: H.Baranyai Edina

Ennek tükrében nem meglepő tehát, hogy a rektorok megerősítették: benyújtanak az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz egy olyan javaslatcsomagot, amellyel azt szeretnék elérni, hogy évente ítéljék meg a hallgatók tanulmányi teljesítményét – így pedig lehetséges lenne az átjárás a költségtérítéses és az államilag finanszírozott kategória között. Azt azért tudni kell, hogy a költségtérítéses hallgatók jelenleg is csak a képzési költségeik felét fizetik, a másik felét ennek is az állam állja.

Dr. Szekeres Tamás támogatta a közös rektori elképzelést, s mint mondta, a tandíjjal Győrben eleve sem számoltak erre az évre, a népszavazás után pedig egyértelmű volt: a későbbiekben is le kell mondani róla. A rektor ugyanakkor elismerte, hogy néhány egyetem számára – a győri e tekintetben kivétel – a túlélést vagy a jelentős fejlesztés valószínűleg egyetlen lehetőségét jelentette volna a képzési hozzájárulás, így ezért most többen jogosan bánkódnak.

S bár az új ösztönzőrendszer nem hoz pluszbevételt, de a bevezetését támogatja, mert igazságosabb. Arról, hogy erre mikortól nyílna lehetőség (például Győrben), egyelőre nem tudott nyilatkozni, egyes hírek szerint legkorábban 2010-ben vezethetnék be – persze, csak ha a minisztérium is rábólint a rektorok elképzelésére.

„A jobb színvonal volt a tét..."
Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora azt hangsúlyozta: „ A jelenlegi helyzetben az egyetemeknek – úgy vélem – a tandíj kérdésével nem kell foglalkozniuk. A tervezett tandíj kiesése nem érinti költségvetésünket – többletforrás lett volna –, ugyanakkor a hallgatóknak lehetőség, hogy a pénzükért még színvonalasabb oktatást várjanak el az intézményektől. Pluszpénzek bevonására a különböző pályázatok adnak lehetőséget és a piaci szereplők bevonása egyetemünk munkájába. Mindkettőre volt, van és a jövőben is lesz lehetőségünk. A rektor nem kommentálta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnökének nyilatkozatát – miszerint azt várja a kormánytól és az Oktatási Minisztériumtól, hogy semmi mást ne vezessen be a tandíj helyett –, csupán annyit jegyzett meg, a két félnek lesz lehetősége  álláspontjának kifejtésére, megismertetésére.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Soponyi 2008. április 20. 21:52
  „Örülök ennek a cikknek és a vele gerjesztett vitának. Eddig ugyanis jobbára azok hangját lehetett hallani, akik a változatlanság mellett érveltek, de azt jó hangosan. Azok véleményét osztom, akik azt értékelik - köztük a diplomát is - amiért /anyagi tekintetben is/ meg kell harcolni. Az egyetemi lógás és eltartottság egyáltalán nem ezt szolgálja.”
 • 35. Don Kartács 2008. március 13. 20:14
  „Akit emlegetsz 1hozzászóló az pont az a kisebb réteg, akinek nem halljuk a hangját, mert a tömeg túlordítja, az a tömeg, aki csak lézeng az egyetemen. És ha nem lép fel a kisebbség erélyesen, akkor csak vélelmezni tudjuk, hogy valóban létezik ilyen réteg.

