Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Táncház a filmvásznon

A táncházmozgalom tarkasága, sajátos lüktetése adja a keretet Szomjas György rendező legújabb játékfilmjéhez. A folklórelemekkel dúsított alkotás egyik főszereplője Győrben tanul, akivel a Lloyd moziban tartott díszbemutatón vele is találkozhatott a közönség.
Szomjas Görgy legújabb filmjének győri díszelőadásán.
Egy városi bujdosó táncházi karrierjét mutatja be a Vagabond című magyar játékfilm, amelyet a hazai premier másnapján, pénteken este a győri Lloyd moziban díszelőadás keretében nézhetett meg a közönség. A csaknem telt házas vetítés után az érdeklődők találkozhattak a készítőkkel, a szereplőkkel és velük együtt rophatták a szapora talpalávalóra.

A rendező, Szomjas György korábban számos népzenei, táncos műsort készített tévéadók számára. Az így megismert mozgalmat akarta filmjében népszerűsíteni. A Kisalföldnek elmondta: fő célja, hogy a táncház igazi ízeit bemutassa, ami így azokhoz is eljuthat, akik nem ismerik világát. Ehhez kellettek a hősök, a sztori.

Nem divatos, természetes

A film egy gyökértelen fiatal révén a nagyvárosi utca szokásos képeiből vezet be a táncházba, amely három évtizedes múltra tekinthet vissza hazánkban. Szomjas szerint nem késői a mozgalom vászonra vitele, mert ha napjainkban meg is torpant kissé a hőskorában tapasztalt lendülete, ma is rengeteg a kitűnően játszó fiatal zenész. Ugyan ez a műfaj nem számít divatosnak, de egy néptáncos fesztiválon akár 15 ezer ember is megfordul. A rendező meggyőződése, hogy egyre többen híveivé válnak, mert természetes funkciókat szolgál ki, saját hagyományainkon alapul. Akusztikus zenére énekelhetnek a fiatalok, tánc közben átkarolhatják, megforgathatják egymást, ami a diszkóban nem szokás.

Emellett a film üzenete, hogy a táncházban jól megférnek egymás mellett a kisebbségek kultúrái. Sőt, a különböző táncdialektusok teszik színessé, változatossá és így korszerűvé a jelenséget, hiszen manapság ez minden téren elvárt. Ezért maradhatott a múzeumban tárolt emlékeinkkel ellentétben a néphagyománynak ez az ága használható, méghozzá szórakozásra használható kultúra.

Kicsángáltak

A filmbe a néptáncra oly jellemző rögtönzést is sikerült átmenteni, mert amatőrök, igazi táncházasok játsszák a szerepeket. Köztük a moldvai csángó származású, Somoskán született Benke Gráci, akit Győrben sokan ismernek. Olyanok, akik részt vettek az általa szervezett néptáncos, népzenei táborokban. Emellett az is városunkhoz köti a zenészként dolgozó férfit, hogy ide jár főiskolára: a tanítóképző művelődésszervező szakát végzi. Számít arra, hogy a film miatt megnövekedik hírneve, ám nem hagyatkozik csupán erre. Célja, hogy csapata, a Somos együttes minél több helyen fellépjen, hangulatos táncházakat tartson. A Vagabond női főhőse, Horváthi Kata sem akar profi énekes lenni. Az erdélyi származású lány vegyésznek tanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legmodernebb módszerrel

Péntektől Budapest után Győr a második hely az országban, ahol a legmodernebb módszert alkalmazzák a… Tovább olvasom