Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Támogatás a győri és soproni belváros felújítására

Győr, Sopron - Hat város – Győr, Sopron, Kaposvár, Szombathely, Nyíregyháza és Debrecen – központja 11 milliárd forintból, benne 7 milliárd forint állami és európai uniós támogatásból újulhat meg – jelentette be a kabinet döntését Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, győri szocialista országgyűlési képviselő a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
• Széchenyi tér-blog
A politikus szerint ezzel a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyszabásúbb városrehabilitációs programja kezdődik el. Győr a Széchenyi tér, Sopron a belváros egy részének felújításához kapott 900, illetve 600 millió forint támogatást.

Győr 900 millió forintot kapott a Széchenyi tér és a környező utcák felújítására. A munkálatok teljes költsége 1,6 milliárd forintba kerül. A mintegy 700 millió forintos önrészből az önkormányzat 150 millió forintot áll, a többit vállalkozók teszik hozzá. A beruházás első része, a leletmentő ásatás a múlt hét óta már folyik, az igazi munka jövő tavasszal kezdődik.
Ennek során hatezer négyzetméteren végeznek burkolatcserét, s a térre éttermi teraszok, fák, padok és szökőkutak kerülnek. Megtörténik a környező épületek rekonstrukciója. Bővítik a Xántus János Múzeum fogadóterét. A bencés rend által működtetett műemlék patikába tradicionális szerzetesi termékek kerülnek. A Lloyd megújított épületében irodák, kávézó, cukrászda kap helyet.

Győrben a Széchenyi tér és környéke (képünkön a már elkezdődött leletmentő ásatás vezető régésze, Bíró Szilvia) újul meg. Fotó: Bertleff András
Győrben a Széchenyi tér és környéke (képünkön a már elkezdődött leletmentő ásatás vezető régésze, Bíró Szilvia) újul meg. Fotó: Bertleff András

„Örömmel és megelégedéssel vesszük tudomásul a kedvező kormánydöntést, ami némileg elhúzódott, de jobb későn, mint soha. Bebizonyosodott, hogy vannak olyan közös célok, melyek érdekében lehetséges és szükséges a napi politika feletti összefogás" – mondta a Kisalföld kérdésére Borkai Zsolt polgármester. A politikus szerint kiderült, hogy a győri önkormányzat képes szakmailag megfelelően előkészíteni az EU-s források érkezését. Jelezte: továbbra is mindent megtesznek azért, hogy minél jelentősebb támogatások érkezzenek a városba az uniós pályázatokon. Borkai Zsolt hozzátette: arra kéri a győrieket, hogy a felújítással járó kényelmetlenségeket – amelyeket igyekeznek a lehető legkisebb mértékűre és legrövidebb idejűre korlátozni – türelemmel viseljék. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akiknek részük volt a pályázat sikerében.

A kormánydöntés megszületése után Balogh József volt győri polgármester, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke megkereste a Kisalföldet, hogy elmondja: örül a döntésnek, amellyel egy régóta húzódó ügy zárult le.

Sopronban a belváros egy részét újítják fel. Fotó: Magasi Dávid
Sopronban a belváros egy részét újítják fel. Fotó: Magasi Dávid

Sopron is a kiírásban szereplő lehetséges maximumot, 900 millió forintot szeretett volna megszerezni a belváros-felújításra, a kormány azonban a regionális fejlesztési tanács javaslatára csupán 600 millió forintot hagyott jóvá. Utóbbi testület – mint azt áprilisban indokolták – azért egyedül Sopron támogatását csökkentette, mert a város korábban már kapott 600 millió forintnyi uniós pénzt ilyen célra, a Deák tér átalakítására.
Fodor Tamás polgármester a hírrel kapcsolatban elmondta: „A soproni belváros felújítására jó szakmai anyaggal pályáztunk. Sajnáljuk, hogy városunkat – szakmai kifogások nélkül – csak 600 millió forintra értékelték, szemben más városokkal. Ez idáig Sopron a helyi szocialisták sokat hangoztatott lobbitevékenységét sem nagyon tapasztalta. A hiányzó 300 millió forintos projektrészünk pótlólagos megvalósítására megvan az elképzelésünk."

Sopron a Tűztorony szerkezetének megerősítésére és felújítására, az Előkapuban tervezett úgynevezett Kulcspont turisztikai látogatóközpont kialakítására, a Fő tér díszburkolatára és a Várfal sétányra pályázott.


Kránitz szerint közös siker

– Az Új Magyarország Fejlesztési Tervből érkező forrás lehetővé teszi számunkra, hogy végre újjászülethessen Sopron történelmi belvárosa – fogalmazott Kránitz László (MSZP) tegnapi sajtótájékoztatóján. – A kormány ma a rendszerváltás óta a legnagyobb szabású városrehabilitációs döntését hozta meg. Közös siker ez minden városi politikusnak, aki képviselte ezeket az érdekeket.

Hozzátette, a történelmi városmag megújítására igényelt támogatás 600 millió, a projekt összköltsége egymilliárd forint.

Olvasóink írták

 • 4. osztógép 2008. szeptember 18. 17:47
  „hiszem ha látom, vaker eddig is volt... cselekedet=0... a komcsi balogh-nak ehhez semmi köze...”
 • 3. lokálmatróna 2008. szeptember 18. 11:47
  „Balogh JÓzsef úr lobbizását is köszönjük!”
 • 2. A hűség városában lakó! 2008. szeptember 18. 11:29
  „Kránitz képviselő úr munkáját lobbizást köszönjük.”
 • 1. Tűzimádó 2008. szeptember 18. 08:59
  „Hiányolom Szakács elvtárs köszönet-nyilvánítását.
  Gondolom nem jön a nyelvére a sok köpködés után!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás a megyei agrárkamaránál

Végéhez közeledik a jelenlegi agrárkamarai választási ciklus. Megkezdődnek az előkészületek az… Tovább olvasom