Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Tábori egyszeregy szülőknek

Sokrétűbb kínálat, szülői aggodalmak, tájékozatlanság. Ez az idei győri és Győr környéki nyári táboroztatás tömör mérlege.
Az óvodás, iskolás gyermekek szüleinek nincs könnyű dolguk a vakáció közeledtével, hiszen jó előre gondoskodniuk kell a nyári programokról, a felügyeletről. Táborokból idén is bőséges volt a kínálat: életmód, kézműves, lovas, tanyasi, nyelvi és még számtalan lehetőség, amely változatos, különleges programokat kínált a vakáció heteire a megyeszékhelyen és környékén, napközis vagy bentlakásos jelleggel.

Egyre több szervező

Az elmúlt 9–10 évben megugrott a táborszervezők száma, a sorba egyebek mellett önkormányzatok, oktatási intézmények, alapítványok, egyesületek és egyre több magánszemély lépett. A szülőknek gyermekük életkora, érdeklődése és a családi kassza függvényében esik a választásuk egyikre-másikra. Pedig az sem ártana, ha megbizonyosodnának arról, hogy a kiválasztott tábor szervezője rendelkezik-e az ÁNTSZ írásos, határozatban megerősített engedélyével.

A szolgálat munkatársa ellenőrzi a mosoda, a konyha igazolását, az orvossal kötött szerződést, felméri a baleseti kockázatot, ellenőrzi azt, hogy a gyerekek a tábori foglalkozások során milyen anyagokkal kerülnek érintkezésbe.

Kellemetlen kérdések?

Június elején egyetlen internetes honlapon vagy ötvenféle táborból állt a kínálat, az ÁNTSZ városi intézetétől ezzel szemben csupán 23 kapott engedélyt a szervezésre. Volt olyan tábor, amelyről az ÁNTSZ munkatársa szórólapról értesült, s miután engedélyért hozzá nem folyamodtak, maga indult a szervező keresésére.

A Kisalföld is megpróbált tapasztalatokat szerezni: szülőként hívtunk fel néhány táborszervezőt és érdeklődtünk az engedély meglétéről. Volt, aki készségesen válaszolt, jelezve, amennyiben a hatóság így kívánja, beszerzi. Ám volt, aki röviden intézte el: ha ilyen kérdései vannak, a tábor érdeklődés hiányában elmarad!

A jogszabály változásáról egyelőre nincs hír

Az elmúlt nyáron szerencsére egyetlen tábort sem kellett bezárni. Korábban volt példa arra, hogy az ÁNTSZ munkatársa a tábor felfüggesztése mellett döntött szabálytalanság miatt, ám mire megtette volna a szükséges lépéseket, a táborszervező maga zárta be.
Megoldásra váró probléma, hogy nem fedi le a szabályozás a táborszervezés néhány körülményét. Nem ellenőrzik például a felügyeleti rendszert, azt, hogy a táborozó gyermekcsapattal milyen létszámú és képzettségű felügyelők foglalkoznak. A jogszabály azonban várhatóan egyelőre nem változik.

Tej helyett kosz

A táborok számának megugrásával egyre több a szülői panasz. Érkezett például szerkesztőségünkhöz olyan jelzés, mely szerint az egyik tavaly szervezett, Győr környéki táborban a nikotinra éhes tinédzsereknek a rájuk felügyelő fiatal felnőttek vásároltak cigarettát, melyet a kisebb gyerekek jelenlétében el is szívhattak.

Egy másik szülőt az háborított fel, hogy gyermeke szintén egy tavalyi bentlakásos tábor öt napja alatt egyszer sem kapott tejet vagy tejtartalmú italt, a rekkenő hőségben pedig a legolcsóbb sűrítményekből készített szörppel kínálták. A szálláshelyen kosz volt, kényelmetlen fekhelyek, mindez pedig majdnem húszezer forintba került. Az ÁNTSZ meg is vizsgálta a tábort, mely idén már az előírt szükséges változtatások meglétét igazolva nyitotta meg kapuit.

A tábori reklámanyagok tavasz végétől árasztják el az iskolákat, lépcsőházakat. Jártunk olyan belvárosi, gyermekekkel foglalkozó intézményben, amelynek vezetője a szülőktől szerzett tapasztalatok alapján minden alkalommal megszűri, melyik tábor szórólapját engedi terjeszteni a bejárati pulton, és melyiket nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervek Győr fejlődéséért

A város közgyűlése decemberben tárgyalja Győr stratégiai tervét, amelynek sorána lakosság véleményét… Tovább olvasom