Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Takarékoskodnának, de már nincs miből

Az ideinél is nehezebb év elé néznek mind az önkormányzati, mind pedig a civil fenntartású bentlakásos intézmények.

A költségvetés tervezete szerint még inkább húzni kénytelenek a nadrágszíjon, így több helyen a túlélés jelent ma igazi létkérdést.

A megye szociálpolitikai kerek- asztalán ismét terítékre került a pénz, legalábbis annak az összegnek a hiánya, amelyből a biztonságos működés-működtetés megoldható (lenne).

– A lelkiismeretes munka és takarékosság ellenére már mindenki felélte a lehetséges tartalékát, a túlélésre igyekszik, ilyen körülmények között pedig meglehetősen nehéz jó színvonalú munkát végezni – vélekedett Kara Ákos, a megyei önkormányzat szociális területért felelős alelnöke, a kerekasztal-megbeszélés házigazdája.

– Sokszor mondtuk így év vége felé: nehéz esztendő elé nézünk, de jövőre ez akár kritikus is lehet, a civil fenntartású intézmények esetében pedig még borúsabbak a körülmények.

A nyúli és a mindszentpusztai otthonok esetében is hasonló a gond: hónapról hónapra egyre feszítettebb költségvetésből élnek egyre apadó bevételi forrásokkal, ugyanakkor növekvő kiadásokkal, emelkedő rezsiköltséggel. A Márton Lakóotthonban kézművestermékekkel, Mindszentpusztán majorsággal próbálnak hozzátenni a bevételekhez, egyelőre minimális sikerrel.

Szabóné Vörös Ágnes, a népjóléti osztály szociális csoportjának vezetője a tanácskozáson elmondta: míg a megyében kiugróan nem érzékelhető, a megyeszékhelyen továbbra is 2–300-an várnak bentlakásos átmeneti vagy állandó idősotthoni elhelyezésre. A helyzeten némiképp enyhít a Lepke utcai telephely megnyitása, ezzel együtt az otthoni ellátást 22 új házi gondozó munkája erősíti. Egyre szorongatóbb a lakásfenntartás, a lakásmegőrzés, ám az önkormányzat – lehetőségeihez mérten – családokra, egyéni körülményekre szabottan próbál segíteni.

Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere arról számolt be: idén háromszor annyian kértek segélyt a településen, mint tavaly és az azt megelőző években. Ez a tény önmagában is jelzésértékű, amely alapjaiban befolyásolja a költségvetést, azaz itt a fejlesztések átcsoportosításával próbálnak segíteni a nehéz helyzetben lévő családokon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyereket kell tanítani, nem a tantárgyat

Ha a gyermek magatartási problémája megoldatlan marad az általános iskolában, az olyan gondokká… Tovább olvasom