Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tágabb lett az Aranykapu

Nyúl - A gyermekszám növekedése miatt szűkössé vált az óvoda Nyúlon, de mivel máshol épp a csökkenő létszám okoz fenntartási gondokat, ezt kellemes problémának érezte az önkormányzat, amit pályázati támogatás révén sikerült megoldania.
A nyúli Aranykapu alatt egyre többen akarnak átbújni, azaz a Bújj, bújj zöld ág... kezdetű dalocskából a nyitottságot jelképező nevet választó óvodába egyre több apróságot írattak be az elmúlt években szüleik. Míg két évvel ezelőttig jellemzően 140 körüli volt a gyermekszám, tavaly 25-tel nőtt. E hónaptól 155-en kezdik a nevelési évet az intézményben, év végére pedig már 171 lesz a várható összlétszám. Minderről lapunknak Farkas Katalin óvodavezető beszélt, és azt is elmondta, olyan szűkössé vált a három éve elkészült óvodaépület, hogy tavaly átmeneti megoldásként a könyvtárat és a nevelői szobát használták csoporthelyiségként. Nyáron azonban sikerült a kicsiknek biztosított részt kibővíteni, megnövelni mintegy száz négyzetméterrel. Az épület emeletén lévő szolgálati lakást alakították át, kapcsolták össze a gyermekintézménnyel.

Az óvodaépület emeletén lévő szolgálati lakást alakították csoportszobává, kapcsolták össze a gyermekintézménnyel. Fotó: Bertleff András
Az óvodaépület emeletén lévő szolgálati lakást alakították csoportszobává, kapcsolták össze a gyermekintézménnyel. Fotó: Bertleff András

A mintegy 13 millió forintos összköltségű beruházás 60 százalékát nyerte el támogatásként a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács céljellegű decentralizált előirányzat (Céde) alapjából az önkormányzat. Az új csoportszobával pedig egy darabig megoldódik az óvodások elhelyezése és az intézményvezető rendelkezésére álló adatok szerint az elkövetkező három évben nem várható a gyermekek számának jelentős növekedése. Viszont más faluból nem tudnak fogadni kicsiket és elképzelhető, hogy igény mutatkozik bölcsőde működtetésére is.
Az óvodáskorú gyermekek számának hirtelen megnövekedése a beköltöző családok számából adódott. Többen az ország keleti részéből a telkek, a jó infrastruktúra miatt költöznek Nyúlra, építkeznek itt. Mások pedig, akik Ausztriába járnak át dolgozni, az autópálya közelsége miatt választják szívesen a települést.

Az óvodában így már hat csoport van és Farkas Katalin azt is hangsúlyozta, hogy külön orvosi szoba áll rendelkezésükre és olyan helyiség is, ahol gyógypedagógus, logopédus foglalkozhat a fejlesztést igénylőkkel. „Az Aranykapu most már szép, tágas helyet biztosít a kicsiknek és korszerű, jól felszerelt, nagy udvara is van több játszórésszel. A kompetenciaalapú oktatást két éve vezettük be, amihez akkor pályázati támogatásként négymillió forintot nyertünk" – szögezte le az óvodavezető.

Olvasóink írták

  • 1. Pato Pál 2008. szeptember 05. 08:51
    „Szép az ovoda uj része,szép volt az átadási ünnepség.Aki irta a NYERTES pályázatot,őt figyelembe sem vették!Ez nem volt szép!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a hadiállapot Grúziában

Dél-Oszétia - A grúz parlament szerdán egyhangúlag megszavazta az augusztus elején kihirdetett… Tovább olvasom