Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Tanárok iskola nélkül

Néhány győri tanárnak végleg kicsengetnek. A nyáron megszűnő két iskola és egy óvoda alkalmazottainak egy tizede vagy nem kapott állásajánlatot, vagy nem fogadta el a számára felkínált munkahelyet.
illusztráció
Kalmár György víg kedélyű ember, most sem látszik rajta semmi szorongás. Pedig őt is megviselték az elmúlt hónapok történései, az, hogy elveszíti munkahelyét, miután a győri közgyűlés döntése értelmében a nyáron megszűnik a Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskola.

Megbeszélésünkre láthatóan nagy munkából érkezett. Azoknak a gépeknek a szétszerelésében vesz részt, amelyeket hamarosan másik intézményekbe szállítanak. „Azért szerencsére nem velünk ásatják meg a saját sírunkat" – mondta viccelve, némi éllel.

Bizonytalan jövő

A műszaki szakoktató egyike azoknak, akiknek még bizonytalan a jövője. Kalmár Györgyből lehetett volna sofőr vagy karbantartó a Veres Péter-szakközépiskolában, gondnok a Rejtő Révai Miklós Gimnáziumhoz kerülő kollégiumában, vagy műszaki ügyintéző a Bercsényi-középiskolában. Nem fogadta el a felkínált lehetőségeket, mert úgy érezte, egyik álláshoz sincs szükség az ő műszaki főiskolai diplomájára.

A többség helyzete jobb

A túlnyomó többség nála szerencsésebb helyzetben van, például kollégája, Sárik Pál helye biztosnak látszik a Rejtő egyik jogutód intézményében, a Bercsényiben. A magyar szakos, Ikrényben élő tanár az utóbbi hetekben bizonyos fásultságot vett észre magán; fájlalja, hogy széthullik egy összecsiszolódott tanárközösség, megszűnik az az iskola, ahol kilenc évet lehúzott.

Az egyeztetések lassan véget érnek. A Rejtő 87 alkalmazottjából háromnak nem tudott semmilyen állást kínálni az önkormányzat, nyolcan nem fogadták el a számukra felajánlott munkát, négyen nyugdíjba mennek, további hét dolgozót pedig a Prohászka Ottokár Katolikus Iskolaközpont vesz át, így ők a továbbiakban nem a közalkalmazotti törvény, hanem A munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak. Utóbbi tényező azért fontos, mert ez hivatalosan elbocsátásnak számít, s húsznál több érintett felett a megyei munkaügyi központnak bejelentendő csoportos létszámleépítésről van szó.

A Balázs Béla általános iskolában, amely hamarosan szintén becsukja kapuit, várhatóan három-négy közalkalmazott nem fogadja el a felkínált állást a 79-ből, s választja inkább a végkielégítést – közölte a Kisalfölddel Olaszi Imre, a városháza oktatási irodavezetője. Az Ady-óvodában dolgozó hat óvónő, egy logopédus és három dajka közül egy óvónő nem kap állást az önkormányzati intézményrendszerben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtanulta a túlélés szabályait

„ Soha ilyen szabadnak nem éreztem magam, mint most: amikor nincs más dolgom, csak gyógyítani.… Tovább olvasom