Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Tagóvoda lett a Pitypang

Börcs - Már tavasszal felmerült a lehetősége, hogy az abdai óvodához csatlakozik a börcsi és a napokban – igaz, kétszer is össze kellett hívni a testületi ülést – a képviselők meghozták az erről szóló döntést – tájékoztatta lapunkat Rácz Róbert börcsi polgármester.

Az első képviselő-testületi ülésen, amelyen napirendre került az óvodáról szóló döntés, nem kapta meg a többséget szavazáskor a tagintézménnyé válás. Ezért a börcsi polgármester élt a lehetőségével, újból összehívta a testületet, és ezen az ülésen már mind a nyolc képviselő megjelent. Megszületett a döntés, mely szerint szeptember elsejétől az abdai óvoda tagintézménye lesz a börcsi Pitypang. Rácz Róbert faluvezető rögtön felhívta arra a figyelmet, hogy ez nem jelent érdemi változást a kicsik és nevelőik mindennapjaiban.

A „kis pitypangok" – ahogy a börcsiek nevezik óvodásaikat – ugyanoda járhatnak, ahova eddig, és az öt felnőtt alkalmazott is. Az önkormányzat intézményre vonatkozó döntési joga a személyi, a fejlesztési és az egyéb ügyekben is megmarad.

Jól működő, kölcsönösen előnyös kapcsolat jósolható óvodaügyben az alapján, hogy Börcs és Abda több mint harminc éve iskoláit is hasonlóan, együtt tartja fenn, és a közös körjegyzőség is megelégedésre ad okot. Ahogy ezeknél az intézményeknél, a kicsik nevelésével foglalkozók esetében is az anyagiak szolgáltatták a fő érvet az együttműködés mellett. Az állami támogatási rendszer nagyobb összeget biztosít így az óvodák fenntartásához, működtetéséhez.

A mostani tagintézménnyé válás évente gyermekenként negyvenötezer forinttal több pénzt, Börcsnek csaknem két-, Abdának négymillió forintot jelent.

Egyeztetés folyik arról is, hogy ezenfelül kistérségi normatíva lehívható-e az óvodáknak, ami további támogatást jelentene. Akkor tényleg egyértelművé válhat, hogy megérte az önállóság feladása – szögezte le a polgármester.

Rimányi Zita

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárral biztonságért, barátságért

Győrszentiván - A nemrég megalakult MiNők Győrszentiván Egyesület szombaton tartotta első… Tovább olvasom