Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Tájak, ízek, táncok – hét kisebbség nyelvén

Győr - A megyei önkormányzat kilencedik alkalommal szervezte meg nemzetiségi napját, amelynek keretében szombaton délután zenés-táncos műsorral hét kisebbségi csoport mutatkozott be a győri vízi színpadon. A programhoz kapcsolódóan kiemelt érdeklődés kísérte a roma kultúrestet a Dunakapu téren.

Megyénk önkormányzata évek óta kiemelt figyelmet fordít az itt élő nemzetiségek életére, támogatja kulturális programjaikat, csoportjaikat, így nem véletlenül hallottuk a helyszínen: Győrben és a régióban jó kisebbséginek lenni, tiszteletben tartják kultúrájukat, hagyományaikat.

– Bizton állítom, kiváltságos helyzetben vagyunk, a megyei önkormányzat minden segítséget megad a munkánkhoz, hagyományaink ápolásához – mondta el érdeklődésünkre az együttesek bemutatói közben Molnár Kálmánné, a német kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese.


Fontosak a gyökerek, a kultúra, a hagyományok

– Az ősök iránti tisztelet, a gyökerek miatt vagyunk itt – tudtuk meg Farkas Katalintól, az örmény kisebbségi önkormányzat képviselőjétől. – A hetvenes évektől kétévente járok Örményországba, olyan, mintha egy kicsit hazamennék. Jó érzés, hogy ezt a kultúrát: a babákat, a könyveinket, a konyhában használatos eszközöket bemutathatjuk a pavilonunkban.

Győrben és a régióban jó kisebbséginek lenni, tiszteletben tartják kultúrájukat, hagyományaikat – hagzott el a helyszínen. 
Az évente más-más településen megrendezett nemzetiségi nap keretében idén is a bolgár, a cigány, a horvát, a lengyel, a német, az örmény és a szlovén kisebbség mutatkozott be zenés-táncos műsorral, ételeikkel, a színpad közelében felállított faházaikkal. Firtl Mátyás főszervező, megyei alelnök maga is a horvát nemzetiséget képviselve köszöntötte a résztvevőket és az érdeklődőket. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke úgy vélte, a nemzetiségek ittlétükkel, munkájukkal és hagyományaik ápolásával gazdagítják a megyét, így érthetetlen az a felfogás, ahol bármilyen tiltást vezetnek be akár a nyelvvel, akár a hagyományokkal kapcsolatosan.

A Dunakapu téren több ezer ember várta a 100 Tagú Cigányzenekar fellépését. Jónás Alexandra is énekelt. Fotók: K. Cs.

Karthágó után Győrben a 100 tagú

Tömeg várta a 100 Tagú Cigányzenekart a Dunakapu téren, s aki eljött, nem csalódott, a hungarikumnak számító együttes tényleg csodát művelt: muzsikájuk betöltötte a teret, a Buffó Rigó Sándor vezette, száz cigány muzsikusból álló csapat emelkedetten, összeszokott fegyelmezettséggel játszott a győriek, s az idelátogatók előtt.

– Gratulálok a szervezőknek, mert nagy munka összehozni egy ilyen rendezvényt, ennyi emberrel – nyilatkozta lapunknak Buffó Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője. – Győrhöz napi kapcsolat fűz több győri neves zenész família: a Csirkék és a Lendvai-Csócsiak kapcsán.

Az országos kulturális egyesületi formában működő 100 tagú a minap érkezett haza Tunéziából, ahol a 45. Karthágói Nemzetközi Zenei Fesztiválon léptek fel, de itthon is számos meghívásnak tesznek eleget. Az igazgató elárulta, minden, arra érdemes tehetséget pártolnak, Bangó Margit ajánlására így fedezték fel a győri Jónás Alexandrát is, akinek a szombat esti színpadra lépéssel régi, dédelgetett álma teljesült.

– A zenekarban több tehetséges fiatal játszik, belőlük alakítottunk egy ifjúsági együttest – folytatta az igazgató. – Az utánpótlás a jövő, s ha már a gyerekeket említettük, megjegyzem: minden a zenekarba kerülő fiatal lány férjhez is ment a zenekarban és példás családi életet élnek.


Bangó Margit reméli, jóra fordulnak a dolgok

Buffó Rigó Sándor az elmúlt napok, hónapok cigányokat érintő, rettenetes eseményei kapcsán mérsékletre int, szerinte nem lenne értelme az önbíráskodásnak, ugyanakkor nagyon bízik benne, hogy a büntetés utoléri a gyilkosokat. Ugyanezt osztja Bangó Margit, a cigánynóta kétszer megkoronázott királynője, aki elkeserítőnek tartja a gyűlöletet, a kialakult romaellenes hangulatot.

– Előbb-utóbb kézre kerülnek ezek az emberek, akiknek nemcsak a bírák által, de az Isten által is bűnhődniük kell – szögezte le a Kossuth-díjas előadóművész. – Anyaként, nagymamaként nem szívesen nyilatkozom erről, de remélem, hogy ennek a hangulatnak hamarosan vége lesz és megnyugodhatunk. Aki fegyvert fog, az fegyver által is fog meghalni. Én is félek, de tudom, egy ország szeretete kísér és ez igen nagy erő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljesült Jónás Alexandra álma - A 100 tagúval lépett fel

Győr - Jónás Alexandra szombat este a Dunakapu téren a 100 tagú cigányzenekar kíséretében… Tovább olvasom