Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Takar vagy kiemel az Országzászló?

Győr - A Bisinger parkban épülő Országzászló emlékmű, melyet rövidesen felavatnak, tovább borzolja a kedélyeket. A város alpolgármestere szerint a Golgota emlékmű nem takarásba került, hanem jobban szem elé.
A hajdani győri Országzászló (másának) felállítása borzolta már a kedélyeket, a korábbi városvezetés például kifejezetten elzárkózott előle. Az építés, a kivitelezés már zajlik a Bisinger parkban, s pár héten belül (pontosan június 4-én) az avatásra is sor kerül. Ám nem jutott nyugvópontra a kérdés.

A pénteki városházi sajtótájékoztatón dr. Ottófi Rudolf alpolgármester reagált arra a megjelent hírre, miszerint az érintett terület (ahol a Golgota emlékmű áll) tervezője, Pirk Ambrus jogsértőnek tartja, hogy a szerinte szerzői jogi védettség alatt álló területre építik az Országzászlót. A Golgota alkotója, Deim Pál pedig megszégyenítőnek véli, hogy takarásba kerül az ’56-os emlékmű.

Ottófi Rudolf a sajtótájékoztatón bemutatta Deim Pál egy 2006. január 9-én kelt levelét. Ebben azt írja a művész: „A fotók és alaprajz alapján úgy gondolom, az a régi emlékmű jó helyen lesz, nem zavarja az ’56-os emlékművet... Köszönöm, hogy körültekintően járnak el és véleményemet is kikérték." Ezek után furcsa, mondta az alpolgármester, hogy Deim Pál, akinél személyesen is jártak Szentendrén, megváltoztatta a véleményét. Pirk Ambrus tiltakozására reagálva pedig hozzátette: jogászok szerint olyan nincs, hogy egy közterület szerzői jogi védettséget élvezzen.

Már építik a Bisinger parkban: A győri Országzászló (másának) felállítása tovább borzolja a kedélyeket. Fotó: H. Baranyai Edina
Már építik a Bisinger parkban: A győri Országzászló (másának) felállítása tovább borzolja a kedélyeket. Fotó: H. Baranyai Edina

A Golgota emlékmű eddig nem (vagy sem) volt igazán szem előtt. Az Országzászló és a virágóra helyén létesülő kettős kereszt hármas halommal emlékmű felállításával nemhogy „takarásba" nem kerül, hanem a nemzeti kegyeleti emlékpark részeként inkább kiemelkedik az eddigi szürkeségből. Hozzá vezető, díszburkolatú utat építenek, és a kegyeleti emlékpark, benne természetesen a Golgotával, egységes díszvilágítást kap.

Kolozsváry Ernő egykori polgármester (akinek idején a Golgota létesült) családja továbbra is vitatja az Országzászló helyét. Az alpolgármester szerint egyezségre törekednek a családdal. Az Országzászló alapkőletétele egyébként hétfőn lesz, az avatás pedig június 4-én, körülbelül egyórás műsor keretében, amely a hajdani 64 vármegye zászlóinak bevonulásával kezdődik...

