Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Tanárok: 'Komolytalan az átképzés, ezért nem kértünk belőle

Kunsziget - A Kunszigeti Általános Iskola tantestülete levélben reagált a távozásukat firtató cikkre, s most először a nyilvánosság előtt is elmondják az okokat
Bár a kunszigeti tantestület tagjaiként iskolánk átalakulásával kapcsolatosan nem kívántunk nyilvánosan megszólalni semmilyen médiumban, a megjelent cikk erre késztet bennünket.

Kifogásolták a távozásunk okaként felhozott (egyik) érvünket, miszerint egyszerűen nem tartunk alkalmasnak hattól tizennégy évesig minden egyes gyermeket arra, hogy heti nyolc órában, tehát kiemelt óraszámban két tannyelvű iskolában idegen nyelvet tanuljon. (Talán elég, ha arra utalunk, hogy iskolánkban huszonnyolc diák különböző tanulási problémákkal küzd, s miatta különleges gondozásra szorul: gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus foglalkozott felzárkóztatásukkal. Ez az arány egyébként a volt iskolai létszám 26 százalékát, a jelenleginek pedig a 35 százalékát fedi le. A szakemberek nyilván egyetértenének azzal, hogy számukra a két tannyelvűség csak további nehézségek forrása lesz. Vagy ezek a diákok nem fognak heti nyolc órában idegen nyelvet tanulni, felsőben pedig még egy további nyelvet? Akkor viszont mitől lesz két tannyelvű az általános iskola?

Az iskola tizenhárom pedagógusa az alapdiplomája megszerzése után – amellyel elvileg egész életében eltanítgathatna – további tizenöt oklevelet mond magáénak, két diploma megszerzése pedig folyamatban van. (Félreértés ne essék: ezek nem az úgynevezett kötelező pedagógus-továbbképzések, utóbbiakat kéretik pluszként hozzárendelni a tanulmányokhoz.)

A negyveneseink-ötveneseink nem azt üzenik a társadalomnak, hogy nem vállalják az átképzést, a megújulást. Mi – többek között – az „átképzésnek" azt a komolytalan és nevetséges formáját utasítottuk vissza, amely szerint éppen hogy nem szükséges nyelvtanári képesítést szereznünk, még államilag elismert nyelvvizsga sem szükségeltetik idegen nyelvű munkálkodásunkhoz, csupán egy nyári angolnyelv-tanfolyamocskát kell elvégeznünk, és szeptemberben már állhatunk is a tanítványaink elé: indul a két tannyelvű képzés!

A „kézrátétellel" megszerezhető nyelvtudást hárítottuk el, s vele az előre prognosztizálható hatékonyságot, eredményességet, minőséget.

És talán szóljunk végre arról a huszonöt diákról is, akiknek távozniuk kellett iskolájukból, hiszen a legnagyobb érdeksérelem őket érte. Annak idején szüleik a mi iskolánkat választották számukra: mert bíztak az itt folyó munkában, mert voltak megelőző tapasztalataik, mert fontosnak tartották, hogy gyerekeik ezer szállal kötődjenek szülőföldjükhöz. Most pedig menniük kellett. Menniük mindazoknak, akik köszönik szépen, nem kérnek az alapítványi iskolából, a nyelvtanulás kínálta hatalmas lehetőségből, a cirkuszi játékokból. Menniük kellett, ki merre látott, ha földi, el nem kötelezett, normál tantervű önkormányzati iskolát akartak maguknak. Mert másik iskoláról Kunsziget község önkormányzata nem gondoskodott, noha törvény szabta kötelezettsége lett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Cant’ Art új éneklemeze

Győr - Tizenhat éve énekelnek együtt, a Cant’ Art énekegyüttes koncertjeit a város zenei… Tovább olvasom