Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Tájoltatott kultúra

Győr-Moson-Sopron - Egyre több település számára szerveznek színvonalas zenei, irodalmi és színházi programot a megyei művelődési központ munkatársai. A kulturális tájoltatás folytatódik.
Két évvel ezelőtt szervezték meg először a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központ (BBMMK) munkatársai az intézmény tájoltatási programját. A kezdeményezés keretében – 2005–2006-ban – Árpást, Bakonygyirótot, Bakonypéterdet, Bakonyszentlászlót, Csért, Csikvándot, Felpécet, Fenyőfőt, Kajárpécet, Lázit, Maglócát, Magyarkeresztúrt, Mórichidát és Pásztorit ajándékozták meg színvonalas verses-zenés, hagyományőrző, színházi és szórakoztató műsorral.

– Sikeresen pályáztunk, így a Nemzeti Kulturális Alapprogram, valamint a megyei önkormányzat támogatásával a kistelepülések számára a továbbiakban is nyújthatunk ingyenes kulturális műsorokat, összeállításokat – nyilatkozta Tóthné Hajmási Izabella, a BBMMK ügyvezető igazgatója. – A tájoltatós programok kiválasztásának egyik szempontja, hogy elsősorban a megyében élő művészek produkcióit mutassuk be, illetve, hogy az előadások a helyi rendezvényekhez, kulturális igényekhez igazodjanak.

Az új évad első rendezvényét november 7-én a dunakiliti faluházban tartják: Barsi Ernő néprajztudós Kodály Zoltán gyűjtőútjain kalauzolja végig a hallgatóságot.

A programban Dunakiliti mellett idén, illetve jövőre újabb nyolc-nyolc településen lesznek ingyenes kulturális műsorok.

A továbbiakban – a programbeli sorrend szerint – idén Vitnyédre, Ivánba, Kisfaludra, Hédervárra, Jobaházára, Csikvándra, Veszprémvarsányba, Egyedre, 2008-ban Gyömörére, Rábaszentandrásra, Szerecsenybe, Rábatamásiba, Pérre, Öttevényre, Romándra és Sokorópátkára „szállít" műsorokat a megyei művelődési központ.

Az ügyvezető igazgató megemlítette azokat az előadókat, művészeti csoportokat, akik részvételükkel a programot segítik. Így Barsi Ernőt, a Móva Citerazenekart, a Richter zeneművészeti szakközépiskola vonós tanszakát, a megyei versmondó egyesületet, a Pápai Musical Stúdiót, a Transzfolk népzenei együttest és a Forrás Színházat.

Érdeklődésünkre Kara Ákos, a programot támogató megyei közgyűlés alelnöke úgy vélekedett, hogy változatos és érdekes a térség kulturális örökségét, művészeti gazdagságát bemutató kínálat.

– Az elkövetkező hónapokban – többek között – az időszakhoz kötődő helyi népművészeti hagyományokkal, valamint a megye művészeti együtteseinek ünnepi alkalmakra összeállított zenei és irodalmi műsoraival ismerkedhetnek meg a rendezvényeket fogadó települések lakói.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két és fél milliárd közmunkaprogramra

Győr-Moson-Sopron - A hátrányos kistérségekben indít téli-tavaszi közmunkaprogramot a munkaügyi… Tovább olvasom