Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Takarított, de nem fizetnek

Középiskolában tanuló fia évkezdését szerette volna megkönnyíteni az a győri asszony, aki most futhat a pénze után. Az egyébként iskolában dolgozó özvegy az egész nyarat végigtalpalta, de úgy tűnik, hiába.
Aki feketemunkát vállal, az hasonlóan járhat, mint a cikkben szereplő, takarítást vállaló asszony.
Két hónapnyi nyári szabadságból a fiát egyedül nevelő H.-né jó másfél hónapot dolgozott. Egyéb lehetőség híján takarítást vállalt az egyik győri nagyáruházban, ahol a cég alvállalkozójaként megnevezett kft. csupán szóbeli szerződést kötött vele.
– Naivan megbíztam bennük, hiszen a szomszédom ismerőse az egyik cégvezető – sorolja keserűen az asszony. – A szombatokat és a vasárnapokat illetően külön is megegyeztünk, hogy azt napi 2750 forintjával fizetik. Takarítani kellett és ahogyan tapasztaltam, elégedettek voltak velem. Mivel most minden fillér számít, ezért minden hétvégét elvállaltam, ami reggel 6-tól délután 2 óráig tartó többletmunkát jelentett.

Csak üzenetrögzítő felel

Semmi gond nem is tűnt a fizetségig, ám a szóbeli szerződést szinte semmisnek tekintve, kapott is, meg nem is pénzt az édesanya. Szerinte huszonnyolcezer forinttal lóg a takarító kft., amelynek vezetőit azóta

hiába keresi. A bejelentett telephelyen senki sincs, a telefont rögzítőre kapcsolták, az ügyvezető helyett szintén egy búgó hang válaszol a mobilon a csengetésre.
– Sajnos, ha valaki belemegy az ilyen foglalkoztatásba, fennáll a veszélye, hogy becsaphatják, illetve nem azt az összeget kapja meg, vagy bíróság előtt a munkaviszony tényét is bizonyítania kell – mondta el érdeklődésünkre dr. Lászlófi Gabriella ügyvéd.
„ Bíróság előtt ez a követelés munkabérként csak akkor érvényesíthető, ha a munkaviszony fennállását bizonyítja. Legálisan, a munkaviszony mellett is vállalhatott volna akár ilyen, akár megbízási szerződést, és kérhette volna a megbízási díj egy részét – például

előlegként."
– Ezzel együtt sajnos kevesebb a jogorvoslati lehetősége, munkabér helyett legföljebb egyéb, megbízási díj címén követelheti az elmaradt összeget – tette hozzá az ügyvéd. – Bebizonyíthatja az igazát, ám ez így jóval hosszadalmasabb és körülményesebb.
Szerettük volna megkérdezni a megbízó céget, de mi is csak az üzenetrögzítővel tudtunk beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget vetni a flúgos futamnak

A 425 millió forintból átépített győri Szabadhegyi Közoktatási Központban vasárnap tartották az… Tovább olvasom