Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Tanár úr Angliából

Nigel Leverton néhány éve érkezett Angliából, s valószínű már a kisalföldi megyeszékhelyen is marad.
A szimpatikus angol emlékei szerint rögtön megtetszett neki a folyók városa, számára pezsgő hangulatú, tiszta város benyomását keltette Győr. Ráadásul rendkívül kedvesen, barátságosan fogadták az itteni emberek, ennek köszönhetően rövid idő alatt sikerült beilleszkednie. Éppen ezért sajnálja, hogy a magyar emberek néha hajlamosak túlságosan pesszimistán szemlélni a mindennapokat, és még munka után is nehezen eresztik ki a gőzt.

A londoni fiatalember idestova öt éve tanít győri középiskolásokat Shakespeare csodálatos nyelvére. Meglátása szerint a magyar fiatalok nemcsak jobban beszélnek angolul, de szerencsére sokkal jobb színben is látják a világot, mint felnőtt társaik.

Holott véleménye szerint a magyar iskolarendszer követelményeit egyáltalán nem könnyű teljesíteni, tapasztalatai szerint hazánkban magasabb az oktatási mérce, mint Angliában. Ellentétben a magyar iskolákkal a szigetországban ugyanis már 14–15 évesen önállóan dönthetnek a diákok arról, hogy melyik tantárgyakkal szeretnének kiemelten foglalkozni és melyekkel nem.

S hogy mivel tölti kevés szabadidejét Győrben a „született" angol tanár? Nigel Leverton gyakran megfordul különböző helyi sportpályákon, rendszeresen teniszezik, szépszámú baráti társaságával visszatérő vendég kellemes kis éttermekbe, s ha teheti, mindig dzsesszzenét hallgat. „Igazi vérbeli" angol focidrukkerként viszont nagy csalódás számára hányatott sorsú labdarúgásunk; méltatlannak tartja a mai játék színvonalát a Puskás Ferenc és Albert Flórián nevével fémjelzett egykori dicső napokhoz.

A világéletében Crystal Palace-szurkoló gimnáziumi tanár annak persze felettébb örül, hogy jelenleg két magyar válogatott játékos, Király Gábor és Torghelle Sándor is kedvenc csapatában rúgja a bőrt.
Nigel Levertonnak elmondása szerint komoly gondja eddig Magyarországon csak a bürokráciával akadt. Habár az elmúlt években véleménye szerint sokat fejlődött, de még így is vontatottnak, lassúnak érzi – mint általában mindenki– a magyar ügyintézést, a számára oly fontos vízumhosszabbítási procedúrák például meglehetősen csigalassúsággal zajlanak.

Végezetül milyennek látja a magyar politikai életet? Édesanyja gyermekkori tanácsára mindig igyekezett távol tartani magát a közélettől, amit sem szülőföldjén, sem Magyarországon egy pillanatra nem bánt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdőlt a fal a Frigyes-laktanyánál

A Frigyes-laktanyát határoló kerítés megdőlése miatt kért segítséget lapunktól az elhagyatottan álló épülethez közeli győri iskola, a Gárdonyi igazgatója. Szalai Ferenc attól tart: agyoncsap valakit a leomló fal. Idén már történt egy csaknem tragédiával végződött gyermekbaleset: a győri Eötvös-iskola tetejéről leesett cserép a testnevelésóra alatt egy diák fejére zuhant. Tovább olvasom