  Szóval pont azok nem beszélnek, akiket említesz a hozzászólásodból. Én speciel zömében csak olyanokat látok, akik lézengenek és mellette az utolsó percre halasztanak mindent, de sír a szájuk, hogy ha meg lennének regulázva. Igen, ők vannak többségben, és sajnos jobban ordítanak, mint azok, akik becsületesek.”
 • 34. Marica 2008. március 13. 19:50
  „1 hozzászóló!
  Amit írtál, arról jut eszembe, ma beszéltem egy védőnővel a munkájáról és ő mondta, hogy egyre nehezebb lelkileg: "Egyre több olyan család van, akin már csak úgy tudnák segíteni, ha odavinnék egy köteg pénzt, mert már éheznek."”
 • 33. Marica 2008. március 13. 19:45
  „1 hozzászóló!
  Higgadj le és olvasd el (ha lesz időd) David J Schwarz: Gondolj Merészet című könyvét. Hidd el bármilyen nehéz, egyszer még hasznát veszed, hogy korábban kellette elkezdened dolgozni, mint szeretted volna.
  Ez a fórum szerintem épp azt a célt szolgálja, hogy megismerjük a másik fél álláspontját, és elgondolkodjunk rajta, jelen esetben a tiedén.”
 • 32. 1 hozzászóló 2008. március 13. 17:57
  „Arra is gondolhatnátok,hogy a munka mellett nem jut annyi ideje a tanulásra, mint szeretné és ezért "rosszabbak" a jegyei. Most még ezért is fizetnie kell??? Pedig azért dolgozik, hogy éhen ne haljon, és azért szeretne diplomát, hogy jobb lehetősége legyen a megélhetésre! De ha fizetnie kell, mert csak pl. 3 az átlaga, akkor már ki is esik, mert a havi 30-40 ezer forintjából nem telik a tandíjra!”
 • 31. Marica 2008. március 13. 17:36
  „1 hozzászóló!
  26-os hozzászólásomban rájuk is gondoltam, csak megismételni tudom, minden tiszteletem az övék!”
 • 30. 1 hozzászóló 2008. március 13. 16:25
  „Nem csak a "távoktatási tagozaton" tanulók dolgoznak! Vannak olyan nappalisok is, akik szintén dolgoznak iskola mellett, és nem azért hogy tudjanak miből szórakozni, hanem hogy megtudjanak élni vmiből! Őket ugyanis nem tudják eltartani a szüleik (mert nem milliomosok)!!! Azért ebbe is bele kéne gondolni!!!”
 • 29. Don Kartács 2008. március 13. 13:35
  „Köszönöm Marica :) Nektek pedig erőt és kitartást kívánok és jobb helyzeteket!

  Egy utolsó megjegyzés a tandíjhoz:
  Az életben minden úgy működik, hogy amit az ember saját maga a saját maga erejéből szerez meg azt jobban megbecsüli és értékeli, mint amit kap. A diploma csak akkor ér valamit, ha van is mögötte munka és van is mögötte eredmény. A távoktatási tagozaton tanulók tudják ezt a legjobban, hisz ők, mi, egyszerre dolgozunk és tanulunk időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve, szó szerint előállítjuk a papír mögé a tudást, és meg is tudjuk becsülni. Nappalisok ezt még nem fogják fel. Akik felfogják azok pedig kussolnak, így okuk sincs megsértődni, ha sokan általánosítanak, mert "Néma gyereknek anyja sem érti a szavát" és ha 100 nappalisból 90 lusta ordibál, a maradék 10 ha csak súgja bánatát senki nem fogja meghallani. A tandíj eme formája motiváció. Motiváció a nappalisoknak, hogy nem azért mennek oda, hogy szórakozzanak, hanem tanuljanak. Idegesítő látni, hogy hány és hány posztban olyan nappalin végzett hallgató ül, aki homály az egészhez, és a jó szakembereket pedig abszolút nehezen akarják alkalmazni. És még a nappalis sír, ha kirúgják 1 hónap után, mert a sok pénzért, amit megkövetelt, semmit nem tud az asztalra tenni. Az, hogy ha valaki hülye az nem csak a tanrendszer hibája, hanem a diáké is. A rosszul leadott anyagot is meglehet jól tanulni, ha a diák utána jár. És a jól leadott anyagot is el lehet rontani, ha nem tanulják meg. Két fő kell minimum mindig egy hibához.”
 • 28. Marica 2008. március 13. 10:05
  „Igen, az én párom is munka mellett érettségizett, tette le a technikusit. Úgyhogy van róla fogalmam mibe kerül időben is anyagiakban is. Meg persze a család részéről is óriási lemondás, és én is tudom,hogy nem volt mindig könnyű, hogx rám maradt a három gyerek, mert apa éppen tanul, vizsgázik. Most nem veszünk nagy dolgot karácsonyra, mert befizettük a tandíjat, stb.
  És nem is mondhatnám, hogy mindig ideális partner voltam ehhez.

  A képzési hozzájárulás ötlete maga jó. Én csak nem láttam elég kidolgozottnak, és nem éreztem a fenntarthatóságát, magyarul nem láttam a biztosítékot rá, hogy szeretett kormányfőnk nem mondja azt egy év múlva: Áh, ha már úgyis 85% fizet, akkor fizessen a maradék 15% is, mert úgy igazságos.

  A lányom pedig azért tanul éjjelig, mert ő ilyen, kidolgozza a leckéket, ahogy ő hívja az okos füzetébe. Átnéztem, némelyik simán elmenne érettségi tételnek.

