Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Tánczos nem kaphat másolatot a periratról

Győr–Szombathely - Helytállónak bizonyultak a Kisalföld információi: Tánczos Gábor nem kérheti ki periratának másolatát. A Győri Ítélőtábla hivatalosan is megerősítette a hírt.
Amint megírtuk, a Tánczos-akta ügyében született Vas megyei határozatot helybenhagyta a Győri Ítélőtábla. Dr. Nagy Zoltán, az ítélőtábla büntetőkollégium-vezetője elmondta: az információt azért nem kívánták hétfőn megerősíteni, mert az értesítést aznap adták postára és nem tájékoztathatták a sajtót azelőtt, hogy Tánczos és védője az ítéletet kézhez kapta volna.

A körmendi gyermekgyilkosság miatt 13 évre ítélt és januárban kedvezménnyel szabadult Tánczos Gábor nem kérheti ki a több ezer oldalas anyag másolatát, mivel a büntetőeljárási törvény ezt nem teszi lehetővé egy lezárt ügy esetében. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az elítélt bele sem tekinthet az anyagba: megnézheti, jegyzeteket is készíthet róla, a tilalom csak a másolat készítésére vonatkozik. A kollégiumvezető szerint tisztázni kell mindenekelőtt, hogy mit jelent a perújítás fogalma, mivel Tánczos nyilván e céllal kérte volna ki az iratokat. Kezdeményezhető perújítás, ha az ügyben új bizonyíték merült fel.

Ehhez egyébként nem volna szüksége a teljes perirat másolatára, de természetesen joga van azt tanulmányozni. A perújítási indítványt az ügyészségnél kell megtenni, s ha az nyomozást indít, s továbbítja az ügyet, akkor a perújítási kérelem alaposságáról az eredeti ügyben döntött másodfokú bíróság határoz. Nálunk ez kicsit másképp alakulna, mert a hatáskörök megváltoztak időközben, s ma már nem a Legfelsőbb Bírósághoz, hanem a Győri Ítélőtáblához kerülne a perújítási ügy – magyarázza dr. Nagy Zoltán.

A kollégiumvezető szerint arra is hivatkozhat egy elítélt, hogy az eljárás során hamis bizonyítékot használtak fel. Ám ezzel kapcsolatban csak akkor lehet perújítást kérni, ha ezeknek a hamisságáról egy külön eljárásban már döntöttek. Ha azonban erre hivatkozna valaki, szintén nincs szüksége a periratokra, mert abban nem talál erre vonatkozóan információt.

Azzal kapcsolatban, hogy mindemellett miért olyan fontos a másolásra vonatkozó tilalom, dr. Nagy Zoltán azért nem kívánt állást foglalni, mert – mint mondta – nem tiszte bármilyen véleményt alkotni az őt kötelező törvényről. Viszont annyit hozzátett: legalább ilyen fontos szempont a jogbiztonságé is, az ítéletek jogereje, különben szinte minden ügyről a végtelenségig lehetne vitázni. A perújítás intézménye nem erre való. Kérdésünkre, hogy az ügyvéd megkaphatta-e a teljes periratot, dr. Nagy Zoltán úgy tájékoztatott: a vádlott és védője a törvény értelmében csak az alapiratokat kapja meg: a vádiratot vagy az ítéletet. Ha másra is szüksége van – például a nyomozati anyagra, a bírósági jegyzőkönyvre – azt az eljárás alatt külön kell kérnie.

Olvasóink írták

  • 3. Goldmund 2008. június 22. 22:47
    „Azt hallottam, hogy T.G. ügyvédje könyvet írt erről az ügyről. Szerintem most azért csinálják a felhajtást, hogy könnyebben eladható legyen a könyv.”
  • 2. joco1 2008. június 22. 13:29
    „1-s ??????”
  • 1. Cseter János 2008. június 21. 08:46
    „Köztudott, hogy, ha a nyomozó hatóság nem indít nyomozást, mert szerintük a közokírat valótlan adatai alapján jogsérelem mellet sorozatos hivatali visszaélések és emberek anyagi fosztogatása történik nem bűn! Így a bíróság sem munkaügyi, sem polgári perben nem foglal állást e tényektől bünügyben. Sőt, így az űgy elhúzodása miatt,ha bünt nem tárják fel, akkor a büntethetősége is elévül! Nem is beszélve arról, hogy a büntényekkel okozott kárt sem térittetik megazzal sem törödve, hogy a bünös úton akár a sértett,jogfosztott ember élete végéig is fosztogathatják, lophatják a bűnös úton.Mivel sokkal egyszerübb a Magyar hatóságoiknak elutasitani az állapolgár ezirányú panaszát és a nyakába akasztani azt a perköltséget ami egyátalán nem fedi az elvégzett munka és a pénz bezsebelési értékét! Persze a ganusitott tolvajok ügyvédi diját is a sértettel fozettetik meg! A bünfeltárás meg szépen elsiklik,hisz ezt sem bolygatja senki, sőt nem is kiváncsi senki a valóságra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Razzia után - Fán maradt a cseresznye

Ravazd - A ravazdi szövetkezet elnöke szerint a munkaügyi ellenőrzés cseresznyésükben komoly kárt… Tovább olvasom