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Monarchia 2008. június 02. 19:24
  „Nerm értek 2 dolgot: mi köze van az országzászlónak Trianonhoz? Az országszászlókat a Monarchiában állították. Tény hogy 34-ben Trianonra való tekintettel helyreállították, de az mindenképp a Birodalmak korát jelképezi!
  Illetve, hogy miért pont ez az idézet került rá? ?rtelmezésem szerint ha egy ország meghal, akkor beolvasztják egy másik országra, közjpogi tátusa megszünik, a térképrö le törlik, népei a beolvasztó ország állampolgárságát kapják meg. Ehez képest országunknak egyértelmü határai vannak, térképen feltüntetik és állampolgárai lehetnek magyarok!
  De ebböl is látszik hogy menniyre helytálló még mindig,Széchenyi 178 évvel ezelött leírt gondolata: ,,Sokan azt gondolják: Magyarország - volt; én azt szeretem hinni: - lesz! "”
 • 24. nikols 2008. május 19. 22:59
  „drága Ken!én nem azt mondom ,hogy nem kell az az emlék mű hanem oylan otrómba lesz ha valami szép lenne akkor megérteném az éíptését!hát nem igazán lásztik az pénz amit város költött utakra,mert egyszerűen csak nézz végig az Szent Istvan Útra aztán írj ilyneket!ha meg nem láttod,hogy milyen rossz állapotba van ,akkor jó nagy vak vagy vag ynem vagy győri lakos”
 • 23. {gli} 2008. május 19. 22:09
  „Még nem mentem el ...
  ad 17.) Nem ki-, egyszerűen eltakarja. A cél nyilván nem ez volt, de így sikerült. Persze lehet nézni oldalról, hátulról, de ... nem onnan szokták nézni, egyiket sem.
  A virágóra helyére telepíteni kívánt kettőskereszt meg majd ennek is "betesz", olyan szépen egyvonalban lesznek.”
 • 22. FBali 2008. május 19. 21:52
  „"Takar".:) Ez tetszik. Ezentúl soha nem lehet két műemléket egymás mellé rakni, mert bizonyos szögből az egyik takarja a másikat.
  (Lehet persze az érdekli az Urakat, hogy a Szent István úton 80-90-nel áthajtó osztrák/román/német turista mennyit lát az 56-os emlékműből, aki persze mindent tud a magyar történelemről, és pont ez érdekli, nem azzal bíbelődik hogy mért ment el a rádió a Városháza előtt)”
 • 21. ken 2008. május 19. 21:22
  „nikols, drága! De jó lett volna, ha csendben maradsz... Az önkormányzat 2,5 milliárd forintot költ idén az utakra, többet, mint eddig bármikor az előző garnitúra. Az pedig, hogy kinek hiányzik ez az emlékmű? Hát nyilván vannak páran, akiket még megérint a trianoni lemészárlásunk, s ők örülnek neki, ha helyreállítják azt, amit ott lebontottak. Hogy neked nem hiányzik, azt gondolom, neked az hiányozna, ha egy hónapig nem olvashatnál Kiskegyedet...”
 • 20. polgár jenő 2008. május 19. 18:06
  „A köztrerület és az közút! E kettönek vannak használói és haszonlesői azok a bitorlók! De semmi esetre sem birtokosok! Tehát e köz területekről számolatlanúl bezsebelt javakat a "´haverok" elosztogatják egymás között a nép meg lesi tátottszájjal! No néha adnak helyet az "alkotó művészeknek is" sőt ki is írják az alkotásukra, hogy mit ábrázol!Hivatalból néha összejönnek dicsőiteni egyébként a kutya sem törödne az ilyen alkotásokkal! Van amelyiknek elég szép az anyaga szó seróla, hisz a természet tud szpét is alkotni! Nem rég még én is láttam a NET.en valahol Arizónában a természet által kialakitott szobrot, a turisták állták körbe, kiköpött Gyurcsány volt! Ki is mentettem és nyomtattam az achivumomba!”
 • 19. colomano 2008. május 19. 12:49
  „"...az érintett terület (ahol a Golgota emlékmű áll) tervezője, Pirk Ambrus jogsértőnek tartja, hogy a szerinte szerzői jogi védettség alatt álló területre építik az Országzászlót."
  Én csak azt furcsálom, hogy egy közterület, hogy állhat szerzői jogi védettség alatt?
  Ergo egy közterületet magánszemély "birtokolhat"?”
 • 18. nikols 2008. május 19. 12:31
  „ez egyszerüen nem hiszem el.Minek kell az csúnyaságot oda építeni.kell ez városnak?szerintem nem mindenki meg van nélküle inkább az pénz költenék arra ,hogy normálsi útakat építenének belőle vagy sorolhatnám ,hogy ez pénznek lenne jobb helye máshol.”
 • 17. ken 2008. május 19. 09:44
  „Ez nem igaz! Az emlékmű nem a turistáknak készül, nekik ugyan mi közük van a trianoni igazságtalan békediktátumhoz és a következményekhez? Azt meg, hogy kitakarja a Golgotát, nem is értem... Egymás mellett van a kettő, díszburkolat vezet majd mindkettőhöz, kivilágítva, stb... Ilyen baromságot, hogy kitakarja... Komolyan aki ilyet kitalál, az már nem tud mibe belekötni. Ja, és mi az, hogy modernebbet? Trianonra emlékezve talán egy homoszexuális párt kellett volna bronzba önteni, hogy megfeleljen a kor ízlésvilágának?”
 • 16. fene 2008. május 19. 09:35
  „Sajnos az Országzászló már első felállításakor sem volt egy képzőművészeti remek. A mostani újraépítés helyett, talán érdemesebb lett volna egy, olyan emlékművet terveztetni, amely a mai kor emberének a megemlékezését - tiszteletét fejezné ki. Erőből felesleges a régi korszakot visszaidéztetni. Előre nézéssel,
  egy színvonalas emlékművel, a Győrbe látogató turista a város kultúrájáról is mindjárt pozitív képet alkothatna.
  Az emlékmű természetesen el fogja nyomni, takarni a Golgota-t. A képhez képest, ma már (2008.05.19), a fal kétszer olyan magas.
  Arról, hogy mi mit takar, és az egésznek milyen a térhatása, már régen meg lehetett volna győződni egy 3D számítógépes modellel, amelyet egy építész v. gépész egyetemi hallgató is el tud készíteni pár órai munkával.
  De, sajnos a politika nem csak a virágórát állítja meg, hanem az időt is visszafordítani szándékozik.