  A tanulmányaidhoz pedig sok sikert, kitartást kívánok és azt, hogy a későbbiekben hasznosítani is tudd az így megszerzett papírt!”
 • 27. Don Kartács 2008. március 13. 09:39
  „Általánosítok, mert nem azok emelik fel sosem a hangukat, akik valóban becsületes diákok, hanem azok mentek az utcára is tüntetni, akik a többségbe tartoznak. Eleve, hogy az ember, ha nem látja és nem hallja a becsületesek hangját, személyét, jogosan gondolja, hogy talán már nincsenek is.

  Egyébként a költségtérítésesek mellett kampányolok, mert én is azok része vagyok. Nem ok nélkül szidom a nappalisokat, hogy mennyit sírnak rínak, mert istenigazából csak az tudja megbecsülni végzettségét, aki megküzdött és megdolgozott érte .... és azok nem nappalin vannak.”
 • 26. Marica 2008. március 13. 08:40
  „Don Kartács!
  Úgy látom TE nagyon szeretsz általánosítani, bár válaszodban ott van, hogy többségénél, de ha elolvassuk az egész szöveget, mintha ott sem lenne.
  Igen, aki nem tanul, én is ismerek ilyet, annál nincs elfogadható magyarázat, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy tandíj nélkül is elég sokba kerül a főiskola a szüleiknek, úgyhogy legalább az ő irántuk való tiszteletből megerőltethetnék magukat. Ebben egyetértünk, de azért vannak szép számmal olyanok is, akik tanulás mellett még dolgoznak is, őket viszont minden tisztelet megillet. Remélem (én már csak ilyen naív vagyok) ÖVÉK a jövő!”
 • 25. Don Kartács 2008. március 13. 07:21
  „Az általánosomat nem mondom, hogy akkor hogyan tanultunk, mert az kicsit más idő volt ( szoc. vége ), de a középiskolában tudom, hogy azért tanultunk éjfélig, meg hajnali 2-ig, mert lusta dögök voltunk napközben megtanulni az anyagot. Hazamentek a diákok és pasi, barátnő, buli, haverok, tv, játék volt az első és este 10-kor jutott eszünkbe, hogy tanulni kéne, vagy másnap reggel másoltuk le a házit. Ugyanez van a nappalisok többségénél. Náluk nincs elfogadható indok arra, hogy miért nem tudnak rendesen tanulni.”
 • 24. Marica 2008. március 12. 21:10
  „Ha az üzleti világban forgolódsz beíratom hozzád a páromat marketinget tanulni (költségtérítésesre :) ), mert a gépekről nem tudsz olyat kérdezni, amit ne tudna(szerintem titokban már az örökmozgót is feltalálta), de az önmenedzselés az nem az erőssége.
  Egyébként a három gyerek az nálunk is meg van.”
 • 23. load 2008. március 12. 21:02
  „Marica
  A rektorok sajnos gúzsba kötve lesznek kénytelenek eltáncolni a hattyúk tavát.
  Ha a fenti cikkben említett módon meg is próbálják csökkenteni az ordító igazságtalanságot az államilag finanszírozott és a költségtérítéses hallgatók viszonyában, a tandíj hiányában mindenképpen elmaradnak azok a fejleszések, amelyek a felsőoktatás nemzetközi versenyképességének eléréséhez szükségeltetnének.
  Hogy a kérdésedre is válaszoljak, magam is mérnök ember vagyok.
  Kedvenc területem a hőkezelési folyamatok automatizálása volt, amit elhagytam az üzleti világ miatt. Jött a három gyerek, és pénzt is kellett keresni.
  Most is szakma közelében dolgozom, de az örömködésnek vége.”
 • 22. Marica 2008. március 12. 19:56
  „Don Kartács!
  Most majd a rektorok remélhetőleg kidolgoznak egy elfogadható, fenntartható javaslatot és akkor azt majd én is megszavazom.
  Az én lányom még általános iskolás, felsős, de én ilyen gyereket még nem láttam. Sokszor este 11-ig tanul, reggel felkel korábban, ha dolgozatot írnak. Nem kell ott állnom és noszogatni.”
 • 21. Don Kartács 2008. március 12. 19:46
  „Azt hiszem alszom egyet és holnap újra elolvasom a sorokat az lesz a legtisztább.

  Bááár, jobban belegondolok én más szemszögből közelítem meg a témát a nappalisoknál.
  Nappalis : van szegényebb, van módosabb, de a diák attól még diák. Ha arányosítani kellene, akkor amit a két szememmel látok azt mondanám, hogy a teljes nappali kapacitás alig 15%-a az, aki valóban nekifeszül a tanulásnak, a többieknek a vizsgákig a szórakozás, a buli, meg a pia a mérvadó, hisz úgyis "ingyen" van a nappali, és a végén kezdenek el gyorsban teperni, a 2-esre hajazva. Nappalin nem mérvadó a szegényebb és gazdagabb elkülönülés, ott inkább az emberi eltunyultságot, lustaságot lett volna hivatott a tandíj megszüntetni, vagy legalábbis megpróbálni megszüntetni. Az az évi 105 ezer Ft, még mindig jóval kevesebb, mint pl egy félévi 130 - 180-as tétel, amit a költségtérítésesek fizetnek.

