Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Támadt a tél a megyében vasárnap is

Sopron-Kurucdombon -11.9, Fertőrákoson -15.9 , Péren -15.9 fokot mértek vasárnap este. Narancs riasztás. Jégbordák Győr környékén.


A hófúvás megszűnt

18.50 - A hófúvás a megye nyugati részén már a délelőtti órákban megszűnt, Sopronban 9.30-kor, míg a megye keleti felében Péren csak 15.34-kor.

A hóréteg nem változott, Péren 9 cm, Sopronban 10 cm. A szél leálltával
rohamosan csökken a hőmérséklet: Sopron-Kurucdombon -11.9, Fertőrákoson -15.9 , Péren -15.9 fok van.

Amíg derült marad az ég, és gyenge a szél a hőmérsléklet addig csökken. Hajnalra a megye egyes részein -18-19 fok is lehet, azonban az éjszaka második felétől a szél délire fordul és megélénkülhet. A kemény fagy miatt narancs fokozatú risztás van életben a Nyugat-Dunántúli régióban, vasárnap éjfélig - tidtuk meg Kiss Mártontól

Jégbordák Győr környékén

18.30 - A főutak burkolata általában latyakos, sónedves, a hegyvidéki szakaszokon havasak, vagy hókásásak, Győr környékén jégbordás szakaszokra, Szombathely, Körmend, valamint Vásárosnamény térségében hóbordás burkolatra kell számítani.

16.30 - Hegyeshalom-Győr vasútvonal

Munkatársunk helyszíni jelentése (Levél) szerint az óránként Hegyeshalom és Győr között közlekedő vonatok 60 perces késéssel járnak, de vasárnap már előfordult, hogy nem is jött a szerelvény. A Levélnél várakozóknak ez azért is rossz, mert a településen váróterem sincs.

Fotó: MTI
Fotó: MTIPeiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese azt mondta, nem menetrendszerűen közlekednek a vonatok, jelentős késésekre kell számítani.

Jégtáblák a Rábán - videó


Közlekedett? Mit tapasztalt? Írja meg vagy küldjön fotót a tudosito@kisalfold.hu címre
16.10 - Hóátfúvás Tétnél

A 83-as főút Tét és Tétszentkút között erősen hóátfúvásos, a járhatóságot csak a folyamatos ekézéssel tudják fenntartani. (Forrás: útinform)

15.50 - Előrejelzés az ország területére hétfő estig

Hétfőn északon kezdetben változóan felhős idő ígérkezik, délen néhány órára kisüt a nap, majd délután mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet. Hétfőn eleinte északon, délutántól másutt is elszórtan valószínű kisebb havazás, késő délután délnyugaton fagyott eső, ónos eső is lehet már.

Vasárnap az északnyugati szelet kezdetben többfelé erős, néhol viharos lökések kísérik, amely további hófúvásokat okoz, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Éjszakától a szél délire fordul, és a Dunántúlon helyenként megerősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -13 és -18 fok között, egyes tartósan derült, szélvédett helyeken -20 fok alatt valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire -3 és -8 fok között, délnyugaton -1 fok körül alakul.

14.00 - Visszafizetik a jegy árát

Ha az utas lemond az utazásról az időjárás okozta késések miatt, a vasárnapi menetjegyeket, helyjegyeket és pótjegyeket kezelési költség levonása nélkül visszafizeti a MÁV.

Budapesten se a Déli pályaudvar, se a Keleti pályaudvar nem tud vonatokat indítani és fogadni a hideg miatt bekövetkezett váltóhibák miatt.

11.10 - Vasárnap keleten még többnyire megnövekszik a felhőzet, ott több helyen várható - összesen legfeljebb 5 centiméternyi - havazás. Másutt azonban többórás napsütés lesz - tette hozzá az ügyeletes.

A hőmérséklet mínusz 4 és mínusz 9 fok között alakul. Többfelé erős lesz az északnyugati szél, viharos széllökések is lehetnek, de délutánra-estére mérséklődik a légmozgás.

A karácsonyig tartó időszakról szólva Gaál Áron azt mondta: felhős, enyhe idő várható, túlnyomóan borult lesz az ég, és szinte minden nap várható csapadék. Az ünnepek előtt ónos esővel is számolni kell. A meteorológiai szolgálat a dunántúli megyékre adott ki narancssárga riasztást, mert ott az erős, viharos széllökések hófúvást okozhatnak.


Fotó: MTI
Fotó: MTI


10.20 - Olvasónk vasárnap reggel készített felvételein jól látszik, hogy az Ivánt Simasággal összekötő út nehezen járható.


Az út Iván és Simaság között - Fotó: Horváth Péter olvasó-tudósító
Az út Iván és Simaság között - Fotó: Horváth Péter olvasó-tudósító


10.10 - Jelentős késésekre kell számítani a vasúton

A Keleti pályaudvar nem tud fogadni vonatokat, mert elromlott a váltófűtés, bár a váltókat folyamatosan takarítják.

