Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Talán lassan már költekezhetünk

A rugalmas biztonság, azaz az átmenetileg is jövedelmet biztosító átképzés lehetősége oldhatja meg a foglalkoztatás növelését – véli dr. Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.


– Egy éve a nemzeti csúcson megfogalmazta a munkaadók nevében javaslatait a gazdasági helyzet kapcsán és azt hangsúlyozta, külön kell választani a válságkezelés és a növekedés beindításának szakaszát.

– Alapvetően most is ugyanezt mondom. A válságkezelésen, a nehezén remélhetőleg túl vagyunk és hihetetlenül fontosak a reformok, az azonnali reformok, a nagy ellátórendszerek megváltoztatásai –nyilatkozta portálunknak dr. Futó Péter. 


– A családoknak karácsony előtt azért további spórolást javasol a további megélhetési nehézségek miatt?

– Úgy gondolom, picit el lehet kezdeni költeni. Az európai munkaadói szövetség, a Businesseurope pár hete megjelentetett közleménye azzal kezdődik, hogy a recesszió, a pénzügyi válság a végéhez közeledik. Így azért reménykedhetünk.


– Mi az, amit azonnal meg kellene tenni a válság közepette, akár a bérek, akár az adók, akár a forráshoz jutás terén?

– A legfontosabb, hogy ne kapkodjunk. Egyelőre jó irányba megyünk a válságkezeléssel. Fontos a foglalkoztatás növelése, mert tragikusan alacsony szinten van.

Dr. Futó Péter: ˝Azt, hogy milyen alakú lesz végül a mostani válság, nem lehet megmondani. V, W, L vagy U alakú, netán fűrészfogszerű – nem tudjuk.˝
Dr. Futó Péter: ˝Azt, hogy milyen alakú lesz végül a mostani válság, nem lehet megmondani. V, W, L vagy U alakú, netán fűrészfogszerű – nem tudjuk.˝

– Megoldható jelenleg a foglalkoztatás növelése?

– Igen. Ennek két technikája van. Egyrészt azoknak az embereknek, akik gyakorlatilag nem rendelkeznek szakképzettséggel, igenis munkát, kenyeret kell adni. Mondok egy nagyon egyszerű példát, a parlagfűirtást. Évente negyvenmilliárdot költ az ország azokra, akik szenvednek a pollenallergiától, állítom, hogy ennyiből ki lehetne irtani a gondot okozó növényt. Magam is szenvedek a parlagfűtől, de ha átlépem a határt Ausztria felé, már nem. Ott kiirtották. Hasonló kormányzati intézkedésekre gondolok a foglalkoztatás növelése érdekében. Másrészt nagyon fontos a szakképzés, mert szakképzett munkaerőből nagy a hiány, olyan szakképzettséggel rendelkező emberből van kevés, akinek a tudására van vevő. Érdekes angol kifejezést használ az európai munkaadói szövetség, azt mondja, ˝flexicurity˝, ami a rugalmasság és a biztonság szóból tevődik össze. Tehát adjunk lehetőséget az átképzésre, de az alatt is kapjon jövedelmet a dolgozó, akkor mindenki jobban fogja érezni magát.


– Van valami jó is a válságban?

– A válságban csak az a jó, hogy lesz vége. Nem hiszem, hogy több ember fog jobban érteni a pénzügyeihez, mint korábban. Aki eddig értett, ezután is fog, aki nem, nem valószínű, hogy beletanul.


– Mondhatjuk, hogy a válság közepénél tartunk?

– Túl vagyunk a közepén. Azt, hogy milyen alakú lesz végül a mostani válság, nem lehet megmondani. V, W, L vagy U alakú, netán fűrészfogszerű – nem tudjuk.


– Jövőre mit vár?

– Abban reménykedem: kilábalás lesz, de sajnos lassú. Nem hiszek a hirtelen visszaugrásban egész Európa és a transzatlanti világ tekintetében. Az ázsiai tigrisek persze menetelnek tovább.


– Munkaadói oldalról hogy látja, van remény a bérek reálértékének megőrzésére a jövő évben?

– Most úgy néz ki, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a jövő évi bérajánlásról szóló tárgyalás ilyen megoldás irányába halad. A minimálbér is kicsit nőhet és az úgynevezett garantált szakmunkás-bérminimum is kicsit.

Olvasóink írták

 • 2. szocdem 2009. december 18. 14:55
  „"Úgy gondolom, picit el lehet kezdeni költeni."

  Miből petikém?? Abból a heti 3x8 órás éhbérfizetésből amit fitettetek hogy idén is nyereségesek legyetek (mert ugye ti a veszteséget, hullámzó bevételt nem ismeritek, csak a dőzst.)

  Aztán ha most hallgat rád némelyik hazánkfia, miből fogja befizetni jövő tavasszal a megadóztatott (Ti ötletetek volt) családipótlék után járó adókat?????

  Ne tessék úgy tenni mintha valami közötök volna ahoz a szerencséhez amivel meggazdagodtatok!!!”
 • 1. tosa2 2009. december 18. 11:28
  „picit el lehet kezdeni költekezni ??
  Jövő évben a fizetésemelés elvetve ! A közüzemi díjakat kedves városvezetésünk
  megszavazta/, akkor miből is ???????????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiwanis: több százezer forint jótékony célra

A győri Kiwanis klubtagok három éve hagyományt teremtettek évzáró báljukkal, amelynek bevételét idén… Tovább olvasom