Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Táncoló kecskék a tájházak körül

Táp - A minap átadott gyógynövénykerttel, állatsimogatóval bővült a védett tájházsor Tápon, ahol már nem csupán a helyiek, de a környékbeliek is magukénak érzik a házsor megmentését. Aki egyszer is járt a község gyöngyszemeként számon tartott hegysoron, örökre a szívébe zárja a látottakat.
Balaskó Attila mosolyogva meséli, a skanzen nem épül olyan fénysebességgel, mint egy bank vagy egy új társasház, de ebben nem is látnak pénzt a nagybefektetők. A védett házsor gondnoka, afféle mindenese ezzel együtt optimista, reményei szerint szemet gyönyörködtető és lelket pihentető, turistacsalogató látványosság alakítója az a kis csapat, amelynek tagjai eltökélten hisznek a zsellérsor megmentésében, a korabeli környezet alakításában.

– Sok anyagot kaptunk támogatóktól, köztük a helyi vállalkozóktól, a ravazdi erdészettől és a tápszentmiklósi Nimfa Fateleptől – szögezte le Balaskó Attila. – Nagy segítség ez, s voltaképpen a Hegysor Egyesület tagjai is lehetőség szerint szervezőmunkájukkal, adományaikkal járulnak hozzá a környezet szépítéséhez.

Nemcsak a tápiaknak, az idelátogatóknak is újdonságot jelent az a gyógynövénykert, ahol a vadon élő és a kerti különlegességek is otthonra leltek. Ilyen a gyógyszernek is használt orbáncfű, a ricinus, vagy a konyhában is megtalálható kakukkfű vagy a rozmaring.

– A következő hetekben befejezzük a tyúkólat, s egy Leader-pályázat megírásával is félben vagyunk – vázolta az aktuális teendőket Balaskó Attila. – A tájház él, az élet itt van körülöttünk. Sok látogatónak, kiváltképp a gyerekeknek már most olyan élményt jelent, hogy visszavágynak ide.

Élményszerzők: A kukoricahajból készült tea íze legalább olyan fenséges élménnyel bírt, mint a kecskék etetése, táncoltatása. Fotó: Harcsás Judit
Élményszerzők: A kukoricahajból készült tea íze legalább olyan fenséges élménnyel bírt, mint a kecskék etetése, táncoltatása. Fotó: Harcsás Judit

Az óvodai program része

A kulturális örökség napján a tápi óvodások adtak műsort a látogatóknak. Pintérné Sáhó Anikó óvónő elmondta, a kisgyermekekkel együtt állandó vendégek itt a hegyen, legutóbb például kukoricát morzsoltak, prószát készítettek. Az ovisok élményszerzés közben megismerik a hagyományokat, a korabeli környezetet, az öltözködést és a szokásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutató a Győri Nemzeti Színházban: Őrült nők ketrece

Győr - Jean Poiret Őrült nők ketrece című zenés komédiája nyitja az új bemutatók sorát a Győri… Tovább olvasom