Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Támogatja Győr a központot

Győr - Beindult az egyes főút kivezetőszakasza mellé álmodott egészségközpont és termálhotel tervezése, miután a győri közgyűlés egyhangúlag elfogadta a rendezési terv módosításának előkészítését.

A Somos-holtág keleti vonala mentén, az 1-es főút mellett épülő egészségközpontról, wellness-szállodáról és szabadidőparkról már egy éve folynak a tárgyalások a győri önkormányzat és a terület egy részének tulajdonosa között. A beruházáshoz, amely több ponton is kapcsolódik a városnak az idegenforgalmat és rekreációt előtérbe helyező településfejlesztési koncepciójához, módosítani kell a rendezési tervet, többek között belterületté kell minősíteni a terület egy részét. Ennek előkészítésére bólintott rá a legutóbbi győri közgyűlés. Révi Zsolt főépítésztől megtudtuk: a módosítás átfutási ideje öt hónap, a közgyűlési igen azonban azt jelenti, hogy az előkészítéssel párhuzamosan megkezdődhet az egészségcentrum tényleges tervezése, így az engedélyezés nem jelent majd további három hónapos csúszást.

– Gőzerővel készülnek a megvalósíthatósági tanulmány és az építészeti látványtervek, amelyekre kérhetjük az építési engedélyt. Ha a város álláspontja nem változik, ez még idén a kezünkben lehet, s tavasszal elkezdhetjük az építkezést – mondta Dobrádi Kálmán, a terület tulajdonosa, aki sokkal jobban aggódik amiatt, hogy az ígért európai uniós pályázatok egyelőre a láthatáron sincsenek. A tervek szerint a 3,6 milliárdos beruházás egyharmada pályázati pénzekből készülne, az előbb januárra, majd májusra, majd nyárra beígért pályázatokat azonban a mai napig nem írták ki...

Az utolsó időpont, amit hallani lehetett, ez év szeptembere, de ma már mindenki szkeptikus, ráadásul – mivel még folynak a kormányzat és az EU közti egyezkedések, s az elosztási koncepció sincs meg – azt sem tudni, milyen nagyságrendű források válnak elérhetővé az egyes fejlesztésekhez. Dobrádi Kálmán szerint a rekreációs- és egészségközpont pályázatok nélkül is megépül, hiszen a megvalósíthatósági tanulmány is úgy készült, hogy a projekt „önjáró" lesz.

– Bár jelentkezőkből nincs hiány, továbbra is az a terv, hogy minél kevesebb befektető bevonásával épülhessen fel a központ, legfeljebb így nagyobb lesz a banki finanszírozás aránya. Bár egyelőre csak pletykaszinten hallani, félő, hogy most már nem lesznek olyan mértékű támogatások a turisztikai projektekhez, mint néhány éve, amikor 30–50 százalékos részt lehetett elnyerni; a Visegrád Hotel például 1,5 milliárdos támogatással épült – mondta Dobrádi Kálmán.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családmesék: A Bálint-féle óraműpontosság

Győr - Messze esett az alma a fájától. Vagy talán mégse? Az apa az akkor még írógéppel írt, újságba… Tovább olvasom