Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Támogatókat keresnek a gyárvárosiak

Minden városrésznek legyen egy meghatározó arculatú, hangulatú főtere – ez szerepel a győri rendezési terv céljaiban.
Az egyetlen köztér Gyárvárosban, s az sem nagy, mindössze 650 négyszögöl, egy kőhajítással „átérni": a Mátyás király tér, egyszerűbben csak Mátyás tér. Felújításáért évek óta hadakozik az Együtt Gyárvárosért Egyesület, legfőképpen pedig a gyerekkorától itt (a szomszédos Klapka utcában) élő, most már nyugdíjas építész, Harsányi Attila. A tér felújítására kész tervek, sőt, elfogadott építési engedélyek vannak, az előbbre jutás azonban csak igen apró lépésekkel történik.

Fiala nem így gondolta

A gyárvárosi munkástelep tervezője, Fiala Géza a tér környéki telkeket „kaszinó és konzumépületek" céljára jelölte ki. Az elliptikusan körülépített térre kis facsoport között a tüzérség védőszentjének, Szent Barbarának szobrát képzelte (a hajdan meghatározó ágyúgyár okán). A tér az idők során másként alakult. Déli részét ma az 1929-ben felszentelt, jellegzetes katolikus templom foglalja el. Az északi részen – egyebek között – óvóhely létesült, egy kis trafik, aztán megkezdődtek az emeletráépítések, lapos tetős társasházak épültek. Neves volt egy időben a Mátyás étterem (később kínai étterem), mára teljesen lepusztult az épület, helyére társasházat terveznek...

Mindazonáltal a tér oldalán álló két régi bérház jól átvészelte a változásokat, szép építészeti alkotás a templom is. Harsányi Attila úgy gondolja, érdemes a tér megújulásáért Fiala Géza szellemében harcolni. (Az egykori építész emléktábláját 2005 áprilisában avatták, ugyanazon év decemberében a Munkás utcában, Gyárváros első utcájában állítottak emléktáblát.)

Fák már vannak...

Harsányi Attila 2001-ben nekiállt, felmért minden épületet a környéken, s ez alapján elkészítette a Mátyás tér makettjét. Aztán az önkormányzat elkészíttette a felújítás tanulmánytervét, majd rendezési tervét, 2003-ban már az építési engedélyek is rendelkezésre álltak. A kommunális szolgáltató ígéretéhez híven a kivágott fák helyett elültette az újakat. Előbb nyolcat – ezek alá kerülne egy-egy pihenőpad –, majd még a szimmetria kedvéért egy nyírfát is. Aztán ennyiben is maradt minden.
Szponzoroktól, cégektől kellene támogatást szerezni, közcélú felajánlást, közérdekű kötelezettségvállalást, mert a városnak nincs pénze a térre, mondja Harsányi Attila. Most éppen arra kér árajánlatot, mennyibe kerülnének például az ide tervezett kandeláberek. Valahogyan el kell indulni. Az említett, elfogadott kiviteli terv két megvalósítási ütemről szól. Az elsőbe tartozna az északi oldalon a Nagysándor József utca (trafikostól, buszmegállóstól), a második ütembe pedig a tér közepe. Utóbbi nem nagy, a most parkosított rész 700 négyzetméternyi, díszburkolása talán 5–6 millióból meglenne.

Apró lépésekkel

Persze lennének a díszburkolásnál költségesebb dolgok. Például a világítás, beleértve a templom díszkivilágítását is. Útépítés vízelvezetéssel – mert ez utóbbi is megoldatlan. Ücsörögnek a nyugdíjasok a padokon (szeretnek ott), de eső után a fűbuckákon tocsog a lábuk alatt a víz, karnyújtásnyira tőlük füstölögnek a parkolóból ki-beálló autók. Harsányi Attila úgy kalkulál, ahhoz, hogy Gyárváros egyetlen köztere „kerületközponttá" válhasson, talán 70–80 millió forint kellene. Nem is reménykedik „hirtelen" ennyi pénzben, kisebb lépéseket tart reálisnak. S míg támogatók után futkos, gondozza, metszegeti az elültetett kis fákat, szépek legyenek, mire magasból tekintenek a térre. És annak közepén talán egy Szent Barbara-szoborra.

A tanulmányterv

A Mátyás tér rekonstrukciójáról a Pannonplan tervezőiroda 2002-ben készült tanulmánytervében írja: „A Mátyás király tér közepén lévő zöldszigetet használati és közlekedési szempontból is a tér középpontjává kívánjuk alakítani. A sziget közepén szintén ellipszis alakú, díszburkolattal ellátott területet javaslunk kialakítani, az észak–déli átközlekedést és feltárulást lehetővé tevő, a templom és buszmegálló felé szélesedő díszburkolatos járdával. A térburkolat osztással is hangsúlyozott közepén állna az ivókúttal, illetve csorgóval egybeépített kőszobor, melyet körülvennének a pihenésre szolgáló padok."

Az első munkástelep

Az első győri „ipari parkhoz", ami Zechmeister Károly polgármester nevéhez fűzhető, lakótelep is társult. Az 1800-as évek végén az ipar vonzására annyian települtek a városba, hogy már az albérletek, tömegszállások sem bírták, erősíteni kellett a lakásépítést. Így jött létre az ágyúgyár közelében a mai Gyárváros első utcája (Munkás utca), s körülötte, illetve a Mátyás tér körül egy valóságos lakótelep. 1902–1906 között összesen 72 földszintes, kertes ház épült, csak a munkásoknak bérbe adhatóan. Négyszáz négyszögöles telken épült egy- és kétszobás házak voltak, olcsó bérlettel, ám a város első munkástelepét építő részvénytársaság így is tisztes nyereségre tett szert. Később meg is lehetett vásárolni a lakásokat. A ma már védett házak közül négyben ma is az első tulajdonos leszármazottai élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győriek nyitották a Budapest Parádét

Idén először Budapest Parádén a menetet győri gólyalábasok és óriásbábosok nyitották. Tovább olvasom