Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Támogatják a szakma mellett tanulókat

Győr - Ösztöndíjrendszert vezet be a tervek szerint a győri önkormányzat: azoktól a szakiskolai diákoktól, akik a szakma mellett levelező tagozaton érettségire készülnek, átvállalja az oktatás költségeit.
Jövő héten kerül a győri közgyűlés elé – s minden jel szerint el is fogadják – az ösztöndíjrendszer bevezetéséről szóló előterjesztés, amely hosszú távon egy kicsit a szakiskolák felé billenthetné a mérleget továbbtanuláskor.

A helyzet jelenleg siralmas: a szakmunkásnak jelentkezők aránya egyre csökken, egyes szakmákban pedig egyre nagyobb a munkaerőhiány, amit a magyar szakemberek tömegei előtt megnyílt ausztriai munkapiac is tetéz.

Eközben pedig a szülők többsége fittyet hány a munkaerő-piaci helyzetre, azaz arra, hol és milyen eséllyel tud majd elhelyezkedni a továbbtanulás előtt álló gyerek.

Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője szerint ebben részben az iskolák is hibásak, nekik ugyanis a több elméleti órával járó s ezáltal több pedagógusi álláshelyet igénylő gimnáziumi, szakközép-iskolai képzés növelése a cél...

– Eljutottunk oda, hogy ma már hármas átlaggal be lehet kerülni gimnáziumba, ami szakmai nonszensz. A felvételi határozattal az iskola elvileg erkölcsi és szakmai felelősséget vállal arra, hogy a gyermeket képességeinek, teljesítményének megfelelő osztályba veszi fel, aminek követelményeit túlzott megterhelés nélkül, eredményesen képes teljesíteni. Sajnos ez nem mindig sikerül. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a tavalyi közel kilencszáz elsős gimnazistából több mint százan buktak valamiből félévkor – mondta Papp András, aki bizonyos mértékig megérti a szülők szempontjait. Azt legalábbis, hogy a szülők az érettségit adó képzések felé terelgetik a diákokat.

A most kidolgozott ösztöndíjrendszer azoknak lehet ösztönzés, akik szeretnének biztos szakmát gyermekük kezébe, de nem mondanak le az érettségiről sem. A támogatást az úgynevezett „városi szempontból hiányszakmákat" választók élvezhetik majd, amelynek listáját többek között a regionális munkaügyi központtal és a kereskedelmi és iparkamarával közösen állít össze az önkormányzat. (Ez eltérhet attól a listától, amely a hiányszakmákat országos összesítésben sorolja fel; míg például autógyártó szakmunkásokból Győr környékén hiány van, országos szinten nem is szerepelnek a felsorolásban.)

Az ösztöndíjakra pályázatot kell benyújtaniuk a 10. osztály első félévét elvégzett szakmunkástanulóknak, akik szeretnék a szakma tanulása mellett az érettségit is megszerezni. Ha a tanulmányi átlaguk eléri a hármast, automatikusan bekerülnek a programba: az önkormányzat átvállalja az esti iskola tandíját és a tankönyvek költségét is, függetlenül attól, melyik településen él a pályázó.

Ez nem kevés, hiszen még a meglehetősen ritka 4,5 feletti átlag mellett is 21.600 forintot kell fizetni félévenként, a csak közepesre teljesítőknek pedig 32.400 forint a tandíj, ehhez jön még az éves tankönyvcsomag 8–21 ezer forint közötti ára. Ha marad szabad hely, a hármas átlag alattiak is sikerrel pályázhatnak.

A győri önkormányzat a jövő tanévre szeretné harmincra növelni a párhuzamos képzést választó diákok számát – jelenleg alig tízen vannak –, a 2009/2010-es tanévre már hatvan diákkal számolnak, négy év múlva pedig már akár 150-en is részt vehetnek a programban. Az előterjesztés szerint Győr jövőre másfél milliót, 2009-ben majdnem 2 millió 800 ezret, 2010-ben pedig már majdnem 5 és fél milliót szán a célra.

Hogy a mérleg a szakemberek által reálisnak tartott irányba javuljon, a fentiekkel párhuzamosan csökken majd a gimnáziumi férőhelyek száma, ebből most közel ezer van.

Olvasóink írták

  • 1. mlincsi 2007. november 29. 19:12
    „Szakmai nonszensz hármas átlaggal gimnáziumba menni. Ugyanabban a cikkben ugyanattól nem pedig az, esetlegesen közepes alatti SZAKISKOLÁBAN SZERZETT átlaggal gimnáziumba menni. A kettes szakislás bírja a párhuzamos képzést is! Ismét egy jó ötlet a kiagyalótól”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony akció: adomány az alapítványnak

Győr - Egy egész Európára kiterjedő segítségnyújtási kezdeményezés részeként 2 ezer euróval… Tovább olvasom