Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Tájékoztató a csökkentett adattartalmú személyi jövedelemadó bevallásról

Az elmúlt napokban más-más tartalommal összeállított csomagot kaptak kézhez a magánszemélyek, mezőgazdasági tevékenységet folytató őstermelők, egyéni vállalkozók.

A "személyre szabott" egységcsomagok előállításánál az állami adóhatóság megkülönböztette a nyomdai úton előállított nyomtatványon, az Internetes programmal elkészített és kinyomtatva postai úton bevallást teljesítőket, illetve azokat az adózókat, akik elektronikus úton küldték el bevallásukat.

Utóbbiak csak az elektronikus tárhelyükre kaptak a bevallással kapcsolatos technikai információkat tartalmazó tájékoztató levelet.

A magánszemélyek egy része – akik "speciális" jövedelmekkel pl. külföldi jövedelem, tőkepiaci jövedelem nem rendelkeznek – csökkentett adattartalmú bevallási csomagot kapott, amelynek célja a bevallás kitöltésének megkönnyítése, és a kitöltésre fordított idő csökkentése.

Nem választhatja a csökkentett tartalmú adóbevallást pl. egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, aki személyes közreműködői díj-kiegészítést vesz figyelembe, aki bármely formában érintett külföldről származó és/vagy külföldön is adóköteles jövedelemmel (kivéve a külszolgálatért kapott jövedelmet), aki érintett ellenőrzött tőkepiaci és/vagy csereügylettel kapcsolatos tranzakciókban stb.

Amennyiben a magánszemélynek az adóhatóság csökkentett adattartalmú bevallást postázott, de nem élhet ennek lehetőségével, úgy a teljes bevallást kell kitöltenie, amely letölthető az internetről, vagy beszerezhető az adóhatóság bármelyik ügyfélszolgálati irodájában.

A csökkentett adattartalmú bevallás benyújtási határideje megegyezik a teljes adattartalmú bevallás benyújtási határidejével, azaz a bevallást 2011. május 20-ig kell eljuttatni az állami adóhatósághoz.

A személyi jövedelemadó, illetve egészségügyi hozzájárulás befizetési kötelezettség teljesítésére szolgáló készpénz átutalási megbízás (csekk) nem része az egységcsomagnak.

A befizetés teljesíthető bankszámláról történő átutalással, személyesen bankkártyával (POS terminálon) központi ügyfélszolgálatainkon (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg), és a soproni, mosonmagyaróvári, celldömölki, körmendi, nagykanizsai és keszthelyi kirendeltségeken, illetve csekken.

Csekk kérhető személyesen az ügyfélszolgálatainkon, telefonon a 06-40/42-42-42 telefonszámon, továbbá a NAV internetes honlapján keresztül – www.nav.gov.hu/apeh/letöltések/adatlapok menüpont alatt – elérhető és kitölthető adatlap elektronikus beküldésével.

Azon adózók, akik az állami adóhatóság www.nav.gov.hu internetes oldaláról töltik le a 1053-as számú személyi jövedelemadó bevallást, a nyomtatvány előlapján – amelyet nem kell a bevalláshoz csatolni – választhatják ki, hogy csökkentett adattartalmú bevallást kívánnak-e kitölteni.

További újdonság az internetes programmal készített bevallások vonatkozásában az ún. „Kivonatolt nyomtatás" lehetősége, melynek lényege, hogy kizárólag a kitöltött sorok/oszlopok kerülnek kinyomtatásra.

Fontos, hogy a kivonatolt módon benyújtandó bevallás utolsó oldalán levő pontkódo(ka)t tartalmazó lapot is aláírják és megküldjék az adózók!

Kiadta: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben nyitja meg első vidéki irodáját a PwC

A cég a közlemény szerint az elmúlt két évtizedben meghatározó szereplőként járult hozzá a… Tovább olvasom