  fene”
 • 15. tricse 2008. május 18. 20:09
  „ez az a hely ahol a 3 pasi állt és fogta a zászlót?

  egyébként ha már kolozspolgármesterúr került szóba én egyszer vele összevitatkoztam a temetőben,mert szerintem az a csodaemlékmű a világtájakkal az inkább egy építkezésről ottmaradt betonelemek eldöntögetésére emlékeztet ő meg azt mondta,hogy nem lehet mindenhova pufók angyalkákat tenni!”
 • 14. ?!?!? 2008. május 18. 20:05
  „Épp, hogy az emberek közötti megosztottságról írtam! Épp, hogy az összes emlékműről írtam! Nem kell ahhoz magyar identitás, hogy tudjuk azt, hogy volt valaha területileg nagyobb is ez az ország. Sőt, Mátyás idejében mégnagyobb és erősebb. Amiatt is kéne emlékmű, hogy az elveszett? Emlékezni az agyunkkal, a szívünkkel kell, nem külsőségekkel. A békés, nyugodt, alkotó mindennapokat kívánok minden honfitársamnak, aki nem csak amiatt érzi magyarnak magát, hogy már lesz hol emlékeznie a Trianon előtti Magyarországra.”
 • 13. ken 2008. május 17. 22:57
  „Ki oszt itt meg kit? A kommunisták próbálják ezt a megosztottságot erőltetni, meg a nacionalizmussal félelmet kelteni. Győr város vezetése és a jobboldal nem oszt meg senkit. Helyreállítanak egy több évtizede állított emlékművet. Kit zavar ez és miért? Akik most megosztásról duzzognak, éveken át elnézegették a kommunista szobrokat a városháza előtt. Az nem zavarta a szép lelküket? És akiben van egy csepp magyar identitás, azt ugyan miért zavarja, ha arra emlékezünk, hogy ez az ország egyszer nagy volt és szép, nem ilyen megcsonkított. Jó, hogy felépül. Alig várom.”
 • 12. ?!?!? 2008. május 17. 18:16
  „Az ilyen erőltetett dolgok - mint pl. emlékmű - nemhogy segítene mihamarabb eltűntetni a megosztottságot ember és ember között, hanem még jobban elmélyíti azt. Látni kéne végre homo sapiens-ként, hogy a Kárpát medencében élők mindannyian vesztettek a háború következményeként kierőszakolt "megállapodás" félékkel. Már csak ezért is meg kellene mutatni a politikusainknak, hogy nem törődve az ő manipulációjukkal, él még ember a Kárpát-medencében - méghozzá nem is egy náció - akik országhatároktól függetlenül - békében szeretnének élni egymás mellett. Ezt az ilyen, és hasonló "emlékeztetők" csak nehezítik.....”
 • 11. kovár 2008. május 17. 16:04
  „Ha most ezt nem fejezi be, elszöktetjük és feleségül adjuk Polgár Jenőhöz !!!!!!!!!!!!”
 • 10. matriné 2008. május 17. 15:44
  „Lehet, hogy a pízai kőművesek építik? Ettől lesz híres! Lessz rá zászló is? Piros csikor vagy hármszínű? Korona is legyen rajta mert már Sopronban gyártják a "Királyt" az alávalók alattvalók!”
 • 9. Atika2 2008. május 17. 15:22
  „Akinek trianon semmit nem jelent (amire az orszagzaszlo emlekeztet) az nem magyar!”
 • 8. Prédikátor 2008. május 17. 14:25
  „Leon!!!
  Bizonyára nem hallottál még a széleslátószögű objektívek torzításáról... na ezért ferde az oszlop...”
 • 7. cain 2008. május 17. 12:42
  „#1

  Épeszü magyar embert ez a kérdés nem oszthat meg. iMint ahogy nem is oszt. Még akkor sem ha ez a szoci (valoghjoskás) megyei lap ezt próbálja sugallni.

  #4

  Neked például azt hogy mehetsz haza a közel-keletre !”
 • 6. kovár 2008. május 17. 11:46
  „4. Számodra talán lehetne az, hogy Magyarországon mégiscsak azok a szutykoslelkű magadfajták vannak kisebbségben, akik azon a gyalázatos dec 5.-én SZEMKÖZTKÖPTÉK a határontúli magyarokat!!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Vita nélkül utasították el indítványunkat`

Győr - Egyes civil szervezeteket jobban, másokat kevésbé támogatott volna a közgyűlés szocialista… Tovább olvasom