Viharos szél Kapuváron

8.30 - A megyében a hajnali órák legalacsonyabb hőmérséklete -8.1 (Győr-Likócs) és -10.3 fok (Sopron-Kurucdomb) között alakult.

Az északnyugati szél mindenütt megerősödött, több helyen viharos széllökéseket is regisztráltunk. Az elmúlt órában a maximális széllökések 45-50 km/h-t értek el, de Kapuváron 18.0 m/s-t (64.8 km/h) is rögzített az automata.

Ennél erősebb a szél a Bakonyban, a Kab-hegyen például 90 km/h-t elérik a maximális széllökések.

A megyében mindenütt csökkent a felhőzet, Sopronban gyengén felhős az ég, Péren még erősen felhős, mindkét állomásról hófúvást jelentettek. A
továbbiakban a felhőzet tovább csökken, az északnyugati szél erős, időnként viharos marad, ezért továbbra is kell hófúvásra számítani. A hóréteg Sopronban 10 cm, Sopron-Muck kilátónál 15 cm, Péren 9 cm.

Megyénk egyébként kifejezetten enyhének bizonyul most: a Zala megyei
Iklódbördőcén -21.4, Nagykanizsán -20.0 fokig csökkent vasárnap hajnalra a hőmérséklet - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Kiss Márton állomásvezető.

Az út Iván és Simaság között - Fotó: Horváth Péter olvasó-tudósító
Az út Iván és Simaság között - Fotó: Horváth Péter olvasó-tudósító


7.30 - Útviszonyok

Az egész ország úthálózatára jellemző havas, hókásás, télies útviszonyok Amennyiben elhalasztható, vasárnap se induljanak útnak. Amennyiben autóba ülnek, vigyenek magukkal meleg folyadékot, takarót, hólapátot, és csak a téli gumival felszerelt gépjárművel induljanak útnak.

Az országban mindenhol menetrendszerűen indult el a vasúti közlekedés

A havazás miatt több személyszállító vonat menetidejében előreláthatólag 10-15 perces késés várható a reggeli órákban.

6.15 - Nincs járhatatlan út

Járhatatlan út nincs az országban, minden település megközelíthető - közölte vasárnap reggel az MTI-vel Palády Ferenc, az Útinform ügyeletese. Az elmúlt órákban a havazás intenzitása csökkent az országban, a reggeli órákban már csak a Dunántúl középső részéről, valamint az Északi-Középhegységből jeleztek havazást.

Áll a kocsisor

Még mindig több kilométeren torlódnak a gépkocsik Herceghalomnál az M1-es autópályán és az M0-s autóúton - közölte vasárnap, éjfél után két órával az MTI-vel Palády Ferenc, az Útinform ügyeletese. Akik az M1-es autópályán haladnak Budapest felé, azok Herceghalom után már csak lépésben közlekednek vagy állnak.

Az út Iván és simaság között - Fotó: horváth péter olvasó-tudósító
Az út Iván és Simaság között - Fotó: Horváth Péter olvasó-tudósítóVasárnap, 1.00 óra - A legfrissebb hóhelyzet a megyében

Sopronban már felszakadozott a felhőzet, csillagos az ég, mindemelllett az erős északnyugati szél hófúvást okoz.

Győr-Péren még borult az ég, itt gyengén havazik és hófúvás is van. A szél az elmúlt órákban már itt is megerősödött.

A szélsebesség maximális értéke jelenleg 40-45 km/h között mozog a
megyénkben, de a Bakonyban, a Kab-hegyen már 19.4 m/s-os (69.8 km/h) lökést is rögzített az automata.

A megye keleti részén az elmúlt 6 órában még kissé gyarapodott a hótakaró.

Sopronban 1 órakor 10 cm-t, Péren 9cm-t rögzítettünk. Hajnalig
valószínűleg már csak lepel-1cm közötti friss hó várható, a felhőzet délnyugat felől felszakadozik. A megyét tehát nagyjából egyenletes, friss porhó borítja, melyből az erősödő szél az éjszaka hátralévő részében hótorlaszokat emelhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a narancs fokozatú risztást kiterjesztette az egész országra a várható hófúvások miatt - tudtuk meg Kiss Mártontól a soproni mérőállomás vezetőjétől.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Mankapunka 2009. december 21. 02:11
  „http://www.youtube.com/watch?v=x5h1GI2oNpk&NR=1”
 • 39. Mankapunka 2009. december 21. 02:10
  „Győrben a Nádor aluljáróhoz hozzá se nyúltak,de bezzeg tegnap hajnalban az ipar úti felüljárót levakartatták szegény emberekkel.

