Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Támogatók nélkül nincs ösztöndíj

A megyei ösztöndíj-közalapítvány kuratóriuma elhalasztotta a hátrányos helyzetű diákok támogatását célzó pályázat kiírását. Idén sem a megyei, sem a cigány kisebbségi önkormányzat nem tudott anyagilag hozzájárulni a programhoz, így az alapítvány új támogatókat keres. A mintegy 50 rászoruló június helyett októberben kaphatja meg az ösztöndíjat.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Ösztöndíj Közalapítvány Kuratóriuma április 19-i ülésén úgy döntött, hogy elhalasztja a ösztöndíjpályázat kiírását. A megyében élő szociálisan hátrányos helyzetű, szomatikusan sérült diákok és a 14–18 év közötti középiskolai, valamint a felsőoktatási intézményekben tanuló cigány diákok májusban nem igényelhetnek ösztöndíjat.

– A pályázatot elnökségem kezdete, azaz 2002 óta májusban írtuk ki, s a tanév végén, júniusban utaltuk az ösztöndíjat a nyerteseknek. Így a rászoruló diákok augusztusban fel tudtak készülni az iskolakezdésre, meg tudták vásárolni a tankönyveket, füzeteket. Ezt az anyagi segítséget most kénytelenek vagyunk elhalasztani, a tervek szerint a szeptemberi igénylés után októberben juthatnak pénzhez a tanulók – tájékoztatott a kuratórium elnöke. Horváthné Rozsnoki Zsuzsanna hozzátette: – A halasztás feltétlenül szükséges lépés volt, mert nem állnak rendelkezésre az anyagi források.

Az alapítvány a korábbi években az egymillió forintos alaptőke kamataiból (100 ezer forint), a megyei, illetve a cigány kisebbségi önkormányzat anyagi hozzájárulásából fedezte az ösztöndíjakat, az utóbbi két forrás azonban idén nem áll rendelkezésre. – Igyekszünk a kiesett forrásokat pótolni, próbálunk új támogatókat keresni. Ennek érdekében a következő hetekben nagyvállalatokat, bankokat, magánszemélyeket keresünk meg, s reméljük, hogy lesznek köztük, akik a tudás felkarolása mellé állnak. Erre áldozni kell, hiszen a fiatalokban van a jövő – mondta Horváthné Rozsnoki Zsuzsanna.

Az évi egyszeri, 10–30 ezer forintos ösztöndíjra 50–100 tanuló szokott pályázni, tavaly 37 diákot támogatott az alapítvány. Ők a tervek szerint októberben kapják majd meg az anyagi segítséget.

Támogatókat vár az alapítvány!

A megyei ösztöndíj-közalapítvány arra kér mindenkit, aki teheti, hogy járuljon hozzá a hátrányos helyzetű diákok támogatásához. A felajánlásokat az 10403356-33518822-00000000 számlaszámra (K&H Bank) várják. A közalapítvány szívesen fogadja a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásait is. Adószám: 19112044-1-08. 

A 21 éves Horváth Zoltán banki szakügyintézőnek tanul, tankönyveit az elmúlt két évben az alapítványi ösztöndíjból vásárolta meg. Fotó: Krizsán Csaba
A 21 éves Horváth Zoltán banki szakügyintézőnek tanul, tankönyveit az elmúlt két évben az alapítványi ösztöndíjból vásárolta meg. Fotó: Krizsán Csaba


Sokat jelent az anyagi támogatás, s most, a pályázat elhalasztása miatt nem tudom, hogy hogyan készülök fel nyáron a következő tanévre – tudatta Horváth Zoltán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosok a gyermekkori fejlődésről, elhízásról

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Endokrin és Anyagcsere Társaság közös Gyermekendokrin… Tovább olvasom