  Továbbra is azt mondom, akár azt mondjátok ott van, csak nem láto, akár nem, hogy a költségtérítéseseket le sem szarják, mintha az teljesen természetes lenne, holott ők nem véletlenül választják ezt a fajta formát. És jobban meg is becsülik, mert valóban megküzdenek érte.”
 • 20. Marica 2008. március 12. 19:45
  „Kösz Load!
  Elolvastam. Erre gondoltam.
  1.Egyszer beadtunk egy szabadalmat (, amit aztán később nem sikerült hasznosítani, nem feltétlenül azért, mert ez Magyarország, de ez most mindegy), és az ügyvéd azt mondta, hogy minimum azt írjuk a név mellé, hogy technikus (akkor még nem volt az), mert különben nem veszik komolyan. Osztán így sikerült levédetni.
  2.Azt hiszem tavaly egy mosonmagyaróvári cég vezetője nagyon büszkén kijelentette, hogy MI NEM CSÁBÍTJUK EL A JÓ SZAKEMBEREKET MÁS CÉGEKTŐL, MERT AZT ETIKÁTLANNAK TARTJUK! Ja azt igen, de azt nem ha rokonokat alkalmaznak, csak azért mert a Mari néni unokaöccsének az apósa. Amíg itt egy fiatal nem látja azt, hogy érdemes tanulni, mert a tudással lehet érvényesülni, addig mit várunk tőlük? Majd a Laci bátyó elintézi.
  Hoppá eltértem a témától?
  Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a cikket.
  Te egyébként mivel foglalkozol?”
 • 19. load 2008. március 12. 18:31
  „Marica,
  Itt az említett Szabó Csaba cikk:
  http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0618&article=2006-0507-2058-49ECCF”
 • 18. szerénke2 2008. március 12. 17:21
  „Don Kartács!
  Bocsáss meg,de megint figyelmetlenül olvastál.Történetesen most nem engem,hanem loadot.Merthogy mit is irt load a szegényebb családból származó egyetemista jelöltekről?
  Nem azt,hogy butábbak,tehetségtelenebbek!
  Van egy 5000m-es futóverseny nevezési díj nélkül.A szegényebb családból származó gyerekek 50m hátránnyal indulnak a versenyen a gazdagabb családból származókkal szemben.A rendezők 1000m után, (még mielőtt a szegényebbek behoznák induláskor meglévő hátrányukat)kikapkodják őket a pályáról és átirányítják őket egy másik versenyre,ahol viszont komoly nevezési díjat kell fizetni.Nos ezért lenne rossz load szerint ez a válogatás,és ebben bizony loadnak igaza van.”
 • 17. Cogito 2008. március 12. 16:38
  „Olvasom a hozzászólásokat és ámulok. Mennyi "hozzáértö" ember, aki pontosan tudja, hogy csak az jó, ha mindent az állam bácsi intéz. Gondolkodjunk! Az állam csak az adófizetők által befizetett és az állami vállalatok pénzéből gazdálkodhat. Tehát leszavaztuk a tandíjat, de áttételes mégis csak a köz fizeti ,és nem az járul hozzá, aki később ennek köszönhetően jobb jövedelemmel fog rendelkezni. Az évi 105 ezer forint sem a képzés teljes költsége, hanem hozzájárulás lett volna. Ha valaki szegény családból származó jó tanuló, szorgalmas mentesül a fizetés alól és még ösztöndíjat is kapna. Nem elvetendő dolog egyetemistaként dolgozni sem.Ráadásul, ha végez nem jut eszébe, hogy a szegény hozzáfordulótól ne fogadja el a borítékot, hiszen az ő pénze is benne volt a képzésében. Másik: biztosan van sok rossz tanár is, de az mégis csak groteszk, hogy aki az érettségit bírálta, még helyesen sem tud írni. Sikeresen vizsgázott valamikor?Úgy látszik a tanításhoz és a focihoz mindenki ért.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyúli Húsvét húsvéti nyúlversennyel

Nyúl - Amióta a nyuszi világhódító útra indult – valamikor az 1800-as években –,… Tovább olvasom