  Nádpr aluljárot 5-ször többen használják,gyalog és biciklivel,mint a felüljárót.”
 • 38. zsirmi 2009. december 21. 01:13
  „Tamad a tel?!? Meg jo, h nem a kanikula tamad decemberben...”
 • 37. b.zoli 2009. december 20. 21:57
  „most szolnék a kapuváriak nevében. remélem az a válalkozó aki a hó eltakarítási munkákra megnyerte a pályázatot és a vele járó összeget , az a jó meleg szobában ül és nézi a tv-t. gondolom nem volt kinn és észre sem vette hogy esett 10 cm hó dehát ilyen az élet. más tv-zik mi meg probálunk közlekedni kisvárosunk utcáin ahol sokszor kereztbe megy az autó a spigli sarkon nem tudunk elindulni a zöld jelzésnél és igy tovább. Köszönjük a fantasztikus kitartását eme remek uriembernek hogy egész nap tudja nézni a tv-t.

  tavaly is voltak gondok , ugynézem semmi sem változik...”
 • 36. boy1970 2009. december 20. 21:08
  „Ma egy óra alatt három hótolóval is találkoztam 9-kor Sopronban,dolgoznak csak olyan hideg van,hogy a só nem használ.”
 • 35. gabmaster 2009. december 20. 20:15
  „Telen hideg van es ho is szokott esni,nem ertem ez miert anyira rendkivuli esemeny.”
 • 34. Truder 2009. december 20. 19:27
  „Szerintem Győrben jó a helyzet, és aránylag a környékbeli falvakban is. Láttam az utakon tisztítógépeket, de ők sajnos nem Jézuska..hogy mindenhol egyszerre ott teremjenek.. Idő kell arra, hogy mindenütt letakarítsák a havat, főleg úgy, hogy az egész térségben kitartóan esett! Ne legyünk telhetetlenek! Ráadásul a szél is, és a mínuszok is ellenük dolgoztak, ott is emberek vannak.. Örüljünk, hogy hétvége volt, így akinek nagyon nem kellett autóba ülnie(mondjuk dolgozni)az éppen kihagyhatta a mai napot. Holnapra meg gondolom rendeződik a helyzet.”
 • 33. RickCartman 2009. december 20. 19:21
  „18.30 a cikkben, hogyan kerül ide a Vásárosnamény környéki jégbordás út?”
 • 32. lolita 2009. december 20. 19:20
  „A Soproni vezetöseg szegyelheti a pofajat ha van nekik egyaltalan! Katasztrofalisak az utak es semmit nem tettek hogy zavartalan legyen a közlekedesünk,e havazas idejeben!Ket savos utakat nem lehet latni nincs elkotorva,semmi nem volt eltakaritva.”
 • 31. Imcsi 2009. december 20. 19:06
  „Nekem pedig nem! Egyébként, hogy a haverjaikkal hogyan beszélnek egymás között, ahhoz semmi közöm! De itt azért van egy határ, vagy legalábbis kellene, hogy legyen!”
 • 30. Mankapunka 2009. december 20. 18:27
  „Nick2010

  Ezen nincs mit moderálni,ez a magyar valóság,gy beszél már az összes 6 éves gyerek,
  szerintem ez már elsiklik az ember füle mellett,legalábbis nekem.”
 • 29. Nick2010 2009. december 20. 18:24
  „Túrabakancs |31|

  Küldd el moderálásra (c:”
 • 28. Nick2010 2009. december 20. 18:07
  „Kedvenc jelenségem: Ma Csornán délelőtt kb 6 db hókotróval találkoztam mindegyik felemelt lapáttal... meg nem is sóztak...Akkor minek mennek?? :D (c:”
 • 27. Gomboc 2009. december 20. 18:07
  „Valaki tud infót a Csorna-Pápa és Győr-Pápa útakról?”
 • 26. janika89 2009. december 20. 17:52
  „én nemvennék rá mérget hogy elfog olvadni!!!!!!!!!!!!!”
 • 25. Mankapunka 2009. december 20. 17:37
  „moderálva off”
 • 24. AHA 2009. december 20. 16:57
  „http://tenyek.tv2.hu/Kulfold/TenyekCikkek/2009-12-20-havazas_kulfold

  Csakhogy mindenki megnyugodjon,hogy külföldön sem jobb a helyzet.”
 • 23. kowalsky 2009. december 20. 16:02
  „Ez tél?
  Akkor ez mi? :)
  http://netgereblye.blog.hu/2009/07/24/sziberiai_bkv”
 • 22. zotya975 2009. december 20. 15:51
  „Hát köszönöm a dícsérete, most mentem fel Tényőre fenyőfáért semmi gond nem volt pedig az utca végén már 10 centi szűz hóba mentem felfele. Az a fránya téli gumi, meg a másfél éves rutinom. :-)”
 • 21. AranyKözépút 2009. december 20. 15:07
  „Nah sem a Keleti, sem a Déli pu.nem működik, elfagytak a váltók.Aki ma vonattal szeretett volna hazajönni Bpről, vagy távolabbról, annak annyi. Erről miért nem írnak. A buszok járnak vajon?? Mi lett volna ha megszüntetik a buszjáratokat?? Osszkó Péter magyarázkodhatna, meg a szakminiszter is.....”
40 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombati havazás: útzárak, torlaszok

Hófúvások várhatók szombat éjszaka a megyében az erősödő széllökések miatt. A meteorológiai… Tovább olvasom